Horgony Európa közepén

2021. augusztus 15. 10:08

Európa közepén vetettünk horgonyt, amiből lehetőség és felelősség is következik.

2021. augusztus 15. 10:08
null
László Tamás
Magyar Hírlap

„Így írt Ady Endre az 1905-ös Ismeretlen Korvin-kódex margójára című keserű írásában: »Komp-ország, Komp-ország, Komp-ország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza.« Ez a kép azóta jelen van a magyar közgondolkodásban, hol vádként, hol vágyként. Mindig voltak »nyugatosok« – most a Gyurcsány vezetésével egyesült ellenzék hirdeti, hogy csak ők tartanak Nyugat felé, azaz Európába, a nemzet keresztény-polgári része pedig Kelet, azaz visszafelé, a múltba rángatja az országot. Ez a kép alapvetően hamis!

A horgony a hajó rögzítésére való a kikötőben és a nyílt tengeren egyaránt, a stabilitás és a biztonság jelképe, ahol a hajó a nemzet, a horgony a minket irányító eszmék, közösségek, kultúra összessége. Horgonyvoltunkban rendkívüli jelentősége van a történelmünknek, felemelő és olykor a megsemmisülés határáig eljutó történéseivel. Itt élünk több, mint 1100 éve a Kárpát-medencében, annak a szomszéd népekkel együtt értett határai között. Létünket kezdettől fogva Európában, de önálló hatalomként határoztuk meg.

Ettől még törökök, osztrákok, majd szovjetek által leigázottként sem tágítottunk. A vasfüggönyön túlra rekesztve is tudtuk, hogy a helyünk kultúrában, hitben odaát van. Erről tanúskodik a rendszerváltozás és különösen a 2010 után eltelt időszak emelkedő pályája, amelyben az atlanti és európai integráció s a szuverenitás egyaránt kiemelt fontosságú. E világosan definiált és követett kettősség alapján a nemzetről nem mondható , hogy Kelet és Nyugat között ideoda csapódó »kompország« vagyunk.

Európa közepén vetettünk horgonyt, amiből lehetőség és felelősség is következik. Észak–déli, kelet–nyugati utak, kapcsolatok hálózatának középpontjában vagyunk. Történelmi szükségszerűség a visegrádi összefogás, a Balti-, az Adria- és a Fekete-tenger közötti tizenkét ország kapcsolatait szorosabbra fonó Három Tenger Kezdeményezés. A közép-európai regionális szerveződésekben Magyarország szerepe megkerülhetetlen. Lehorgonyozva Közép-Európában a keleti nyitás politikája józan szükségszerűség és eredményes is.

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2021. augusztus 16. 00:07
Ideillik a nagyeszű Harrach Péter (KDNP) megállapítása: "KDNP világnézeti párt, a HORGONY a csapkodó hullámokban, a FIDESZ szerepe a MOZDONYé." (:-)))
Gölnicz
2021. augusztus 15. 22:51
Végre egy józan hang.
ittésmost
2021. augusztus 15. 15:43
Jó írás, köszönet érte!
pumuklik
2021. augusztus 15. 11:18
Pont ezért akarnak a hollandok minket "kinyírni"! Pláne, hogy az új selyemútba is beleálltunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!