Hülyére isszák magukat a magyarok

2016. január 04. 21:28

Nem csak egyének, hanem egész családok mennek tönkre az ital miatt, s noha erről nem illik beszélni, de a nők is jelentősen érintettek.

2016. január 04. 21:28
PolSzoc
Pol:Szoc

Valószínűleg senkit sem fog érdekelni – mármint aki döntéshozói helyzetben van – hogy Zacher Gábor újra megkongatta a vészharangot alkoholizmusügyben. Az a toxikológus mondja ezt, akinek egyik fontos tulajdonsága az addiktív problémák ismerete mellett, hogy a bajokról nem átall kisujjeltartás nélkül beszélni. Megteheti: valószínűleg ezrek köszönhetik neki az életét, olyan emberekkel, stílussal, helyzetekkel találkozik nap mint nap, amiről a bérrettegők és azok leágazásai esetleg csak tankönyvi szinten találkoznak. A szakember szerint egymilliósra duzzadhat Magyarországon az alkoholisták száma, ami egy tízmilliósnál kevesebb lélekszámú országban katasztrofális következményekkel bír.

S mielőtt valaki hátradőlne, annak nem árt tudatosítani, hogy ha alkoholistáról beszélünk, jobb ha elfelejtjük azokat a szerencsétlen sorsú embereket, akik az utcán élve válnak alkoholbeteggé. Aki nyitott szemmel jár, könnyen tehet döbbenetes felfedezéseket arról, milyen társadalmi státuszú emberek válnak az ital rabjaivá. Főleg akkor, ha tudjuk, hogy az alkoholizmus nem feltétlenül az elfogyasztott mennyiség, hanem a rendszeresség függvényében jelenik meg. Amikor azt látjuk, hogy ismerősünk minden este – afféle napvégi levezetésként – letolt két sört és két felest, akkor ott baj van. Ez a probléma jelentős társadalmi ügy, amire a mindenkori kormányzat egyáltalán nem figyelt és figyel.

Ha csak minden alkesz mellé odateszünk egyetlen egy embert, aki függőségének következményeit kénytelen elviselni, akkor bőven milliókat érint a probléma. Nem csak egyének, hanem egész családok mennek tönkre az ital miatt, s noha erről nem illik beszélni, de a nők is jelentősen érintettek.

Az külön posztot igényel, hogy mindebben az egyénnek milyen a felelősségi szintje, mi lenne tőle elvárható és az alkoholizmus okán előállt betegségek mekkora költségeket rónak a társadalomra.

Viszont nem érdemes azon csodálkozni, hogy idáig jutottunk és az egymillió alkoholista országává válhatunk. Orbánék egyik első intézkedése a 2010-es fülkeforradalom után a magyar néplélek húrjain játszva a házi pálinkafőzés körülményeinek javítása volt. Hadd rohadjon a máj, hadd kapja meg a nép, ami jár neki. Bár ez csak felhívás volt a keringőre: évtizedek óta boldog-boldogtalan csak úgy tudja elképzelni az életét, ha sör/stb. van a kezében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. január 05. 22:58
"letolt két sört és két felest, akkor ott baj van" Az első felest ugyanis az indító után a negyedik-ötödik sör után szokás meginni, hogy "összehúzza". Utána jöhet a többi sör. Vannak persze az alternatívok, akik inkább a felesre esküsznek, ők is felessel indítanak, de azzal is folytatják, ők az ötödik után sört isznak, hogy "szétcsapassa". Aki egyébként büdös, sötét kocsmákba jár, azzal egyébként is baj van. Még az is előfordulhat, hogy mutyitrafikosok cigarettára is költ a tömegnyomás miatt, és hogy ne érezze magán a kocsmaszagot. De azt nem kalkulálja be a szerencsétlen, hogy a kocsmai barátain kívül mindenki érzi rajta.
Abhandzara Ottó
2016. január 05. 13:19
Régen nem volt olyan ember, pláne vidéken, aki a fő étkezések előtt nem ivott volna meg egy fél pálinkát. Ezt használta étvágygerjesztőnek, vírusirtónak, vagy teába keverve a hideg ellen. Ha ezt a cikkben írt gondolat menetet követjük, akkor az ország 80%-a alkoholista volt. Hát ez így elég nonszensz. Ha szétnézünk körülöttünk, akkor azt is látjuk, hogy pl. a csehek, németek, belgák nagy része tuti, hogy megiszik minden nap nem 1, hanem akár 3-4 sört is. A nők is. Akkor ha így nézem ott még nagyobb a baj. Pedig köszönik szépen, megvannak. Teljesen máshol van a baj, az alkoholizmus azért bőven nem itt kezdődik. És szerintem ezen a téren le lehet szállni a magyar emberekről, mert bárhol Európában isznak ennyien, sőt...
Vezetéknév Utónév
2016. január 05. 10:56
Gratula a kormánynak. A kultúra, az oktatás és egészségügy lerohasztása után jöhet a lakosság teljes lezüllesztése.
kukagyerek
2016. január 05. 09:29
"Hülyére isszák magukat a magyarok" ......... Ez lehet a magyarázat arra, hogy miért szavazgatnak a saját ellenségeikre és vérszívóikra ilyen szorgalmasan. (26 éve!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!