Jogellenes lehet a BKK tervezett jegyellenőrzési módszere

2012. augusztus 16. 11:35

Szabó Máté ombudsman szerint sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ új jegyellenőrzési módszere, amely szerint a leszállás után is ellenőriznének, és visszatarthatnák a bliccelő utast. A BKK álláspontja szerint semmilyen alkotmányos jogot nem sért a leszálláskor történő jegyellenőrzés.

2012. augusztus 16. 11:35

Az alapvető jogok biztosa csütörtöki közlése szerint a BKK tesztelt egy új jegyellenőrzési módot, amely során a közlekedési eszközökről a végállomáson leszálló utasoktól kérték az érvényes bérletet vagy menetjegyet. Egy panaszos ezt a módszert kifogásolta, mert szerinte a jegyellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas és ki a járókelő. Az alapjogi biztos vizsgálatában megállapította, hogy a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét. A BKK erre válaszul arról tájékoztatta a biztost, hogy csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér, teljesen egyértelműen meghatározták az ellenőrzés feltételeit, és biztosan meg tudják majd különböztetni a leszálló utast a gyalogostól.

Az alapjogi biztos felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére, és arra, hogy elsősorban a járműre való felszállás előtti ellenőrzést alkalmazzák. A leszállás utáni jegyellenőrzés bevezetése előtt tisztázni kell a jogszabályi hátteret, az utazóközönséget pedig megfelelően tájékoztatni kell az új jegyellenőrzési módról – írta Szabó Máté hivatala. A közleményben kitértek arra, hogy Szabó Máté már korábban is hangsúlyozta: a jegy nélkül utazók számának csökkentése alkotmányosan elfogadható és méltányolható cél, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az alkalmazott eszközök a lehető legenyhébbek legyenek, ne sérüljön az arányosság követelménye.

A BKK csütörtökön közölte: álláspontja szerint semmilyen alkotmányos jogot nem sért a leszálláskor történő jegyellenőrzés, a lépés szükséges és arányos a bliccelés okozta milliárdos károk megfékezésére. Azt írták, hogy a metróállomásokon most is alkalmazzák a leszállás utáni ellenőrzés módszerét, a felszíni járatokon pedig a BKK jelenleg nem végez egyébként ilyen típusú jegyellenőrzést. Jelezték, hogy ha a jövőben a felszínen is bevezetnék ezt a fajta ellenőrzést, akkor az ombudsman ajánlásának megfelelően kiegészítik az üzletszabályzatot. A BKK szerint alaptalan az alapvető jogok biztosának az a félelme, hogy az utasok és a gyalogosok összekeverednének, mert a felszínen ez a fajta ellenőrzés a megállók körbekordonozása mellett történne.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 16. 12:47
Már megint a félre félre félre magyarázatok. Ha leszállsz egy járgányról akkor ellenőtizhetnek!!!! pl. metró!!!! Hagyjuk a rizsát!!!! THINK!!!!
Kisember
2012. augusztus 16. 12:33
Én pl. spkszor beszélek meg találkozót villamosmegállóba, mert az a legegyszerűbb. Akkor most tőlem is kérni fogják a jegyet? Akkor előbb láthatóan jelezzék, honnan tart a BKK illetékessége (mondjuk a Moszkva - bocsánat, Széll Kálmán - téren érdekes lenne a buszmegállókat ellenőrizni, mior a Mammut elől a zebra egyenesen oda vezet).
Basiliscus
2012. augusztus 16. 12:32
Be kell vezetni a járdahasználati díjat (is), érvényes bérlettel lehetne csak koptatni. Egyből megoldaná a problémaát.
orion
2012. augusztus 16. 12:25
Mit aprózzuk el ezt az ellenőrzést? Miért pont a végállomásokon? Minden megállóba kaput, inkalosokat, szögesdrótot, oszt jónapot! Aki meg nem akar utazni, csak ott lődörög, mert búcsúzik a szerelmétől, felrakja a kölykét a buszra, várja az öreganyját a batyuval, kísérné a vak testvérét vagy mit tudom én, az dögöljön meg! De előtte villantson bérletet vagy jegyet akkor is, ha életében nem szállt még fel bkv járműre. Ja, és nem is lenne szükség a mobil jegyellenőrökre, aki meg mégis bliccel, majd kiugrik az ablakon a megálló előtt. Azonnal felvirágozna az atlétika is. Persze az se lenne baj, ha rendesen jegyet váltanánk, de ahhoz nemcsak pénzre van szükség, hanem tisztességes szolgáltatásra is, heló!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!