Pintér Sándor mellébeszél az újságírók támadásáról

2015. október 08. 13:34

A sajtómunkatársak bántalmazása Pintér Sándor közlése szerint azért történhetett meg, mert a rendőrségtől nem várható el, hogy egy tömegoszlatás során kiszűrje a médiamunkásokat.

2015. október 08. 13:34
Párbeszéd Magyarországért
Közlemény

A Párbeszéd Magyarországért szerint Pintér Sándor belügyminiszter nem tudott meggyőző és elfogadható válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyeket Szabó Tímea, a PM országgyűlési képviselője tett fel az újságírók röszkei bántalmazásával kapcsolatban. Ráadásul nem világos az sem, hogy pontosan milyen »belső szakmai értékelés« történt a röszkei eseményekkel kapcsolatban.

A sajtómunkatársak bántalmazása Pintér Sándor közlése szerint azért történhetett meg, mert a rendőrségtől nem várható el, hogy egy tömegoszlatás során kiszűrje a médiamunkásokat. A Médiaalkotmány 8.§ és 10. §. ugyanakkor egyértelműen fogalmaznak: a közérdekből, megfelelő tájékoztatás érdekében dolgozó újságírók semmilyen sérelmet nem szenvedhetnek el. Ráadásul az újságírók beszámolói alapján nem csak tömegoszlatás, sokkal inkább üldözés történt felvételeken jól látható viperával és gumibottal, így a hatóságok jogsértése továbbra is egyértelmű.

Pintér Sándor ráadásul nem tudott választ adni arra sem, hogy miután megtörtént az azonosítás, miért volt szükség számos újságíró egész éjjel tartó jogsértő őrizetére. Elfogadhatatlan a belügyminiszter EBESZ ajánlás mögé bújása is, hiszen Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős biztosa elsőként ítélte el a röszkei támadást.

Végül, de nem utolsósorban felmerül a kérdés, hogy Papp Károly országos rendőrfőkapitány pontosan milyen 
»belső szakmai értékelés«-re hivatkozik a Zsaru Magazinban adott e heti interjújában az incidenssel kapcsolatban, hiszen a műveletet nem az ORFK rendőrei, hanem a Terrorelhárítás végezte, ami közvetlenül a Belügyminisztérium alá tartozik.

A PM így újra Pintér Sándorhoz fordul annak kiderítésére, hogy a rendőrfőkapitány nyilatkozata – 
»az illetékes rendőri vezetők  hasonlóan valamennyi ilyen jellegű rendőri művelet lezárásához  elvégezték a belső szakmai értékelést, annak megállapításaival egyetértettek. Semmi oka nincs bármilyen belső szakmai vizsgálat elrendelésének«  értelmében milyen felhatalmazással vizsgál az ORFK TEK-es akciókat, pontosan ki vizsgált mit, milyen megállapításokat tettek, és mikor lesznek nyilvánosak ezek a vizsgálati eredmények.”

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. október 09. 02:13
a kurva anyátok mocskos hazaáruló liberális balfaszok
polnemkor
2015. október 08. 21:23
A sajtómunkás amúgy köteles messziről jól azonosítható Press feliratú mellénykét hordani. Egyiken sem volt. Véletlenül?
tango47
2015. október 08. 21:07
Hogy mondta a mi Ferink? : - Miért mentek oda.
thymian
2015. október 08. 18:11
" mellébeszél az újságírók támadásáról" Tehát támadtak az újságírók. Máskor ne tegyék.:P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!