Bolha vagy elefánt a NAV-ügy?

2013. december 11. 18:40

Nem tudhatjuk, meddig juthat el ez az ügy, azt azonban megkockáztathatjuk, hogy jelen pillanatban több dolog is hiányzik az áttöréshez.

2013. december 11. 18:40
Török Gábor
Heti Válasz

„Miután az ügy egyre komolyabb médiafigyelmet kapott, az ellenzéki pártok is felfigyeltek a témára. A kormányzati pozíciót még nem viselt – és ezért biztosan »tiszta« – Jobbik és LMP lépett először, majd nagy nehezen és elég bizonytalanul az MSZP is megmozdult. A szocialisták kezdetben lelkesen támogatták a vizsgálóbizottság felállítását, majd, arra hivatkozva, hogy nem kívánnak a Jobbikkal egy lapon szerepelni, nem írták alá az íveket. Később néhány képviselőjük mégis a kezdeményezés mellé állt, a lapzárta idején pedig éppen úgy tűnt, hogy talán a párt mégis aláír. Ez a látványos bénázás különösen annak fényében volt tanulságos, hogy egyesek már az évtized korrupciós botrányáról, új Tocsik-ügyről kezdtek beszélni, és belelátták a második Orbán-kormány bukását is.


Nem tudhatjuk, meddig juthat el ez az ügy, azt azonban megkockáztathatjuk, hogy jelen pillanatban legalább két dolog hiányzik az áttöréshez. Egyrészt kellene hozzá egy potens ellenzék, amely képes napirenden tartani, akciókkal megerősíteni. Ebből a szempontból jó példa a Horn-kormány időszakának legnagyobb botránya, a Tocsik-ügy. Ott először a sajtóban megjelent állításokat gereblyézte össze a Fidesz. Majd az ellenzéki párt arcot (Deutsch Tamás), erőforrást rendelt hozzá. Ebből lett a vizsgálóbizottság, a folyamatos napirendi jelenlét és azok a következmények, amelyeknek az MSZP-SZDSZ-koalíció 1998-as vereségében is lehetett szerepük. Még azt sem lehet állítani, hogy az ellenzék lehetőségei a médiában (szintén kétharmados kormánytöbbség mellett) akkor sokkal jobbak lettek volna, mint manapság, mégis, a Fidesz képes volt menedzselni az ügyet.

A másik elem, ami 1996-ban hamar láthatóvá vált, de itt még nincs meg: a konkrétum. Egyelőre állítások, vádak hangzottak el a főszereplő részéről, de pontos nevek és ügyek jelenleg ismeretlenek. Természetesen a helyzet ezen a téren gyorsan változhat, ahogy akár az ellenzék is összekaphatja magát. Ugyanakkor ma inkább az látszik valószínűnek, hogy nem ez lesz az a botrány, amely a második Orbán-kormány bukásához vezet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stadionisztán jobban teljesít
2013. december 12. 22:39
Bolha vagy elefánt Török Gábor?? Szerintem az előbbi és idegesitő ha egy bolha köhög
puszika
2013. december 12. 15:06
Ez semmi más, mint az LMP "mi még tiszták vagyunk" akciója,mert ennek mentén akarnak a parlamentbe jutni 2014-ben/Ángyán,Hadházy,Horváh.../.
DrFülig Jimmy
2013. december 12. 08:13
Heinyálas is beszállt az ügybe,akkor a baj nem kicsi!Bukni fog a 70-30 mutyi nagykoala,persze a narancsmaffia már múlt év elején megbukott,mikor ovi a királylépcsőn elsunnyogni volt kénytelen,azóta csak az ellenzéki évekre einstandolnak földet,trafikot,takarékot.
6qwasyx
2013. december 11. 22:33
" ma inkább az látszik valószínűnek, hogy nem ez lesz az a botrány, amely a második Orbán-kormány bukásához vezet.” Ahhoz, hogy ez a botrány az Orbán-kormány bukását jelentse az kell, hogy a tényekkel és ne a résztvevőkkel foglalkozzanak. Elsősorban persze az ügyészség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!