Ha kiengedjük a szellemet a Dobozból

2013. november 28. 13:57

Egy jó vitához az kell, hogy a résztvevő felek elfogadják egymás véleményét, és legyenek hajlandóak és képesek érveket felsorakoztatni igazuk mellett.

2013. november 28. 13:57
Szalai Máté
Publius

„Szeretem a vitát. Örülök, ha mások nem értenek velem egyet, és élvezem próbára tenni a véleményemet újra és újra. A vita szükséges feltétele a fejlődésnek, legyen szó politikáról, egy országról vagy a tudományról. Egy jó vitához viszont az kell, hogy a résztvevő felek elfogadják egymás véleményét, és legyenek hajlandóak és képesek érveket felsorakoztatni igazuk mellett.

Éppen ezért a Dobozos vitában sem az zavar, ha valaki az én véleményemmel ellentétben támogatná, hogy a nők és a férfiak eltérő bánásmódban részesüljenek a belépéskor; kifejezetten várok egy jól alátámasztott érvrendszerre ezen álláspont igazolására. Ami viszont nagyon, de nagyon tud zavarni, az az, amikor lesöprik az asztalról és bagatellizálni próbálják az egész ügyet, a kérdés feltevőjét pedig minden racionális indok nélkül lebuzizzák és kioktatják

(...)

Látható tehát, hogy ha nem is értünk egyet Teczár Szilárd vagy EBH érvelésével, azok nagyon érdekes és releváns kérdéseket feszegetnek a modern magyar társadalommal kapcsolatban. Ezeket simán kigúnyolni és lesöpörni az asztalról (lásd Fidelitas vagy Schobert Norbi) nem jófejség vagy lazaság, hanem politikai és közéleti érzéketlenség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2013. november 28. 19:03
Szerintem talán először meg kellett volna kérdezni a férfiakat, akár közvéleménykutatás formájában, vajon diszkriminatívnak érzik e ezt a gyakorlatot. Ha mondjuk az jött volna ki, hogy kb 90%nem, akkor hagyni kellett volna a fenébe az egészet.KIcsit olyn ez mint a muszlim nőknél a burka viselése. Én, jogvégzett emberként sem tartottam soha diszkriminatívnak hogy nekem fizetnem kell, a nőknek meg nem.
kuwiq
2013. november 28. 17:24
Akkor hogy lesz vita, ha elfogadom a másik véleményét? Ha elfogadom, akkor min vitatkozunk? Ha nem fogadom el, akkor van véleménykülönbség, nem igaz? Amit tudni kéne kezelni, az, hogy esetleg másnak is van véleménye, és nem feltétlenül egyezik meg a sajátunkkal. Attól még ő is ember.
Autofocus
2013. november 28. 15:47
Kedves Szalai Máté! A véleményedben megfogalmazottak tartalmazzák a kérdésedre is a választ: "Büntetnünk kell-e a törvénytelen gyakorlatot, ha azt túl bagatellnek találjuk?" Természetesen nem, mint ahogyan a társadalom ezernyi más területén sem használják fel a törvény betűjét a törvény szelleme ellenében tudatos szőrszálhasogatással. Ha csupán a Hans Kelseni jogérvényesülés jogfilozófiai magasságaiból leszállva, józan paraszti ésszel tekintünk a társadalmi viszonyokra akkor is ugyanerre a megállapításra jutunk. Akkor meg mi végre a vita, ami kapcsán a legszánalmasabb, hogy jogtudós emberek, komoly tisztviselők rágják a tollukat és írnak tele felesleges oldalakat egy olyan pitiáner ügyben ami abból ered hogy egy frusztrált fiatalember meghackelte a jogrend sajátosságaiból eredő "gyengeségeit" Én valószínű hogy az iktatóban se vettem volna át a srác levelét, hanem hazaküldtem volna hogy aludja ki magát, holnap biztos job blábbal ébred, vagy talál fontosabb problémát is ennél. A normatív jog ugyanis nem mindenható, egy két utópiának indult, vagy borzalmas rémálommá vált diktatúrát leszámítva nem tud, és nem is akar (!) az emberek olyan intim szférájába beavatkozni mint a férfiak és nők közti ezer szálon működő biológiai és társadalmi interakciók sokasága. Hogy magyarul is elmondjam: a férfiak és a nők elintézik egymás közt az ilyesmit, ahogy felnőtt emberek között szokás.
KannibálTatárÚr
2013. november 28. 15:13
A véleménynyilvánítás megititélésénél a vélemény szinvonalát és a tárgyát kell figyelembe venni. Ha a tárgya egy hülyeség, a vélemény is egy hülyeség. A szórakozóhelyek belépődíjának megállapítása a tulajdonos joga. Ha erről próbál valaki véleményt nyilvánítani, egy hülyeséggel foglalkozik, tehát a véleménye is hülyeség. Az ilyen véleménynyilvánítókra nem érdemes szót vesztegetni, inkább izolálni kellene őket a társadalom normális részétől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!