Nem vagyunk felkészülve egy válságra

2019. október 05. 10:47

A mértékadó hazai közgazdászok nagy többsége nem optimista a kedvező folyamatok megalapozottságát és tartósságát illetően.

2019. október 05. 10:47
Chikán Attila
Népszava

Mi áll a „sikerek” mögött?


A kormányzat által elkönyvelhető sikerek hátterében egyrészt a fogyasztás, a másrészt a beruházások elmúlt évekbeni serkentése áll. Mindkettőt ösztönzik az alacsony kamatok, az előbbieket emellett a gyors reálbérnövekedéssel, az utóbbit az állami beruházásokkal támogatták meg, de természetesen az uniós támogatásokról sem szabad megfeledkezni, amelyeket gyorsított ütemben használtak fel. S egészen a közelmúltig a külpiaci konjunktúrára is számítani lehetett, most meg már mutatkoznak gazdaságunkban a zavarjelek: a növekvő infláció, a külső egyensúly romlása, a termelékenység gondjai. Az innovációs ráfordítások nem növekedtek a szükséges mértékben, de még nagyobb fájdalom az oktatási és az egészségügyi rendszer leromlása. Bár ez közismert - de azért szinte kötelességszerű ezt újra és újra szóba hozni. Azokat az előnyöket, amelyeket ebben a konjunkturális időszakban lehetett szerezni, más országokban sokkal inkább felhasználták a gazdaság erősítésére, mint nálunk, például az államháztartás pozíciójának javítására. Mi meg szépen elfogyasztottuk.

Az eredeti, teljes interjút itt olvashatja el.

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2019. október 07. 14:58
A liberális mainstream közgazdászok mint a "nem fenntartható" szövege ismert as jelenlegi gazdaságpolitikáról... De az idő eddíg is bebizonyította, hogy DE. Lehet nem lesz 5%-os növekedés, de az biztos, hogy nem bukunk már úgy mint 2008 után... A fiskális politika pedig figyel a nemzetközi folyamatokra... Biztos vagyok benne, hogy a közeledő recesszióra, az adósság csökkentésével reagálnak... (az első félév végén már 68.5%-ra ment le a gdp arányos államadósság. Ráadásul már csak kb 18-19%-a van valutában (a 2008-as 53% helyett) Az éves adósságszolgálatunk nagyot csökkent, és a kifutó adósságtételeknek köszönhetően további komoly csökkentésre van kilátás az elkövetkező pár évben... Aki nem érti, nem látja át, és folyamatosan ekézni próbálja a sikeres monetáris, és fiskális politikánkat, az jobb lenne, ha nem tolná az észt, mert eddíg is sorra cáfolta őket az élet 2010 után... Azóta pedig a helyzetünk sokkal de sokkal biztonságosabb lett. Engem nem érdekel Chikán milyen következtetéseket von le... A dumájából annyit lehet elfogadni, hogy a gazdasági növekedésünk nem valószínű hogy tartósan tartani tudná ezt az 5% körüli szintet.. De szerintem a 2-3%-al is szépen el fogunk muzsikálni...
Vakfolt
2019. október 07. 14:41
❝Az innovációs ráfordítások nem növekedtek a szükséges mértékben, de még nagyobb fájdalom az oktatási és az egészségügyi rendszer leromlása. Bár ez közismert - de azért szinte kötelességszerű ezt újra és újra szóba hozni.❞ Menetrend szerint megint előjött ez a gyogyós fejtegetés az oktatásegészségügyről. Ha olyan szar az oktatás, vajon miért és hogyan tudnak elhelyezkedni az itthon tanultak, igen szép fizetésekkel? Rengeteg kórházat felújítottak, emelkedtek a bérek.. Értem, hogy kötelességednek érzed, hogy erről kell óbégatni, de a tényismeretekkel előtte meg kéne ismerkedni, chico..
catalina9
2019. október 06. 12:26
A mértékadó hazai közgazdászok nagy többsége nem optimista a kedvező folyamatok megalapozottságát és tartósságát illetően. " métékadó...ez vicc?
catalina9
2019. október 06. 07:33
Chikán és Népszava egymásra talált... bírom ezeket a sekélymagyarokat, Chikán Attila, Bod Péter Ákos, Mellár Tamás, Csaba László, ahogy próbálnak hervasztani, ahogy aggódnak, ahogy már évek óta előre megjósolják, hogy baj lesz....de sosem ismerik, be, hogy tévedtek.....mindig újra kezdik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!