Nem lesz több fakivágás a Ligetben

2016. július 14. 07:02

Nem számítottunk rá, hogy elfajulnak a dolgok. Voltak hibák, de az őrző-védők alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül. Ezzel együtt azt tudom, mondani, hogy a tömeges biztonsági jelenlét napokon belül meg fog szűnni. Interjú.

2016. július 14. 07:02
Sághi Attila
Lokál

– Az indulatok mégis elszabadultak. Tényleg szükség volt a biztonsági emberek bevetésére?

– Nézze, mi a projekttől idegennek és szükségtelennek tartjuk ezt a fokú őrzést, de sajnos a tiltakozás minősége ezt kívánta meg. Amikor a kivitelező jelezte, hogy az aktivisták magatartása miatt nem képes elvégezni a feladatát, és bejelentette, hogy a terület biztosítására embereket fogad fel, azt azért valahol meg lehetett érteni. Nem számítottunk rá, hogy elfajulnak a dolgok. Voltak hibák, de az őrző-védők alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül. Ezzel együtt azt tudom, mondani, hogy a tömeges biztonsági jelenlét napokon belül meg fog szűnni. Továbbra is lesz őrzés, de közel sem ilyen kiterjedésben.

– Térjünk vissza a projekthez. Ön szerint most nem a Liget beépítése zajlik?

– Egy városi pihenőpark készül, ahol épületeket újítunk meg, ezt jelenti a Városliget rekonstrukciója. Ehhez képest még mindig valamiféle múzeumnegyeddel riogatnak, pedig ez az ötlet már több mint három éve elhalt. Halkan teszem hozzá, hogy a Városliget egyébként az 1900-as évektől kezdődően valóban beépült, legalább 250 építmény állt itt. A magunk részéről nagyon örülünk neki, hogy ez már nincs így, és nem akarjuk ezt visszaállítani.

– A tiltakozások leginkább a fakivágások ellen szólnak. Mondjon egy számot, hány fába kerül a Liget Projekt?

– A Liget Projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint Mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy terveztük, hogy ezt a mennyiséget kivágjuk. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágunk ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetjük a Ligeten belül. A kapcsolódó közbeszerzést a napokban kiírjuk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. július 14. 18:33
Ez bezzeg nem tetszik a bolsiknak, pedig itt tényleg Budapest tüdejéről van szó: Búcsút mondhat építési engedélyének több svábhegyi ingatlantulajdonos, mert az Erdészeti Igazgatóság „ütemtervezett erdőnek” nyilvánította telküket. Az erdővagyon védelmére létrehozott és hatósági szerepkörrel felruházott hivatal bejegyzése azt jelenti, hogy a tulajdonosok – annak ellenére, hogy ingatlanjukat beépítésre szánt, általában lakó, vagy intézményi övezeti besorolásban lévő építési telkekként vásárolták meg – nem kaphatnak építési engedélyt. Az erdészet meglepetésszerű akciójáról Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere számolt be blogjában, miután kiderült, hogy az „erdősítés” az önkormányzatot is érintette. Váczi szerint viszont az igazi kellemetlenség a magántulajdonosokat érte, hiszen ezzel a húzással összességében akár százmilliós nagyságrendű is lehet a drága budai környékeken elhelyezkedő ingatlanok értékcsökkenése. Az Index megtudta, hogy az Alkony úton két olyan telek is érintett, amelyek közvetlenül a volt Fenyő villa mellett találhatók. Ezek a telkek, amelyek üzemtervezett erdő bejegyzéssel így beépíthetetlenné váltak, a szomszédok elmondása szerint Friderikusz Sándor cégének tulajdonában vannak. http://index.hu/belfold/2012/12/16/draga_svabhegyi_telkekre_csapott_le_az_erdeszet/ Na, nyavalyások, lehet menni tüntikézni a Fridi ellen.
Békanász a hasadon
2016. július 14. 18:04
Brékó! Rizstejet a mártiroknak!! Eszter Budai Most hívott Dorina Halász, a hátsó #Ligetvédők vegán telephelyről, és az alábbi dolgokra van SOS sürgősen szükségük, hogy tudják tartani a frontot: (lécci, aki tud ezekből valamit vinni, az írjon FB üzenetet Dorinanak!) - 1pár 43as férfi sportcipő vagy tornacipő Norbinak - Tűzifa, mert elázott, nem tudnak (pl. rizst) főzni - 3-4 liter rizstej, és 3-4 liter kókusztej és - Banán, barack (ezekből gyümölcsrizst szeretnének csinálni) B verzió: ha nem lesz gyorsan tűzifa, akkor megfőzött rizst + gyümölcsöt + növényi tej-italokat vigyetek lécci, hogy tudjanak enni! KÖSZI ELŐRE IS a segítségeiteket! Tetszik · 30 perce
valmue25
2016. július 14. 17:28
"Figyelj Friss (leánykori nevén Áporodott)! Leszopom a saját farkam, ha igazad van, és soha a büdös életbe nem mehettek ki tüncizni Orbánék alatt, és ha kimentek, szétvernek titeket. Visszaemlékezve a klaviatúrás, monitoros fakkságotokra, ti akkor mindent megpróbáltatok, de még gumibottal se vertek a seggetekre akkor, amikor az "állampárt" székházában kezdtetek el demokratáskordni, nem úgy persze, mint 56ban, amikor ti még a nép közé is lőttetek. 2006ot már nem is mondom, mert akkor nagyon kussoltál, te geci." (by kamasuka from fidesz)
Julismama2
2016. július 14. 16:21
http://tutiblog.com/loveszarokba-megis-minek-fa/ :) :) :) :) :) :) :) :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!