A „liberálisok” szégyellhetik magukat

2023. február 14. 09:03

De viccen kívül: egy friss haláleset kapcsán most megmutatták, micsoda pitiáner, jellemtelen figurák ők mind.

2023. február 14. 09:03
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu

„Pedig akár haragudhattunk is volna rá. Meghatározó szerepe volt a Demokratikus Charta létrejöttében, amivel az SZDSZ kiengedte a posztkommunista állampártot a politikai karanténból. (És ezzel egyben megágyazott az 1994-es koalíciónak és saját újabb felfutásának is.) Később Medgyessy Péter kormányának is volt a tanácsadója. Ahogy egyszer a közös TV-műsorunkban is elmondtam neki tréfásan: volt vaj a füle mögött. De a politikai ellenfeleinkkel sosem az a baj, ha mást gondolnak, máshogy látják a világot. Hanem ha tisztességtelenek, rossz szándékúak, Magyarország érdekeivel szemben másokat szolgálnak ki.

Gerő András ilyet sohasem tett. Ő igazi liberális volt, a szó klasszikus értelmében. És nemcsak verte a mellét, hogy ő liberális, hanem tényleg az volt. Karakán volt, elvei voltak, de nem volt dogmatikus. Képes volt mérlegelni, átgondolni, akár revideálni is korábbi vélekedéseit. És leginkább: tiszteletben tartani másokét. Amikor Ambrózy Áronnal kitaláltuk a Politikai Hobbista Plusz című műsort, felhívtam Andrást, hogy volna-e kedve részt venni, és többek között Dopeman is benne lesz. Megkérdezte: »Te, ez nem az a Pityinger, aki valami tüntetésen rugdosta a gipszből készült Orbán-szobor fejét?«. Mondtam, hogy de. Hát, ő ezzel a csávóval nem szeretne egy műsorban lenni… Mondtam, hogy Dopeman azóta jobban megváltozott, mint a németek, és meggyőztem Andrást, hogy tegyünk egy próbát. Óriási haverok lettek Pityinger Lacival…

Aztán egyszer azt is megkérdeztem tőle a műsorban, hogy miért van az, hogy valaki képes 70 fölött is ilyen pengén, kristálytisztán látni, érteni és értelmezni a világot, a valóságot, de van olyan is, aki csak egyre fafejűbb lesz. Azt mondta, hogy az életkor mindenkire máshogy hat. Van, aki megmerevedik, és a rossz tulajdonságai uralkodnak el rajta. Van, aki viszont egyre higgadtabb, bölcsebb és kedélyesebb lesz. András maximálisan az utóbbi volt. Így lett mindenkivel jóban. Politikai oldalaktól függetlenül. Mindenkivel, aki valóban az emberséget tekinti elsődlegesnek, és nem csak papol róla. Mert vannak, akik szembefordultak vele, árulónak kiáltották ki. Amiért szóba állt a jobboldallal is. Amiért bement a HírTV-be vagy a Pesti TV-be. Amiért Orbán Viktornak is adott tanácsokat. Amiért nem állt be a fröcsögő kánonba. Amiért valódi liberális maradt – nem úgy, mint azok, akik ebben a szerepben pöffeszkednek.

És ők, a sajátjai annyira kiátkozták, hogy a búcsúztatójára sem jöttek el. Az egykori művelődési miniszter Fodor Gábor, a valamikori Szonda-Ipsos igazgató Levendel Ádám, Sajó András volt strasbourgi emberi jogi bíró és az ex NKA-elnök és helyettes kulturális államtitkár Török András kivételével. Ezúton is köszönet és elismerés nekik.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. február 15. 15:24
GERŐ ANDRÁSSAL --POLITIKAILAG--SZINTE SEMMIBEN SEM ÉRTETTEM EGYET.ÁMDE! MÉGIS-MÉGIS. VÉGTELENÜL TUDTAM TISZTELNI AZ Ő MÁSOK IRÁNTI TISZTELETÉT ÉS AZT A SÁRMOS GALANTÉRIÁT ÉS FÉRFIAS --SZINTE KRÚDY-S ---ELEGANCIÁT, AHOGY UDVAROLNI TUDOTT DOBOS MARIANN-NAK. KORTALAN, IGAZI-VALÓDI "FÉRFIEMBER" VOLT. REQUIESCAT IN PACEM!
csulak
2023. február 14. 17:32
egy libernyak sose szegyenli magat
kefas
2023. február 14. 16:47
Hiller is ott volt. Még beszédet is mondott. Csak az igazság kedvéért.
balbako_
2023. február 14. 16:33
Gerő volt az élő példája annak, hogy ha az ember meghallgat másokat és elfogadja az okos érveket, akkor a meggyőződésétől függetlenül mindenki gazdagodik a vitapartner is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!