A hülyeség Horn-fokán

2022. június 27. 10:21

A rendszerváltás után legalább abban legyen nemzeti minimum, hogy egy gyilkos rendszer kiszolgálóját tiltólistára tesszük.

2022. június 27. 10:21
null
Constantinovits Milán
Mandiner

„Négy megálló a Sztálin Szeretetotthon,
Menjél végig a Treblinka körúton,
Az utca végén a Harvey Oswald Lövészklub
A Ho Shi Min közben rövidebb lesz a fékút...”

A fenti sorok a kilencvenes években botrányos dalszövegeiről ismert punkegyüttes, a Prosectura Egy elég hülye vicc című szerzeményéből származnak. A polgárpukkasztó dal eljátszik a gondolattal, hogy mennyire groteszk is volna, ha diktátorokról, tömeggyilkos rendszerek jelképeiről, figuráiról neveznénk el köztereinket. 

Mostanában úgy tűnik, a disztópikus gondolatjáték mindennapi valóságunk lehet, legalábbis borúlátó trendet jelez a frissen megszavazott Horn Gyula utca. A néhai kormányfő '56-ban és utána vállalt dicstelen szerepéről a történettudomány és véleményformáló újságírás is bőven értekezett a rendszerváltást követően. A későbbi miniszterelnök meggyőződéses, hithű kommunistaként fogott fegyvert a forradalom leverése utáni vérzivataros napokban.

Pufajkás múltját emelt fővel vállalta később is, bocsánatot sosem kért, megbánást sosem tanúsított.

Lehetne arról morálteológiai vitákat folytatni, hogy egy embertelen, elnyomó rezsim karhatalmista kiszolgálását felülírhatja-e később e rendszer leépítésében vállalt szerep. Hogy a legaljasabb bűncselekményekben való osztozást jóvá teheti-e évtizedek múltán a helyes történelmi helyzetfelismerés és cselekvés, ám ezek teoretikus és történészi kérdések. Ahogy annak kikutatása is, hogy pontosan milyen mozgástere és motivációja volt a vasfüggöny lebontásában, ráadásul itt a tisztánlátás nehezíti, hogy számos irat még nem is kutatható.

A valóság azonban, amivel jelenleg szembe kell nézni, hogy Horn Gyula alakja árnyékot vet a társadalmi közmegegyezésre és nem mellékesen a kommunizmust megszenvedett milliók jóérzésére. És ilyen szempontból hiába érvel az ellenzéki városvezetés amellett, hogy nézzük elsősorban Horn államférfiúi tevékenységét. Nem tudjuk, nem lehet. Saját példámon keresztül el is mondom, miért nem.

Ahogy e hasábokon már elmeséltem,

családom identitástudatának 1956 az egyik legfontosabb sarokköve.

Nagyszüleim a Corvin közben éltek a forradalom napjaiban (idős nagymamám még mindig ott), és nagypapám 56 orvosaként dolgozott a szovjet golyózáporában. Nagybátyám a Corvin köz torkában álló tankelhárító löveget kezelte, egészen addig, amíg a november 4-i invázió el nem söpörte az ellenállást. Holttestét napokkal később találták meg a romok között. Dédapám gyászjelentést tett közzé fia hősi haláláról, amiért aztán meghurcolta az újra magára találó kommunista rezsim. Nagyapám ígéretesen induló orvostudósi karrierjét kerékbe törték, a család feketelistára került.

Testvéreimmel együtt úgy nőttünk fel, hogy belülről, személyes tapasztalatokra építve ismerhettük meg a szabadságharc történetét. Hogy láttuk a Corvin közi lakás ajtófélfájába vésett rovátkákat, ami a nagybátyánk által kilőtt szovjet tankokat jelezte. Úgy nőttünk fel, hogy egészen világosan el tudtuk különíteni a hőst és az árulót, az elnyomást és a szabadságot. Hogy megtanultuk, a barikádnak két oldala van, és hogy

ha szabad világot szeretnénk, akkor abban ötvenhat hóhérainak nem lehet semmiféle szerepe.

(Ezért is volt különösen megrázó kisgyerekként, amikor hatalomra került a kétharmados MSZP–SZDSZ-koalíció…)

A mienkhez hasonlóan magyar családok ezrei szenvedtek el hasonló megtorlást, és milliók életlehetőségei szűkültek be évtizedekre. Így ennek a nyomorúságos rendszernek bármilyen fenntartójáról, közreműködőjéről ma bármit elnevezni kegyeletsértés, a hősök emlékének arcul köpése. Mintha a Harmadik Birodalom tudósairól keresztelnénk el közteret Berlinben, hiszen a háború utáni tudományos munkásságuk felülírja a náci rendszer kiszolgálását. Abszurdnak hat? Ahogy Horn Gyula is.

Úgy harminc évvel a rendszerváltás után legalább abban legyen nemzeti minimum, hogy egy gyilkos rendszer kiszolgálóját tiltólistára tesszük. Még akkor is, ha a történelmi vakfoltként Brüsszelben termet neveznek el róla.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. június 27. 18:11
Ezt nagyon egyszerűen rövidre zárhatjuk, amíg Horthynak, Hóman Bálintnak nem lehet szobra, holott megérdemelnék, pusztán a komcsik csináltak belőlük nácit, addig a retkes komcsikat nem vagyunk hajlandóak ünnepelni, és akiket eddig becsempésztek, azok is kivonatoznak a szoborparkba. Felháborít a göncz árpádhíd metrómegálló, a baszó ervin könyvtár és a faszkalap nagy imre, horn tufáról már nem is beszélve.
konfucius
2022. június 27. 16:10
Kedves Milán, tudod, miért nincs erről konszenzus? Mert a baloldali politikusok nem akarják. És tudod, mire alapozzák ezt az álláspontjukat? Arra, hogy anno 54%-os többséget szavazott meg az ország Horn Gyula pártjának. Akik akkor rá szavaztak, előbb magukkal kell elszámoljanak, az akkori döntésükkel dűlőre jussanak, csak utána tudják magukban elrendezni ezt a témát és arra az álláspontra jutni, hogy akire anno szavaztak, az valóban nem hogy utcát nem érdemel, de politikai karanténban a helye, akkor is, ha '94 tavaszán megszavazták őt.
states
2022. június 27. 14:00
Hogy legyen nemzeti minimum, amikor a komcsikat már a nemzet szótól is kiveri a víz. Majd ha egyetlen mandátumot sem nyernek, talán akkor, áprilisban és tegnap már közel jártunk hozzá.
jánosbácsi
2022. június 27. 13:36
A cikk írójának a fideszes vezetőkkel és miniszterekkel kellene lefolytatni egy komoly vitát abból a szempontból, hogy 56 után miért léptek be az MSZMP be és miért lettek egyetemi KISZ titkárok. Horn Gyula sohasem tagadta meg a múltját, nem úgy mint a fideszes álkeresztény nagykutyák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!