Ha nem dolgozzuk fel a múltat, a történelem megismétli önmagát!

2014. március 02. 10:15

A nacionalizmus azonban egy idő után átfordul szadizmusba és destruktivitásba.

2014. március 02. 10:15
Marsovszky Magdolna
Galamus

„A nemzet eszméje, amely a felvilágosodás utáni modernitás progresszív folyamatában a szabad és önálló polgárok érdekeinek gazdasági egységét fejezte ki a feudalizmus territoriális korlátaival szemben, a 19. század második felétől lassan társadalmi haladást gátló tényezővé vált, vagyis antimodern visszaesést jelentett. A nacionalizmus mint eszme azonban ma is tovább él, és azt hallucinálja, mintha még mindig érdekközösség lenne.

Amíg a liberalizmus a nacionalizmusban rejlő törzsi vonásokat korlátok közé képes szorítani, addig garantálja az egyéni szabadságjogokat is. A nacionalizmus azonban egy idő után átfordul szadizmusba és destruktivitásba. A gyűlölet minden ellen irányul, ami más, tehát minden ellen, ami eltér a népnemzet (Volksgemeinschaft) ideáljától, s így létrehozza a nacionalizmus paranoid változatát. A paranoia vagy üldözési mánia, amelyben abból lesz az üldöző, aki a saját üldözöttségét másra kivetíti, ebben a nárcisztikus közegben könnyen továbbterjed.

A gyenge önképpel rendelkező, patologikus egyén könnyen talál csatlakozást olyan kollektív paranoid ideológiához, mint amilyen az antiszemitizmus is. Ahogy a nacionalizmus paranoiája az újabb katasztrófáktól való logikus félelemben megnyilvánul, olyannyira kedvez is az elterjedésének. A patologikus nacionalizmusnak minden jele látható volt 1933 és 1945 között, s ma is felfedezhető Magyarországon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. március 03. 09:33
gregoripehh 2014. március 2. 11:20 De az angolszász, ír, német, latin befolyás mind mind erősebbek az USA-ban, mint a zsidó." Mit nem mond? "..Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke kedden este a Demokrata Párt havonta megrendezett fogadásán, amelyet idén májusban a zsidóságnak szenteltek a szervezők – írja a hvg. Mint írják, Joe Biden /USA alelnök/ rövid beszédében kifejtette, szerinte „ami a leginkább befolyásolja az amerikai (melegjogi) mozgalmakat, illetve az amerikai hozzáállást, az a művészetek és a kultúra”. Ennek kapcsán említette a közösségi médiát, valamint a Will és Grace néven ismert népszerű amerikai sorozatot, amelyben „kiemelkedő szerepe volt a zsidóknak”….„Lefogadom, hogy a Hollywoodban, valamint a közösségi médiában történt változások 85 százaléka az iparágban dolgozó zsidó vezetőknek tudható be” – fogalmazott az amerikai alelnök, majd hozzátette, bár a „befolyásuk tényleg hatalamas, ez csak és kizárólag a jó ügyet szolgálja”. „Azt gondolom, hogy még a jelenlévők többsége is alábecsüli azt a hatást, amelyet ennek a nemzetnek a gyarapodásához hozzátettek” – mondta Biden. Megjegyezte: „egy nagyszerű ország vagyunk, részben az önök hozzájárulása, részben pedig a zsidó vallási és kulturális örökségnek köszönhetően, amit magukkal hoztak”…
Peter8811
2014. március 03. 06:55
Magdi néni, -jó ráncos vagy már- a történelem azért ismétli önmagát mert Németország nagy nehezen lerázta magáról Róza Luxemburg kulturális menedzsert, hát erre most odamész te is. Tud valami mást tenni a történelem? Müsszen magát ismételnie.
Peter8811
2014. március 03. 06:47
Kedves szerző ti hordátok a liberalizmus jegyében még lesem jött volna a fáról ha nem dől ki egy nacionalista vihar következtében a fa. Képzeld milyen kellemetlen lenne az ügyfélnek felmászni a fára ha visszafizethetetlen kölcsönt akarna felvenni tőletek!
Peter8811
2014. március 03. 06:43
Főleg nálatok Németországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!