Polgár az, aki nem szorul az államra

2014. december 07. 10:47

Környezetünkhöz viszonyítva olyan hátrányba kerültünk, mintha ráraknának egy futóra egy 15 kilós túlsúlyt és 15 százalékos emelkedő megtételére kényszerítenék. Interjú.

2014. december 07. 10:47
Demján Sándor
Népszava

- Közismert, hogy a legrégebbi nagyvállalkozó Magyarországon, hiszen ön volt az, aki úttörő módon vállalkozott már a pártállami rendszerben is. Ugyanakkor azt mondja, hogy ma egy teljesen kiszámíthatatlan környezetben élünk.

- Félreértés ne essék, a Trigránitban nekem is vannak társaim, vagyis nincs többségem, 48 százalékos a tulajdonrészem, ugyanakkor a céget én irányítom. Amikor fejlesztési döntés hozunk és szavazunk, nem véletlen, hogy nem Magyarország az egyes számú hely, mert a befektetéseknek hosszú távú biztonság kell, és ez ma hiányzik. A kormány - nagyon helyesen - azt mondja, hogy termelésre van szükség. Akkor viszont a multikkal jó kapcsolatot kell ápolni. Nem akarom bántani a magyarokat, én is az vagyok. Ha rosszat mondanak ránk, az mindig fáj. De az ország fénykorában, a XIX. század végén, a XX. század elején, nem mi magyarok teremtettük meg legendás iparunkat, hanem jöttek ide svájciak, németek, csehek és osztrákok. Magyarország egy igazi befogadó ország volt.

Befogadta az ideáramló zsidókat. A befogadással megszilárdult a közép-európai unió, mert így is fel lehet fogni az Osztrák-Magyar Monarchiát. Ez egy kisebb elődje volt a mai Európai Uniónak, olyan, amely elhozta az ország számára, hogy utolérte, vagy elhagyta Bécset a pénzügyi tőke és az ipari termelés szempontjából. A gazdasággal együtt a szellemi élet is csodákat teremtett. Hatalmas írófejedelmeink voltak, festőink, feltalálóink, de az oktatási rendszerünk is befolyásolta a világot. Ez mind összefügg a gazdasággal. Ha annak idején a svájci Ganz családnak azt mondták volna, hogy a minőségi ellenőr illetékdíját a hatvanszorosára emelik, az ezt javasló kormánytag többet nem mehetett volna be az úri kaszinóba. A politikából a polgárság üzleti morálja mára teljesen eltűnt.

- Van-e esély ma tisztességesen vállalkozni?

- Attól függ, hogy melyik üzletben. Rendkívül nehéz, az adóterhelést mértékét régóta kifogásoljuk. Környezetünkhöz viszonyítva olyan hátrányba kerültünk, mintha ráraknának egy futóra egy 15 kilós túlsúlyt és 15 százalékos emelkedő megtételére kényszerítenék. Olyan vállalkozó nincs, akinek minden sikerül. Nekem is vannak remekül menő cégeim, és vannak olyanok, amelyekre tíz év óta csak ráfizetek.

- Orbán Viktor szerint szakmunkásokat kell képezni.

- Ebben igaza is van, én is így gondolom. Egy egyetemi végzettségűre kellene, hogy jusson egy, aki középfokon végzett, és két-három magas színvonalon képzett szakmunkás. Az nem lehet cél, hogy mindenkinek diplomája legyen, a segédmunkás is fontos személy egy ipari üzemben, lenézni, vagy degradálni nem szabad. Ugyanakkor az állam feladata az, hogy a képességeket és ne a vágyakat fokozza és finanszírozza.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. december 08. 09:41
"Polgár az, aki nem szorul az államra" Ez nagyon szűken értelmezve igaz csupán. Mert az igazáságát kereső, kiszolgáltatott polgár, az áldozat, a békeszerető polgár, a gyermekvállaló és gyíermekeit taníttatni akaró. nagyon is rászorul az államra. A biztonság letétemáényese az állam. Ezért fizetünk adót. Majd rábízzuk magunkat az államra. De ebbe beletartozik az egészségünk és a képzésünk biztonsága ugyanúgy, mint a lakásunk, a településünk, hazánk biztonsága is. Azzal viszont messzemenően egyetértek, hogy az állam nem vállalhatja magára a köz pénzén mások munkakerülésének, iskolakerülésének vagy egészségrontó életmódjának a következmlényeit. Azért mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget! Önmagáért és családjáért is!!!
wartog
2014. december 08. 09:10
Nem tudok sokat az úrról, de Magyarnak igazán akkor tartanám, ha a hatalmas vagyonát arra használná, hogy igazi termelő struktúrákat saját maga hozna,-és itthon-, létre a magyar vagyont növelve. Én úgy tudom igazából ő is csak a mazsolát csipkedte ki a közösből.Végre megszűnhetne az összeszerelő, a rabszolga Magyarország.Ő is a hatalom gyakorlói, létrehozóihoz tartozik, hát tegyen ez ellen a helyzet ellen.
belga
2014. december 08. 07:16
Nem ismerem Demjánt, annyi infóm van róla amennyi a médiából átjön. Ugyanakkor én azt nem gondolom problémásnak, hogy ha egy leendő nagytőkés a kezdetekben állami segítséget kap. Azért nem, mert egy tőkeszegény országban ha ez nem így történik akkor legfeljebb 1-2 csuda szuper zseniből válhatott volna magyar oligarcha. A rendszerváltás idején sem az volt a baj, hogy maguk alá privatizálták mindannyiunk akkor még közösnek mondott vagyonát, hanem az amit tettek -ill. nem tettek vele. Itt gyorstalpalós módon alakulhatott csak ki a kapitalizmus, és ezért van az pl hogy a mai kisvállalkozók (az öregebbje) jelentős része is GMK-zott a 80-as években (ami szintén állami támogatással történt mivel az infrastruktúrát az a vállalat biztosította ahol épp dolgoztak). Így aztán én úgy vélem, hogy Demján a jobbak közül való. Mégpedig azért, mert érdemben kezdeni tudott -tud- valamit a vállalataival -és ennél többet fentiek miatt nem is igazán várhatunk.
drkovax
2014. december 07. 20:49
Egyébiránt Demján (tehetség ide, üzleti érzék oda), senki és semmi nem lenne, ha anno nem kapja meg a Skálát (amit rendesen a magáévá is tett), hanem mondjuk az érvényes szabályok szerint lecsukják sikkasztásért... De persze aki azok közé tartozott, akikre a párt azt mondta "oda kell nekik adni - akár ajándékozni - azt a pénzt, hogy fialtassák, mert ez a jövő", azok könnyen lehettek eredményesek is (tehetséges más is lett volna), mert a számonkéréstől se kellett féljenek ... Szóval lehet, hogy mostanra "polgár", de soha nem lett volna azzá, ha nem lett volna egykoron (párt)államfüggő ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!