Nagyvasút

2016. május 12. 08:18

Nem zár be a Déli, írja a Magyar Idők, mi pedig akár megnyugodva hátra is dőlhetnénk, ha nem az ilyen altatás lenne a bevett kommunikációs gyakorlat nagyobb balhék idején.

2016. május 12. 08:18
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

A Déli pályaudvar fölszántását a környék lakossága egyöntetűen utálja. Mióta a BKSZ-bérlet a vasúton is érvényes, a vonat beépült a városi közlekedés eszköztárába mindazokkal együtt, akik vonattal járnak a Velencei-tóra, a Balatonra vagy mondjuk Győrbe. Sokan vannak: a Déli az ország második legforgalmasabb vasútállomása; egy (budai viszonylatban) belvárosi fejpályaudvar, közvetlen összeköttetésben Budapest legfőbb közösségi közlekedési tengelyével, a kettes metróval, karnyújtásnyira a legforgalmasabb budai csomóponttól, a Moszkva helyett Széll Kálmánról elnevezett tértől. Klasszikus városközponti végállomás, amit semmiképpen sem lehet egy gyors átszállásokra tervezett városszéli terminállal kiváltani, mert a két hely, a két műfaj és a kétféle infrastruktúra nem csereszabatos.

A bűnben fogant tervről – amelynek valószínű indoka az ingatlanspekuláció (valakik egy Westend-szerű plázát álmodtak a Déli pályaudvar helyére) és a kormányfő Várba költöztetése, ami extrém módon megnöveli a parkolási igényeket a várnegyed tágabb környeze­tében – senki nem kérdezte meg a lakosságot, és hatásvizsgálat nem készült hozzá. Ennek ellenére megvalósul, mert a döntés – az egyetlen helyen, ahol Magyarországon milliárdos horderejű elhatározások születnek – már megvan. Most ezt az irracionális elhatározást kell valamilyen kevéssé átlátszó blöffbe csomagolni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2016. május 12. 13:38
"...ha nem az ilyen altatás lenne a bevett kommunikációs gyakorlat nagyobb balhék idején." Ja, ja, mint Lendvai Ildi néni lassan elmondott nem lesz gázáremelése... Vagy egy régebbi példa a megboldogult SZDSZ-szel: koalícióba az MSZP-vel? Soha! Nagy idők voltak azok, Miklós!
héttörpe
2016. május 12. 11:51
úristen, hogy mentek "le" ezután a Balcsira? Általános egyébként, hogy a budapestiek mindenhová "lemennek"?
Wendriner
2016. május 12. 10:50
Ha a metró végállomását a (akár) felszínen összekötik a Kelenföldi-pályaudvarral , nyugodtan lehetne közparkot létesíteni a Déli-pályaudvarból.
cutcopy
2016. május 12. 10:22
"A Déli pályaudvar fölszántását a környék lakossága egyöntetűen utálja" És ezt velük is közölted már..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!