Bicske: Auschwitz?

2015. szeptember 28. 08:27

Gyengíti a bírálat hitelét, de ami ennél sokkal nagyobb baj, elcsépeltté és komolytalanná teszi a legszörnyűbb történelmi pillanatokra való emlékeztetést. Éppen azt súlytalanítják el, aminek a súlyával hatni akarnak.

2015. szeptember 28. 08:27
Révész Sándor
Népszabadság Online

„Aki olvassa lapunkat, tudja, nem habozunk nácinak nevezni a nácik dicsőítőivel internetes szimbiózisban és akcióegységben élő politikai erőket. Rámutatunk mindazok nácibarátságára, fasisztabarátságára Tormay Céciletől Klebelsberg Kunón át Hóman Bálintig, akikről ezt le akarják mosni. Igyekszünk feltárni mai megfelelőikkel együtt azokat a szellemi és társadalmi folyamatokat, gondolatmeneteket, melyek a legszörnyűbb következményekhez vezettek.

De a fentebb sorolt esetekben másról van szó. Arról, hogy politikusok, közéleti emberek azzal akarják (amúgy többnyire jogos) kritikájuk hatását felerősíteni, hogy a legvégzetesebb történelmi bűnökkel kapcsolják össze azokat a mai eseményeket, amelyeknek azokhoz a világon semmi közük nincs. Ez önsorsrontó módszer. Gyengíti a bírálat hitelét, de ami ennél sokkal nagyobb baj, elcsépeltté és komolytalanná teszi a legszörnyűbb történelmi pillanatokra való emlékeztetést. Éppen azt súlytalanítják el, aminek a súlyával hatni akarnak. 

Ez nekem személyesen is fáj. Paul Lendvai úgy gazdálkodik a saját halálmenetes élményeivel, ahogy akar, de én kikérem magamnak, hogy talmi hatáskeltésre használják azt a halálmenetet, amelyben édesanyámat kihajtották az országból. Elég sokat mesélt ő nekem, elég sokat olvastam én erről, hogy elképedjek rajta, miként lehet a halálba hajszolást a szabad világ felé való bátor és megható megindulással összehozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
UvegSam
2015. szeptember 28. 23:58
Ilyenkor kéne verbálisan "rugdosni, amíg a láb meg bír emelkedni" az osztrák kancellár féléket! De több energia van ilyenkor is a magyar kerítéssel foglalkozni!
neuhistoriker
2015. szeptember 28. 16:38
Szóval Révész mama is egy olyan "halálmenetbe" került, mint Heller Ágnes és a többiek. Már csak a halál hiányzott belőle. Ezt a pechet. Olyan ez a "halálmenet" halál nélkül, mint a gatya madzag nélkül. Funkcióját vesztett.
Orange79
2015. szeptember 28. 15:57
Az orvostudomány ezt kényszeres-rögeszmés (obszesszív-kompulzív) személyiségzavarként írják le. A holokausztot lépten-nyomon mantrázók gondolatvilágát ez tölti ki, ez a megkérdőjelezhetetlen, a mindenek felett álló origo ami mellett minden eltörpül, minden lényegtelenné válik, univerzális igazodási pontként ragyog zavaros világképük egén. Egyszerre alanyi jogon járó mentelmi jog bármi alól és biankócsekk.
tango47
2015. szeptember 28. 14:28
Az ilyen és hasonló érvek valóban súlytalanokká váltak, mint azok használói is. Azt viszont elérték, hogy mindenki csak legyint rájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!