„Nem volt még Somló sosem. Mármint ebben a kis boros alrovatomban. Mert amúgy Somló mindig volt – és lesz is mindig. Hiszen: jó, izgalmas, színes, fontos, megkerülhetetlen.
Itt volt az ideje, hogy terítékemre kerüljön valami onnan.
Magyar ember számára már a hegy sem megkerülhető. Szépséges és misztikus, ahogy kiemelkedik a síkból. Megpillantom a távolban – és megdobban a szívem. Hiába építették be sűrűbben a kelleténél. Hiába nagyobb lankáin az ember kéz- és lábnyoma az ideálisnál.
Az apró hétvégi házak sokaságának látványáért kárpótolnak a szőlősorok, a sűrű erdők, a vár falai. Amikor nem úti célom, csak jártamban-keltemben elhaladok mellette a 8-as főúton, nagyon-nagyon sajnálom, hogy ki kell hagynom. Ha tehetem, nem hagyom ki.
Barátkozásom a somlói borral a borral való igaz barátságom kibontakozásakor kezdődött. Az elsők, akik dolgait megkóstoltam és beléjük habarodtam, Fekete Béla – ő nemrég ünnepelte 90. születésnapját – és Györgykovács Imre voltak. Főképp első somlói hárslevelűimet nem feledem, de a juhfarkokat sem. Rajongójuk vagyok mindmáig.
Az azóta eltelt két évtized alatt érthető módon rengeteget változott a világ, a szubkultúra és Somló. Kedvenceimet említem: le- és kitisztult az itt a maga néhány tucat hektárjával nagybirtoknak számító Tornai Pince szortimentje (ezer forint környéki árakon olyanokat tudnak, hogy nemcsak torok, szem sem marad szárazon), felbukkant a Somlói Apátsági Pincészet, Spiegelberg Stefan és Takács Lajos (utóbbi sajnos máshol keresi a kihívásokat immár), és komoly beruházások-építkezések után dobott nagyokat a Kreinbacher Birtok.
Kreinbacher József más ágazatokban volt eredményes annak előtte, és – rendes borkedvelőként – egyebütt gyűjtött pénzét tette új vállalkozásába. Hozzá hasonló nagyratörőkből szerencsére van néhány a mai Magyarországon, ami remek, minthogy nélkülük bizony kevésbé lennének meggyőzőek ikonikus borvidékeink. Bármerre pillantunk – Somlótól Tokajig, Villánytól Egerig –, érvényes a fenti megállapítás. A tulajdonos 2002-ben alapította a birtokot, amely fokozatosan a hegy legmeghatározóbb jelenségévé nőtte ki magát. Az összes szóba jöhető tekintetben. Esetünkben a legfontosabb: borminőségileg is.