Az új Városliget a Mennyország, vagy a Pokol pusztító tüze?

2016. május 23. 12:34

Nehezíti a véleményalkotást ebben a kérdésben, hogy viszonylag kevesen botanikai, építészeti és kulturális szakértők egyszerre.

2016. május 23. 12:34
Magyarósi Csaba
Egy nap a városban

„Akinek van családja, az elképzelni se tudna ennél jobbat: utazgatni a város különböző pontjai közt pont annyira tenne bonyolulttá egy múzeumtripet, hogy neki se vágnál több gyerekkel. Ide viszont kimész reggel, aztán megnézel egy múzeumot. Aztán sétálsz a parkban, eszel valamit, délután egy másik múzeum. Vagy állatkert-csónakázás-múzeum-kombó. És így tovább. Több hétvégét is eltölthetsz egymás után a Városligetben úgy, hogy mindig valami új útvonalat jársz be, egész napra megvan a program, tömöd a kultúrát és szívod a lehetőségekhez képest tiszta levegőt.

Ez fantasztikus lehetőség, amivel szemben elég gyenge érv az, hogy eltűnik a mostani csöndes, madárcsicsergős liget: a madarak akkor is maradnak, ha családok futkároznak mindenfele, és egy belvárosközeli közparknak nem az a funkciója, hogy tök üresen valamiféle város menti erdőt idézzen, hanem hogy az emberek oda akarjanak járni, ott akarjanak lenni, ott töltsék a szabadidejüket.

Összegezve: elég komoly a parafaktor, hogy semmi sem úgy lesz, ahogy ígérik. De ha véletlenül pont úgy lesz és ha kizárólag a Városligetre koncentrálunk, akkor simán lehet, hogy néhány éven belül egy iszonyú jó parkunk lesz, ami kiváló hétvégi programot jelenthet majd az egész városban, és amit ötven év múlva lehet mutogatni, hogy oké, katedrálisokat már nem csináltak a szüleink, de hét nézzétek má meg ezt, meg ezt is, azért ez is elég menőség, nem?!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosettastone
2016. május 24. 00:32
Ha valakinek a véleményére érdemes odafigyelni, akkor az Magyarósi Csaba. Aki ismeri a blogját, az tudja miért.
anegy_
2016. május 23. 22:15
A Liget nem csak Budapesté, nem csak Zuglóé, a Liget a magyaroké elsősorban, majd az idelátogató bárhonnan érkezőké, aki kíváncsiak rá. Az epehányók védik a kutyaszaros területet, a 100 éves kiszáradt, pudvás fákat, az 50 éves lepusztult épület-együtteseket. Ez az ő igényük! és vélt politikai hasznuk. Magyarósi a lehetőséget véli az új Ligetben, ami nem csak álom, hanem a valóság is lehet. Kedves epehányók, várjátok ki a végét és utána nyomjátok le a mutatóujjatokat a mandulátokig, a Liget kapuját meg kerüljétek el nagy ívben, mert nektek akkor sem fog tetszeni. Ennek ellenére is a Liget újjáéled!
balbako_
2016. május 23. 17:06
Szép lesz és praktikus.
Szilikon Vali
2016. május 23. 15:06
A Liget projekt elválaszthatatlan a Vár sokszáz milliárd forintos átépítésétől: az egyi terv ugyanis a másik nélkül nem bír létezni. Aki tehát a Liget-projektet támogatja, támogatja a Vár kormányzati megszállását is. Lelke rajta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!