Néhány nyomorult még tapsol is

2014. június 06. 14:15

Nem hiszem el, hogy újra meg újra abba a butaságba kell ütköznöm, amely szerint a Facebook az egy magáncég, és azt töröl, amit akar.

2014. június 06. 14:15
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

Nem hiszem el, hogy újra meg újra abba a butaságba kell ütköznöm, amely szerint a facebook az egy magáncég, és azt töröl, amit akar. A facebook azon kívül, hogy magáncég, egy fontos társadalmi-közösségi platform, amely alapvető, alkotmány által szavatolt polgári jogokat nem korlátozhat. Ahogy ahhoz is van némi közöm, hogy egy magántulajdonú vízmű milyen minőségű vizet szolgáltat a számomra, épp ilyen könnyen megállapíthatom, hogy egy facebook nagyságú szolgáltató önkénye már rendszerszinten veszélyezteti az emberi jogokat. Például azért, mert nincs alternatívája. Például azért, mert azt a száznyolcvanezer felhasználót az oldalad törlése után nem tudod magaddal vinni.

Ha a facebook törölt volna egy olyan bejegyzést, amely a jogászai szerint törvénysértő, egy rossz szavam se lenne. Ha a facebook garantálná Tomcatnek meg a haverjainak, hogy az oldaluk kedvelőit átmozgatja egy másik közösségi felületre, egy rossz szavam se lenne. Ha a facebook biztosítana egy választott bíróságot, amely néhány napon belül független és korrekt döntést hoz, egy rossz szavam se lenne. Csakhogy Magyarország a facebook szempontjából gyakorlatilag nincs a térképen, a Kárpát-medencéből pedig szinte lehetetlen egy ilyen szörny nyakára lépni.

Sokan jogászkodásra adják a fejüket, és azzal érvelnek, hogy Tomcat megszegte a szerződésben foglalt felhasználási feltételeket. Nos, egyrészt ha a facebook egy olyan szerződést írat alá bárkivel, amely ilyen mértékben korlátozza az ő felhasználói jogait, míg önmagának szabad kezet ad az illető munkájának a szétverésére és lerablására, nos, az a szerződés legalábbis a jó erkölcsbe ütközik. Másrészt a szerződésszegést egy jogállamban nem valamelyik szerződő fél, hanem a független bíróság állapítja meg. Tomcat és haverjai ehhez képest nemhogy fair körülmények közt kijáró védekezési lehetőséget nem kaptak, de még csak indoklást vagy tájékoztatást sem a facebook-oldaluk törléséről.

Az Egyesült Államokban a közismerten gyűlölködő, homofób, háborús uszító szélsőrepublikánus Tea Party gond nélkül szervezkedik a facebookon. Ha ott merészelnének törölni egy pármilliós oldalt - ami arányaiban megfelel a Tolvajkergetők magyarországi ismertségének - ma már szenátorok tucatjai vernék felháborodva Zuckerberg asztalát. Ha azonban ugyanez Magyarországon történik, csönd és hallgatás honol. Néhány nyomorult még tapsol is. Isten hozott benneteket a gyarmatokon, parasztok!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. június 08. 09:06
Tényleg magáncég, és így tényleg azt törölnek, ami tetszik. Ezért is a teljes felelősség az övék mindenért.
forsteandretredjemann
2014. június 08. 01:46
A szerző indulatát megértem, meg minden. Még egyet is lehet érteni a tartalommal. Ami nagyon tetszett a polkorrekt újbeszél alábbi gyöngyszeme: "uszító szélsőrepublikánus" Már minden szélső? Minden ami szélső az rossz? minden ami rosszz az szélső? Ideje levédetnem a szélsőmérsékelt szót. Vagy a szélsőközépsőt.
öszödibeszéd
2014. június 07. 19:15
Mi az a fészbuk, vazzeg??? Egy intelligencia nem regisztrál oda...
Zsolt75
2014. június 07. 09:50
"Törölje Puzsér úr a fészbukk profilját" Arra én is kíváncsi lennék, hogy hogy lehet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!