Aki az állam helyébe lép, az ütni is fog

2014. június 02. 21:02

Egy tökéletlen jogállammal is sokkal jobban járunk, mint a dühön alapuló vérbosszú-rendszerrel. Többszázezer Facebook-lájk sem jelenti, hogy valaki mellett ott áll az igazság.

2014. június 02. 21:02
Plankó Gergő
Plankó Gergő
444

„Ráadásul innentől annak sincs semmi akadálya, hogy megjelenjen egy újabb csoport, akár egy ellen-tolvajkergetők, ami a saját képére formálja a szabályokat. Aztán még akárhány ilyen csoport, rendvédelmi egység, Facebook-csoport, törzs, vagy bármi.

És ahogy az állami szervezetek, ők is hibáznak. Nagy különbség viszont, hogy míg az állami szervezetek esetében nagyjából tudhatjuk előre, hogy a hibáknak milyen következményük van, és hogy lehet tenni ellenük (fellebbezni, jogorvoslattal élni), egy ilyen csoport esetében erről nincs szó.

Elég belegondolni, mit választanánk, ha bennünket kevernének hamis gyanúba (ami mindkét rendszerben bőven előfordul): azt, hogy egy tökéletlen, de mégiscsak közösen elfogadott szabályok alapján működő, és jogorvoslati lehetőségekkel megerősített szervezet, vagy dühös emberek Facebook-csoportja álljon velünk szemben, akik készek lennének azonnal meghozni az ítéletet?

Bármikor lehet példákat hozni olyanokról, akik valószínűleg súlyos bűncselekményeket úsztak meg, mert kihasználták a jogrendszer gyengeségeit. Minél szofisztikáltabb egy rendszer, annál könnyebb lesz kihasználni ezeket a gyengeségeket, és könnyű ezért haragudni a gyengének tűnő, pepecselő, nehézkes államra a rögtönítélő bíróságok magabiztosságával szemben. Mégsem járunk jobban, ha utóbbit választjuk.

A kérdés ugyanis ez, és nem az, hogy mekkora troll Tomcat, vagy kinek szimpatikus az egész.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. június 03. 09:46
"Azt pedig még többszázezer Facebook-lájk sem jelenti, hogy valaki mellett ott áll az igazság." Ez igaz a Millára és a jobbikos csoportokra is...
atila68
2014. június 03. 08:20
Ez miről beszél?
rosszkutya
2014. június 03. 07:53
http://www.youtube.com/watch?v=6isJc7nx1w0
rosszkutya
2014. június 03. 07:51
Itt például megjelenik majd vajon az a NAV, amely százezres bírságokat tud osztogatni egy-egy át nem adott nyugta miatt? http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/limuzinnal_ballagott_a_baksi_ovodas/2384283/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!