Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Tusványos és az új magyar jobboldal

2015. július 27. 16:55

Orbán elismeri, hogy a jobboldal-baloldal felosztás értelmét vesztette Magyarországon.

2015. július 27. 16:55
Napolit
Éder Mónika

„Orbán elismeri, hogy a jobboldal-baloldal felosztás értelmét vesztette Magyarországon, ugyanakkor fennmaradt a dichotómia és még mindig a baloldallal szemben kívánják magukat meghatározni. Elmondja, hogy a magyar jobboldalon már 2003-ban elindult egy koraérett változás, ami Európa kulturális változásaira reagált, ám ezt a baloldal nem ismerte fel.


A beszédben ismét felmerül a demokrácia értelmezésének kérdése, ami a tavaly elhangzott beszéd enyhítéseként fogható fel. A demokráciáról alkotott elképzelését néhány jellemzővel írta le, mint: nemzeti, demokrata, versenypárti, szociális. Érdekes módon mindezen elképzelések ellentételezéseként a népakarat felülről irányított kifejezésként írta le, amit ki kell alakítani, nem pedig becsatornázandó jelenséget. Ez jócskán eltér a liberális demokrácia által vallott elképzeléstől.

A jobboldal változásának irányát a »szociális jobboldal« kifejezéssel írta le, amiben a középosztály játssza a főszerepet. Őket kívánja a szegényebb csoportok fő segítőjeként megmozgatni. Véleménye szerint, ez a középosztálynak is érdeke, hogy ők nyissák meg a szegénységből való kiemelkedés lehetőségét. Ennek mikéntjéről nem beszélt a miniszterelnök, így nem teljesen világos, hogy állami szinten kívánnak többletterheket róni a középosztályra, vagy pusztán a lecsúszás fenyegető veszélyével érvelve, önkéntes alapú felhívás volt-e a részéről.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. július 27. 22:26
Magyarországon jelenleg nincs polgárság, liberális értelmiség van, egy nagyon kis réteg őrzi a polgári hagyományokat, és mivel őrzi, meglehetősen vissza húzódó és nem nagyon látni, sem nagyon hallani..Sajnos a kdnp és az egyház sem képviseli, ők inkább hiba a fogaskerékben..
alex.leopardi
2015. július 27. 19:36
ez most éber vagy ledér Móni,álmos vagyok
balbako_
2015. július 27. 18:42
Az a középosztály amelyiket a komcsik és posztkomcsik leamortizáltak és az Orbán kormányok újra felépítettek. Nekik szólt Orbán.
Catullus
2015. július 27. 17:09
Milyen középosztályról hablatyolt orbán ? olyan már pár éve nincs. Aki valamikor odatartozott, ma már csak virtuálisan sorolható oda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!