Újraiparosítás: út a semmibe!

2014. szeptember 15. 12:57

A gazdasági fejlődés természetes része, hogy az ipar részaránya csökken.

2014. szeptember 15. 12:57
Valentinyi Ákos
Index

„Az EU országai között is igaz a tendencia, hogy a fejlődés együtt jár a szolgáltatások arányának növekedésével. 

Ezt a jelenséget a gazdasági fejlődés strukturális átalakulásának szokták nevezni. A folyamat első fázisában – amin Kína ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben – az ipar és a szolgáltatások szerepe nő a mezőgazdaság rovására. A második fázisban aztán a szolgáltatások tovább nőnek az ipar és a mezőgazdaság kárára. Európa országai ebben a második fázisban vannak.

Miért jár együtt a fejlődés a szolgáltatások súlyának növekedésével? Az egyik ok az, hogy a gazdagabb emberek jövedelmük nagyobb részét szeretnék szolgáltatásokra költeni. Egy szegény család nagyobb arányban költ élelmiszerre, és kisebb arányban költ üdülésre, mint egy gazdag. Egy másik ok, hogy a modern feldolgozóipar is egyre több szolgáltatást használ. Például az Airbus repülőgép előállításához 20 ország több mint 2000 beszállítójának munkáját kell összehangolni, ez szállítási és telekommunkációs szolgáltatások nélkül lehetetlen lenne.

A gazdasági fejlődés természetes része, hogy az ipar részaránya csökken. Ahelyett, hogy ezzel a folyamattal ellentétes célokat igyekszünk elérni, a Defacto szerint érdemes lenne az ipar és a szolgáltatások termelékenységét egyaránt növelő gazdaságpolitikát folytatni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. szeptember 15. 22:27
Szén és acél országa.... :))))
Bummer
2014. szeptember 15. 22:04
Vagy: mi a különbség egy gőzturbina hatékonyság-növelése és egy bank dolgozói feladatkörének optimalizálása között?
Bummer
2014. szeptember 15. 21:59
Totális fogalmi zűrzavar van. Nem a szolgáltató szektor nő az ipar rovására, hanem tevékenységek egy körét kinevezték a nagyszerű közgazdász professzorok szolgáltatásnak. Hogy éppen mi tartozik ide, azt ex hasibus eldöntik. De valójában a világon semmi minőségi különbség nincsen mezőgazdaság, ipar és szolgáltatás között, ezek csak teljesen önkényes kategóriák, épp ezért semmilyen stratégiát nem lehet rájuk építeni. Észreveszik, hogy a gazdaság fejlettsége korrelál a szolgáltató szektor növekedésével. Nahát, milyen érdekes, hiszen pont úgy definiáltuk a szolgáltató szektort, hogy az a része a gazdaság tevékenységének, ami nő.
Bummer
2014. szeptember 15. 21:38
A szolgáltatások aránya természetes, hogy nő, hiszen az ipar nem saját magának termel, hanem a szolgáltatóknak. 1 egységnyi ipari terméket akkor éri meg megvenni, ha 1 egységnél több szolgáltatást lehet vele értékesíteni, ezért természetes, hogy a szolgáltatások nagyobb arányhoz jutnak. Minél univerzálisabb egy ipari termék, annál többször jelenik meg a szolgáltatások között. Ráadásul az ipari termelésben magában is egyre több dolgot tekintünk szolgáltatásnak (pl. egy vasgyár HR-esei, értékesítői, marketingesei stb.). Ha ezt ügyesen külön számoljuk, máris nő a szolgáltatások aránya, pedig a gazdaságban nem történt semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!