Az 1990-ben elmaradt elitváltás tragikus következményei

2020. szeptember 07. 14:37

Nem hozott megbékélést a rendszerváltás azon gesztusa, hogy nem lesz számonkérés.

2020. szeptember 07. 14:37
Bálint Botond
Bálint Botond
PestiSrácok

„Magyarországnak ma olyan kulturális és társadalomtudományos elitje van, amely befolyásában, szerkezetében, erőszakosságában, magyarellenességében nem különbözik a pártállam legrosszabb éveinek elitjeitől jelentősen. Nem liberális, tehát autonóm, valóban szabad társadalomtudomány és művészet csak szigetekben létezik, egy-egy véletlenül pozícióba került valódi szakember körül vagy az új intézményekben.

Ezek az emberek a végsőkig harcolni fognak, hiszen némelyiknek nemcsak az ideológiai gyerekei, hanem az unokái is már évtizedek óta vezető pozícióban vannak, és látják maguk előtt az általuk »nevelt« és kiképzett következő nemzedékeket is.
Harminc éve hagyjuk, hogy rendes virtigli kommunisták, karrierlovagok, közöttük tömegével a különböző titkos kommunista hálózatok emberei neveljék a gyerekeinket, döntő hatással legyenek a történelem és irodalom oktatásra, a teljes vizuális kultúrára, a színházakra, mindenre, ami tömegkommunikáció. Vagyis gyakorlatilag az ország teljes hangulatára.

Ez a banda csinált ebből a remek, élhető országból egy rossz hangulatú, gyűlölettel teli helyet, ezek tesznek meg mindennap a teljes közpénzből fizetett munkaidejükben mindent, hogy a színházlátogató, a magyar film, a kereskedelmi média nézője, olvasója rosszkedvűen vagy saját hazáját megvető érzéssel élje az életét.
Egy ország mindig egy hangulat, egy életérzés. Mi állami pénzből több ezer olyan embert tartunk el nagypolgári színvonalon, akiknek az a fő projektje, hogy elvegye a kedvünket az élettől, a magyarságunktól. Tulajdonképpen a diktatúra kulturális elitjét finanszírozzuk még mindig.

Ezek sosem voltak alkalmasnak elitnek, még a diktatúra kulturális elitjeként is kudarcot vallottak. Az elit helyén vannak, de sose közelítették meg minőségben ezt a kategóriát. 
Nem hozott megbékélést a rendszerváltás azon gesztusa, hogy nem lesz számonkérés. Minden gyilkos megúszta, minden rabló megúszta, és mindenki, aki karriervágyból, jellemtelenségből szolgálta a diktatúrát, megúszta. Sőt, harminc évet tettek bele abba, hogy felmagasztosuljanak és erkölcsi magaslatról ítéljék el azokat, akik kétségbe merik vonni a szakmai alkalmasságukat és az erkölcsi hivatkozásaikat.
Csodát már nem tehetünk, de nem engedhetjük meg, hogy továbbra is ezek neveljék a gyerekeinket.
Mert ugyanolyan kudarcos, jellemtelen senkivé nevelik őket, mint amilyennek ők bizonyultak. A tehetség pedig nem mentség a jellemtelenségre. Mert végül mindig csak az utóbbi számít. Ez a társaság ráadásul békével elmehet, pedig nagyon nem békével jött és főleg nem békésen uralkodott.
Az ősbűnt mi is elkövettük, hagytuk, hogy ezek neveljék fel a következő nemzedékeket. Szembe kell néznünk ezzel a hibával, mert különben semmi nem marad a kultúránkból és a nemzetünkből, a magyarságból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2020. szeptember 09. 11:18
Nem csak a kultúra területén maradt el a rendszerváltás, közszférában (rendvédelem is ideértve) dolgozó ismerősöktől, rokonoktól hallom rendszeresen, hogy ballib hangulat uralkodik nem hivatalosan. Megy az Orbánozás meg a többi.
okoskodó fórumlakó
2020. szeptember 08. 11:39
A szokásos színvonal Bálint Botondtól. Fantasztikus írás, megállapításait még évtizedek múlva is idézni lehetne. A mindig kritikus balsajtó miért nem veszi össztűz alá ezt a cikket? Hol van egy, az állításokat szétszedő jegyzet az ÉS-ben? Na? Hol? Hát sehol. Mert ez az igazság, és ezzel már az elvtársak sem tudnak vitába szállni.
Akitlosz
2020. szeptember 08. 00:09
Gesztus mi? A hataloméhez ámde félős kerekasztal lovagok lepaktáltak a kommunistákkal, és máig ehhez a paktumjukhoz tartják magukat. Az összes hatalmukat a kommunistáktól kapták 1989-ben, semmiféle felhatalmazásuk nem volt rendszert váltani. Ennek természetesen megkérték az árát a kommunisták. Így változhattak varázsütésre "demokratává".
night watch
2020. szeptember 07. 23:32
"Egy ország mindig egy hangulat, egy életérzés. Mi állami pénzből több ezer olyan embert tartunk el nagypolgári színvonalon, akiknek az a fő projektje, hogy elvegye a kedvünket az élettől, a magyarságunktól." A behaviorial economicsből tudjuk, hogy egy ország hangulata, önbizalma rendkívül sokat számít a GDP, az életminőség alakulásában. Lásd pl. a német "gazdasági csodát" az 50-es, 60-as években. Az a csüggesztő, reménytelenséget, rabságot, diktatúrát, pusztulást, córeszt sugalló homokvihar, amit a szóbanforgó, magát átmentett kollaboráns "elit" gerjeszt folyamatosan a médiákban, a kultúrában, az oktatásban, legalább évi 2-3 százalékpontnyi GDP növekmény deficitet jelent. Ha ezt kamatos kamattal felszorozzuk a rendszerváltás óta, egy kiadós háborús pusztítással ér fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!