Fiúbuli – Megjegyzések a Doboz-ügyhöz

2013. december 07. 10:16

Csakis egy nő tudja a nőket ért sérelmet bepanaszolni. Szilárd helyett Szilviának kellett volna kezdeményezni.

2013. december 07. 10:16
Szigeti Tamás
Szuverén
„Miért lett volna mégis jobb, ha nő lett volna a kérelmező? Azon egyszerű ok miatt, mert csakis egy nő tudja a nőket ért sérelmet bepanaszolni. Csak egy nő lehet panaszosa az EBH előtt az őt nőként ért diszkriminációnak. Ezt a férfi kérelmező is tudta, hiszen beadványa arról szólt, hogy miért diszkriminatív a Doboz-szabály a férfiakkal szemben. Ebben az ügyben a beadványozó neme eleve meghatározta, hogy formális vagy tartalmi egyenlőség ügy lesz-e belőle.

A kérelmező neme miatt az EBH döntés arról szól, hogy helytelen a férfiak diszkriminációja. A döntésben a nők elleni diszkriminációról egy szó sem esik. Az EBH döntése egy jogi ítélet, ami beépül abba a normatív masszába, ami a jogrendszerünk, és ami a jövőbeli hasonló esetekben jogilag fog eligazítást adni. Férfiak diszkriminációját felhívni egy olyan társadalomban, ahol a férfiak az élet minden terén jelentős előnyt élveznek a nőkkel szembe, minimum veszélyes. Az azonosság egyenlőség egy nagyon gyenge érték, tartalmi egyenlőség nélkül a társadalmi egyenlőség ellen is hathat. Az azonosként kezelés mostani diadala bármikor felhívható lesz például a nők helyzetét javító intézkedésekkel szemben (ld. nők parlamenti kvótája). De a logika nem csak a nemi, de egyéb, például etnikai diszkrimináció megítélésére is kihat. Hazárd taktika ez egy olyan korszakban, amikor a kormányon levők mantrája – jobb esetben – is legfeljebb az egyenlőség mint azonosként kezelés elvárására terjed ki, de inkább a tartami egyenlőség tagadásán áll. A férfiak elleni diszkriminációra hivatkozás eredménnyel járt ugyan, de a helytelen gyakorlat bírósági tiltása komoly árral járt.

Elmaradt a nők tartalmi egyenlősége melletti állami kiállás, és helyette jöhetett az afeletti élcelődés, hogy végre a nők is fizethetik az ezrest a dobozba.
Az ügy kirobbanása óta látható, hogy kommunikációs síkon is kétes értékű a diadal – ezért is kellett a beadványozónak visszatérően is magyarázkodnia az akciója motivációjáról. Ha valami, akkor a férfiak szexista diadalát ünneplő blogok. De valószínűleg sokak szexista reakcióját erősíti meg a Fidelitas interpretációja, miszerint itt nagyszerű »lovagiassági szabályokat« töröltek el.

Mindez nem volt szükségszerű. Pusztán Szilárd helyett Szilviának kellett volna kezdeményezni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. december 07. 16:51
UNCSI
puszika
2013. december 07. 16:35
Te Tomi!Ha ezt a cikket egy nő írta volna, na az lenne az igazi!!!
catalina9
2013. december 07. 14:11
dicey [Hozzászóló kiszűrése] 2013. december 7. 13:56 Te reagáltál az én hozzászólásomra, gondoltam tisztázhatjuk, hogy mivel is nem értessz egyet." Ha talál ilyet, akkor azzal. Ha nem talál, akkor meg tárgytalan. " A többi csak szájkarate." Így igaz.
dicey
2013. december 07. 13:56
Te reagáltál az én hozzászólásomra, gondoltam tisztázhatjuk, hogy mivel is nem értessz egyet. A többi csak szájkarate.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!