Rajong a Tisza-tóért az itt otthonra talált ukrán-magyar természetfilmes

2022. november 09. 13:38

Jóreménység-sziget: új film született a szeretetről, az apa-fia kapcsolatról, az elengedésről, a kitartásról. A történetet ráadásul természetfilmbe ágyazta az egyszemélyes stáb, Ljasuk Dimitry.

2022. november 09. 13:38
null
Sal Endre
Sal Endre

Minden a koronavírus-járvány elején kezdődött. Az ukrán édesapától és magyar édesanyától származó természetfilmes, Ljasuk Dimitry a biztonság kedvéért az idős nagymamáját falura vitte Budapestről. Ott fogalmazódott meg benne, hogy vissza sem megy, hanem önkéntes száműzetésbe vonul.

A nagy kedvencéhez, a Tisza-tóhoz ment, ahol egy apró szigeten egy kezdetleges kunyhóba költözött. Hónapokon át élt ott nomád körülmények között. És ez még a valóság.

A film ötlete az elvonulás alatt fogalmazódott meg benne.

Egy film, az apa-fia kapcsolatról, amelyet már régóta szeretett volna „kibeszélni” magából.

Ljasuk Dimitry édesapja ugyanis már nem él. Pedig ő volt az, aki megmutatta neki a Tisza-tavat, ő volt az, aki miatt beleszeretett a természetbe.

„Ötéves koromtól jártuk a Tisza-tavat apámmal. Kézen fogott engem és megismertette, megszerettette velem a természetet. Ezek a gyerekkori emlékek vezetnek engem a kamerával. A filmjeim az emberi érzelmekről szólnak, amelyekhez egy csodás díszletet ad a természet” – fogalmazott korábban Ljasuk Dimitry.

Kép a filmből (fotó: www.joremenysegsziget.hu)
Kép a filmből (fotó: www.joremenysegsziget.hu)

Az apa és fia kapcsolatáról szóló filmhez a Tisza-tó adta a díszletet – az a Tisza-tó, amely a film alkotója szerint gyógyító erővel bír. Az elvonulás alatt, a sokszor fájdalmas magányban volt ideje rendezni a gondolatait.

A természet közelsége és az édesapja régi tanításai pedig szépen lassan megváltoztatták az értékrendjét.

A valóságban és a filmszalagon is.

Ljasuk filmjei már több díjat is nyertek korábban. Kevés pénzből készíti őket, most is ő volt a rendező, a forgatókönyvíró, az operatőr és a vágó is. Ehhez amúgy is ragaszkodott.

A Tisza-tó a mindene, folyamatosan inspirálja, tanítja, bölcsebbé teszi. Ő pedig a filmjeivel próbálja felhívni a figyelmet a különleges tó fontosságára. „Sokfelé éltem, s mindig kerestem a gyökereimet, hogy ki vagyok én valójában. A Tisza-tóban találtam meg, ez az én igazi otthonom” – mondja Dimitry.

A Tisza-tó Tutajosa reméli, a Jóreménység-sziget sokak számára fontos útravalót ad majd. A különleges, csodás képi világgal készült alkotás immár a mozikban is látható.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egyelőre
2022. november 10. 00:29
Ez se nem ukrán se nem magyar, hanem zsidó. Miért hazudik?
Szilágyi Miklós
2022. november 09. 21:08
Biztosan jó természetfilmes, de saját fész oldalán osztogatja a folyószabályozás elleni tévtanait. Pl. fölösleges a folyószabályozás, pl. Romániában nincs, és ott milyen jó. Hát igen, több is az árvíz miatti halálos áldozat. Másrészről ha nincs folyószabályozás az Alfödl lakossága kb fele lenne a mostaninak. A települések jó része a folyószabályozás miatt tudott terjeszkedni a lapos részek felé. Ha nem lenne folyószabályozás, ezek időszakos vízborítás alatt állnának. Ha annyira utálja a folyószabályozást, akkor miért isteníti a Tisza Tavat? Az is mesterséges képződmény. Nem értem a csávót.
Finale*
2022. november 09. 20:07
De szep! Ezt szivesen megnezem.
Házam Hazája
2022. november 09. 19:43
Akkor végül is egy keletre költöző "nyugati milliomos".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!