A Széll Kálmán tér a Várkert Bazár sorsára juthat

2015. január 14. 10:47

A nyertes Főmterv tervei alapján a rekonstrukció 2014-ben már befejeződött volna, igaz ekkora már mintegy 1.2 milliárd plusz költséget sikerült becsempészni a korábban megszavazott 3 milliárd mellé.

2015. január 14. 10:47
Szabadai Viktor
Liberálisok.hu

Már most tudható, hogy a Széll Kálmán tér teljes körű, szakszerű felújítása nem végezhető el a kívánt rohamtempóban, így várhatóan 2016 elejétől egészen a választásokig a Széll Kálmán tér a Várkert Bazár sorsára jut, azaz havonta egyszer átadják majd.

A Tarlós vezette Főváros – annak ellenére hogy a Parlament már 2010-ben 3 milliárd forintot szavazott meg a tér rekonstrukciójára – 2011 áprilisáig nem csinált semmit, azt követően is csak a teret nevezték át. Ezután másfél év kellett ahhoz, hogy a közgyűlés elfogadja az átépítés koncepcióját és kiírja a tervpályázatot. A nyertes Főmterv tervei alapján a rekonstrukció 2014-ben már befejeződött volna, igaz ekkora már mintegy 1.2 milliárd plusz költséget sikerült becsempészni a korábban megszavazott 3 milliárd mellé.

A BKK csak 2014 januárjában írt ki közbeszerzési eljárást, ekkor már azonban 2015 második felére ígérték a munkálatok befejezését, miközben újabb rejtélyes összegek kerültek a projektbe. A számtalan felesleges időhúzás miatt az eredetileg két évre tervezett átépítésre alig egy év áll rendelkezésre, hiszen 2016 februárjában el kell számolni az uniós és állami forrásokkal.

Az eredeti 3 milliárdos költségvetés helyett 5.3 milliárdosra hízott a projekt úgy, hogy közben fontos elemek kimaradtak belőle. A Krisztina körút oldal rendezése kimaradt a végleges tervekből, csakúgy, ahogyan a fogas végállomásának áthelyezése, mindössze a végállomás áthelyezésének lehetősége, annak előkészítése fért bele a több mint 75%-kal megnövelt költségvetésbe, ami annak a gyanúját veti fel, hogy a Fidesz saját választási kasszájának feltöltését is belekalkulálta a Széll Kálmán tér felújításának költségeibe.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!