Nyártól körbeér a bicikliút a Tisza-tó körül

2020. április 22. 21:39

Júniusban átadják a Tiszafüred és Poroszló között vezető szakaszt is.

2020. április 22. 21:39

A terveknek megfelelő ütemben halad, így várhatóan nyárra elkészül a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpárút, melynek átadásával biztonságosan körbekerékpározható lesz a Tisza-tó – tájékoztatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AOFK) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint jól halad a Tisza-tó fölötti kerékpáros hidak építése Poroszló és Tiszafüred között. Júniusban átadják a két települést összekötő, 6,5 kilométeres kerékpárutat, ezzel lehetővé válik a Tisza-tó kerékpárral történő biztonságos megkerülése.

A rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva. A beruházás során 2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és az öblítő csatornán vezet át.

A projekt leglátványosabb eleme a Tiszán átívelő kerékpáros híd. Az átkelő hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna. A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia.

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Az útvonal Magyarországot Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén halad. Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úticéljai közé.

A közleményben Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: hiánypótló fejlesztésről van szó, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a tározó körül kerékpározók száma, amely 2019-ban elérte az 58 ezret.

A beruházás hazai forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával valósul meg. A kivitelezés nettó értéke 3,1 milliárd forint, a kivitelező a Hódút Kft.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. április 23. 12:52
Egyértelmü, csak csónakból mehet a peca!
3M..
2020. április 23. 10:20
A nyomába sem léphettek. Szebb Jövőt!
3M..
2020. április 23. 07:01
Miután a magyaroknak ennivalóra alig van pénzük, égető a szükség a kerékpárútra, mert az autóikat, már ha még megvan végképp képtelenek megtankolni. Hamarosan ismét előkerülnek és leporolódnak a régi lovas és szamár húzta szekerek és ismét elérhetjük a 40-es évek életszínvonalát. Szebb Jövőt!
Szarvasember
2020. április 22. 23:23
Az Tisza mellett szépen alakul a kerékpáros turizmus, a ritkán látogatott felső szakasz mesébe illően varázslatos. A Tisza-tavat azonban nem ajánlom, mert a töltéskoronán vivő útra a horgászok legálisan bejárhatnak autóval, lakókocsival, sőt lakóbusszal is. Egy nyári hétvégén ez olyan gépjárműforgalmat jelent, hogy kifejezetten veszélyesnek tartom a tó körüli kerékpározást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!