Lehet jó üzlet a magyar stadionépítés?

2014. június 27. 12:54

Mégis miért jó üzlet nekünk a stadion? Nem az, de talán egyfajta belépő az elitklubba, amolyan kötelező minimum.

2014. június 27. 12:54
Pénzkérdés
Pénzkérdés

Mi ki vagyunk éhezve a jó focira, mert itthon nem nagyon látunk ilyet, és ki vagyunk éhezve a nemzeti sportsikerekre, ezért vándorolunk el amúgy soha senki által nem követett sportszámokra tízezerszám az olimpiákon, és töltjük meg olykor egyedül a kajak-kenu lelátókat.

Jó lenne ott lenni a vébéken, az eb-ken, és addig bővítik a mezőnyt, alakítják át a rendezést, hogy erre előbb-utóbb esélyünk is lesz. Addig is az egyetlen magyar válasz a felzárkózás kérdésére a stadionrekonstrukció, a stadionépítés. Ez költséges, de akár valóban eredményt is hozhat, még ha a nemzetközi példák szerint talán ez a legrosszabb üzlet a fociban. Vagyis a nagy események idejére felhúzott új stadionok és helyszínek építése gyakran válik nagyon rossz befektetéssé, mert a létesítmények kihasználatlanul maradnak, viszont a puszta fenntartásuk is rengeteg közpénzt emészt fel. 1976: Montreal, 2004: Athén – vagyis két olimpia a legrosszabb példa, de a 2022-es katari vébé (már ha végül a korrupciós gyanú ellenére is ott rendezik) sem tűnik ésszerű befektetésnek, hiszen minden helyi lakosnak 7 millió forintjába fáj az öt korszerű stadion felhúzása. A brazilok most éppen nagyon növekednek, egy foci vébével és egy olimpiával igyekeznek a kínai szint mellett tartani a másik nagy feltörekvő piac növekedési vonzerejét. Talán sikerül, talán nem.

De akkor mégis miért jó üzlet nekünk a stadion? Nem az, de talán egyfajta belépő az elitklubba, amolyan kötelező minimum. Ha a nagy költségek megfelelő városi közlekedési és egyéb infrastrukturális fejlesztésekkel párosulnak, akkor egy-egy világverseny, vagy egy-egy stadion jó üzlet is lehet. Jó minőségű koncerthelyszínek, konferenciahelyszínek elkelnek egy amúgy regionálisan vezető városban. A világ legismertebb klubstadionjai folyamatosan pénzt termelnek. Stadiontúrák, múzeumok, bevásárlóközpontok, a klub shopjai hozzák a bevételeket. Magyarországon még nincs előttünk, hogy majd az új MTK-stadiont kedd délelőttönként japán turistacsoportok fotóznák, de visszatérve az alapgondolathoz, a foci lehet üzlet, az igény megvan rá. Miért pont nekünk ne sikerülne?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. június 29. 11:56
ez azért kell egy fajta idiotizmus, hoyg ki van éhezve a focira és cserébe inkább elmegy kézimeccsre és kajak-kenu-ra... mi van? idióta
Akitlosz
2014. június 28. 05:39
Milyen elitklubba? Milyen minimum? A stadionokat azért építik, mert egy focibolond a miniszterelnök.
Box Hill
2014. június 27. 18:22
Természetesen meg lehet, sőt kell vizsgálni egy stadion cost-benefit (költség-haszon)analízisét. Ugyanakkor értelmetlen, ha nem tesszük ugyanezt a 4-es metroval, például. Van aztán a foglalkoztatás kérdése, ami akkor állami felelősség, ha a magán szektor nem képes az elfogadhatóan magas foglalkoztatási rátát önmaga elérni.
rosszkutya
2014. június 27. 13:57
"Mi ki vagyunk éhezve a jó focira..." Ki az a "mi"? Mert én például qrvára nem vagyok kíváncsi a focira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!