A Tisza-tó sokkal több mint egy fürdésre, pecázásra alkalmas víztömeg

2024. március 18. 05:36

Ami igazán különlegessé teszi az, hogy mozaikosan váltakoznak benne a nyílt vízfelületek, medencék, morotvák, szigetek, holtágak, lagúnák, sekély csatornák, érdemes rá milliárdokat költeni.

2024. március 18. 05:36
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Bár a Balaton még mindig Magyarország legfontosabb turisztikai attrakciója, de nyaranta egyre zsúfoltabb, az ingatlanok árai a budai színvonalat közelítik, drágák a hotelek, az éttermek, a büfék. Szegény kis Velencei-tó a létéért küzd, a vízügyi szakemberek heroikus küzdelmet folytatnak annak érdekében, hogy megmentsék a kiszáradástól. S persze akadnak még kisebb, fürdésre, pihenésre alkalmas tavaink, de azok általában csak a környékükön élők igényeit elégítik ki.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lesz veled, balatoni nyár?

Félmillió alatt nem jön ki egy kerek balatoni családi vakáció. Az alsó középosztály számára a balatoni nyaralás költségei már túl vannak a lélektani határon.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lesz veled, Velencei-tó?

A Pátkai-tározóból töltik fel a tavat és építenek megkerülő csatornát is, s a horgászok is nagyon várják, hogy visszaálljanak a „békebeli idők”, akkor ugyanis intenzívebbé válhat a haltelepítés.

De szerencsére ott van még nekünk a Tisza-tó – 1990 óta hívják így, korábban Kiskörei víztározó volt a becsületes neve –, amely arra szolgál kivételes példaként, hogy időnként nem baj, sőt, kifejezetten hasznos, ha az ember belenyúl a természetbe, feltéve, ha ezt ésszel és nagyon óvatosan teszi.

Tisza-tó a krokodilfával, fotó: Kolossa Tamás

A mesterséges tavunk annak köszönheti a létét, hogy 1968-ban Kiskörén elkezdték építeni a Tisza II. vízlépcsőt. Az öt év múlva elkészült duzzasztóművet – így ebben az évben már az 51. születésnapját ünnepli – a villamos energia termelése mellett azért hozták létre, hogy az aszályos nyári időszakokban öntözni lehessen a földeket, szabályozhassák a folyó vízhozamát, tudjanak védekezni az áradások ellen, s hogy alkalmas legyen turisztikai és vízi sportolási célokra is.

A 127 négyzetkilométeres területével hazánk második legnagyobb tava alakult így ki, 

s ami igazán különlegessé teszi, hogy mozaikosan váltakoznak benne a nyílt vízfelületek, medencék, morotvák, szigetek, holtágak, lagúnák, sekély csatornák. A tározóban a folyó hossza 33 és fél kilométer, a közepes vízmélysége 1,3, maximális mélysége 17-19 méter, az ott található szigetek összterülete pedig mintegy 43 négyzetkilométer. Négy medencéből áll a terület, a legnagyobb átlagos vízmélységű az Abádszalóki, ezt követi észak felé haladva a Sarudi-, a Poroszlói-, majd a felső csücskében a Tiszavalki, ezek összesen csaknem 250 millió köbméter víztömeget tárolnak.

A Tisza-tó nem csupán fürdésre, vízi sportolásra, túrázásra, kirándulásra, horgászásra alkalmas, hanem azok is nagyon jól érezhetik itt magukat, akik 

egyszerűen csak meg akarják ismerni ezt a rendkívül érdekes és változatos élővilággal rendelkező természeti csodát.

A rendszerváltás előtti és utáni kormányok felismerték a tó jelentőségét, voltak nagyívű elképzelések a fejlesztésére, történtek is lépések, ennek ellenére nem fordítottak rá annyi pénzt, amennyi kellett és amennyit megérdemelt volna ez a térség. Nemrégiben azonban arról jött hír, hogy a korábbiaknál többet költ el a Tisza-tóra az állam, 1,7 milliárd forint hazai forrás áll rendelkezésre, ebből juthatnak pénzhez az állami, önkormányzati és a versenyszféra szereplői.

A varázslatos vízivilág, fotó: Kolossa Tamás

A programban tizenhét beruházás kezdődött el és fejeződik be idén. A projektek elsősorban a turisztikai attrakciók, ezek az önkormányzati infrastruktúra fejlesztését és a tó jó ökológiai állapotának elérését célozzák. Emellett növelik a tó térségében lévő települések gazdasági erejét, népességmegtartó képességét. 

A projektek között szerepel többek között kollégium épületének átalakítása sportturizmus-szálláshellyé, kerékpárospihenő, információs pont létesítése, kiállítótér kialakítása. Emellett fejlesztik a kikötőt, felújítják a gyermektábort, vonzóbbá tesznek egy erdőrészletet a kirándulók számára, korszerűsítik a gyógymedencét.

Kérész központ, fotó: I love Tisza tó/Fodor László

Biztosan nagyon népszerű lesz a Tiszafüreden a várhatóan májusban megnyíló Kérész Központ, amely interaktív módon mutatja be a tavat és különféle túrákat indít valamennyi pontjára. Az épület emeletéről – ahol madármegfigyelő pontot is kialakítanak – csodálatos panoráma nyílik a Tiszafüredi Holt-Tiszára. Lesz egy interaktív homokozó, ahol a Tisza-tó működését lehet lemodellezni. A központ közvetlen vízparti és egy stég épült ki, ahol bárki kiköthet.

Ugyanezen a településen lesz a 

Református Látogatóközpont, amely a Tiszafüred környékén található református építészeti és kulturális örökséget mutatja be, 

és turisztikai útvonalakat is ajánlanak. Meg lehet látogatni például a tiszaderzsi Biblia múzeumot, a tiszaszentimrei téglamúzeumot vagy a tiszaigari arborétumot. De közösségi térként, pihenőhelyként is funkcionál az ide látogatók, valamint az itt lakók részére.

Nyáron nyílik meg a Tiszaderzsi faluház. Egy régi parasztházat vásárolt meg az önkormányzat, amit felújított. Jelenleg a berendezést gyűjtik össze a környékről, s lesz még Darabos László Helytörténeti Kiállítás is, szintén Tiszafüreden. S nem sokat kell várni a tulipánbemutatóra. Április 5-től négy-öt hétvégén keresztül 200 ezer virággal várják az érdeklődőket a TulipGarden Tisza-tó tulipános kertjében.

 

Nyitóképünk: Kolossa Tamás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:59
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­­l­­­á­­n­y­o­­k­­ ­v­á­­r­n­­­a­­k­ ­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
bruboxster
2024. március 18. 18:59
Remek cikk, szép fotók :-)
Dixtroy
2024. március 18. 08:28
És ha a köcsög Duna karika nem tolja annó a faszságot, Nagymarosnál is lenne egy fasza tó, hajózható lenne a Szigetköz.
Gullwing
2024. március 18. 07:17
A Tisza tó szuper, minden szinten! Nem tudsz olyat mondani ami vízzel kapcsolatos és ott nincs! Élményben felülmúlja a Balatont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!