Vigyázz a sarokba szorított medvével!

2014. december 11. 13:58

Ha nő a Putyin-ellenes elégedetlenség, akkor az elnök saját népszerűségét agresszív katonai támadásokkal igyekszik majd ellensúlyozni?

2014. december 11. 13:58
Pénzkérdés
Pénzkérdés

„Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége kikezdhetetlen, »végre valaki megmutatja Amerikának«  gondolják az elnök gyarapodó létszámú hívei. Az Egyesült Államok pedig talán ideges, hiszen mégiscsak egy lényeges katonai hatalomról van szó, de az is lehet, hogy csak nevetgél valahol jó messze, hiszen tevékeny része volt abban, hogy az olaj ára 120 dollárról, 70 dollár alá ment le hordónként. Mindez az orosz költségvetésnek (amelyet 100 dolláros olajárral terveztek) végzetes. Még akkor is, ha rubelben számolva – a rubel óriási gyengülése miatt – az orosz szénhidrogén-export bevételei majdnem szinten vannak. De hangsúlyozottan csakis rubelben! (...)

Putyin is évek óta sikeresen tudta azzal »betömni« az orosz emberek száját, hogy sok mindenre volt pénze az olajból, a gázból. Ha azonban az árak leesnek, akkor nőhet az elégedetlenség. Most éppen abban az ördögi körben járnak a nyersanyagtermelő országok, hogy esik az olajár, de az exportáló országoknak kell a költségvetési bevétel, ezért nem csökkentik, hanem inkább növelik a kitermelésüket, amitől akár tovább is eshet az olaj ára.

Innentől a forgatókönyvek már szétágaznak és ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mi a jó. Örüljön a józan világ az alacsony nyersanyagáraknak, mert ez térdre kényszeríthet egy erőszakos politikust? Vagy féljen az alacsony nyersanyagáraktól, mert ha nő a Putyin-ellenes elégedetlenség, akkor az elnök saját népszerűségét agresszív katonai támadásokkal igyekszik majd ellensúlyozni? Azt már a legkisebb gyerekeknek is el szokták magyarázni a vadasparkokban, hogy ha sarokba szorítják az anyamedvét, elég sok kellemetlenséget tud okozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. december 11. 17:16
Ennyi baromságot egy helyen, ritkán lehet olvasni.
Akitlosz
2014. december 11. 15:31
"erőszakos" Mindenki magából indul ki. A szerző tűnik erőszakosnak, nem pedig az, akiről írni szeretett volna.
Senye Péter
2014. december 11. 15:07
A csökkenő olajár kétélű kard (80$-ig nyereséges Amerikának), fékezi az amerikai palaolaj mezők feltárásának az ütemét is, inkább a piacok megtartásáért folyó küzdelem része.
SwordFish
2014. december 11. 14:45
Hülye firkálmány. Több szót nem érdemel. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!