Eltüntetett ügyek – mit takar el a norvég köd?

2014. július 01. 13:21

Bánja-e a kormány, hogy az akció leginkább az egyik utolsó független társadalmi entitás elleni támadásnak látszik? Láthatólag nem.

2014. július 01. 13:21
Becker András
Átlátszó blog

„Elég nyilvánvaló, hogy a kormánysajtó ténykedése egyre kevésbé nevezhető újságírásnak, az újságíróból lett fiatal pártharcosok ma már inkább kommunikációs feladatokat teljesítenek. A feladat ezúttal a Lázár János útjában lévő aktorok kriminalizálása, együttműködésben a már sikkasztást, szervezett bűnözést emlegető kormánytagokkal: a kommunikációs hadjárat pedig nagy valószínűséggel egy másik házi kedvenc, a Polt Péter-i értelemben vett ügyészség láncról történő elengedését készíti elő. Az együttműködés kölcsönös, hiszen a KEHI a kormany.hu-n is népszerűsíti az Aktuálisan-Fontos-Üzenet-et szajkózó idétlenségeket.

 
Közben persze izzanak a civilek levlistái, egyeztetés egyeztetést követ, a tiltakozó közlemények egymást szorítják le a portálok címlapjáról. Ráadásul a Lázár-i baszakodás is addig ment, hogy végre felindultak a testvéri (norvég) tankok. Az üzenet, amit szertedübögnek, nem túl kellemes, és láthatólag komoly zavart okoz, a hír ugyanis egyszerűen nem található meg a kormányközeli médiában. A kormányközeli médiafogyasztó tehát nem tudja, hogy most már a norvégok részéről a tárgyalás újrakezdésének feltétele a KEHI leállítása. (Hasonló lefagyást okozott az a lengyelországi kormánytényezőktől származó kiszivárgott közlemény, mely szopóálarcban láttatta Európa erős emberét.) De ha a norvég illetékeseknek erre az otrombaságára nem is tudott felkészülni a kommunikációs törzskar, kizárt, hogy a héten ne indulna újra a norvégminta-projekt.
 
Na, itt álljunk meg egy szóra, és számoljunk el hétig:
 
1 – Sikerült olyan mértékben eszkalálni egy alapvetően jogértelmezési kérdésből született konfliktust, hogy sokan már-már a magyar társadalomfejlődés fordulópontjának tekintik a Lázár-i hadjárat kimenetelét. Bánja-e a kormány, hogy az akció leginkább az egyik utolsó független társadalmi entitás elleni támadásnak látszik? Láthatólag nem. (Bár egyértelmű direktíva, hogy le kell hajolni minden százezer forintért, de azért itt összesen is nagyjából Paks 2 egy századáról vagy egyharmad Puskás–stadionról van szó.)
 
2 – A terv nyilván nem az, hogy vezetőszíjon vigyék el az Ökotárs, a Krétakör és egyéb civil szervezetek vezetőit. Sokkal valószínűbb, hogy a tényleges cél egy ügyészségi vizsgálat keretében előbb felfüggeszteni az adószámokat, majd befagyasztani a bankszámlákat. Nem hosszú évekre, csak hat-nyolc hónapra, amíg az ügyészség lezárja a nyomozást. A most támadott szervezetek jó része források nélkül nem él túl ennyi időt. Már ez tiszta haszon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. július 02. 05:34
Nem lehet ellenőrizni a Norvég felforgató alapot?
basatu
2014. július 02. 04:08
Nincs jó demokrácia hatékony társadalmi kontroll nélkül,nos a fidesz ennek a kontrollnak a maradékát is igyekszik megsemmisíteni.Nos az ilyen rendszereket nevezik totalitáris rendszereknek,azaz diktatúrának!
bedoltnepszava
2014. július 01. 22:24
Hű, de kiélt feje van ennek a Beckernek.
takacstete
2014. július 01. 22:00
" Független társadalmi entitás" Uramatyám! És ráadásul "utolsó". Azt vizionálni,hogy az Ökotárs meg a többi "civil" vezetőit vezetőszíjon fogják elhurcolászni csak azért mert a KEHI közérdekű, és így jogszabály szerint nyilvános! adatok megadását kérte- már nem is síma rettegés. Sürgősen keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!