Nincs ingyenbölcsi

2013. november 20. 07:55

A gondozási díj túlmutat önmagán. Ahol a társadalmi érdek és a magánérdek közös, ott a finanszírozásnak is annak kell lennie.

2013. november 20. 07:55
Révész Sándor
NOL

„A bölcsis gyerekek száma és aránya az első Orbán-kormány alatt csökkent utoljára, azóta növöget, de lassan. Hét három év alatti gyerekből most is csak egy jár bölcsődébe. Tudjuk, milyen sokan nem dolgoznak azért, mert a kicsinek nincs bölcsi. Tudjuk, milyen sok gyereket nem szülnek meg azért, mert nem lenne neki bölcsi, és összeomlana egy életpálya. Épp a piacképes szülők gyerekei nem születnek meg emiatt. Azok, akiknek a szocializációjába a szülők többet tudnának befektetni. Akik nagyobb eséllyel több forrást (adót, járulékot) termelhetnének nyugdíjra, oktatásra, szociálpolitikára, egészségügyre. Tudjuk, hogy a gyerekekhez kapcsolódó juttatások nálunk viszonylag bőkezűek. Ezek elosztása ma kifejezetten szegényellenes. Az adókedvezmény, a gyed – kivált, hogy a nagyját már fizetés mellé is föl lehet venni – a piacképes, jól (jobban) kereső szülőket kedvezményezi. Akkor miért ne juthatna valami a munkába visszaálló szülő jelentősen megnövekedett bevételéből, mondjuk, az éhbéren tartott gondozó nénik fizetésének emelésére?!

Jelenleg az önkormányzatok dönthetik el, bevezetik-e a gondozási díjat. 2012-ben a bölcsik negyven százalékában vezették be. Átlagosan a gyerekek legrászorultabb harminc százaléka mentesül a gondozási díj fizetése alól, és nagyon fontos is, hogy mentesüljön.

A gondozási díj túlmutat önmagán. Ahol a társadalmi érdek és a magánérdek közös, ott a finanszírozásnak is annak kell lennie. Sem az állam, sem az egyén nem vonulhat ki belőle.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. november 20. 11:02
Ballib Orbántól elvárná mindent ingyen adjon ,ha vissza térnek mindennek az árát egekig emelik.
Messire
2013. november 20. 10:45
Rasszista féreg.
peninsulavaldes
2013. november 20. 10:13
valóban ingyen ingyenbölcsi, az tényleg az a hely, amiért fizetni illik, és mindenki a magáét. utalok itt a cikk utolsó mondatára. "Ahhoz, hogy a rászorulóknak több esélyük legyen hozzájutni, a többieknek fizetniük kell" nem jön be.
bigyomail
2013. november 20. 09:17
Azért pár tévedése van a cikknek. MOst azokat a fő blődségeket, mint pl a "Tudjuk, milyen sok gyereket nem szülnek meg azért, mert nem lenne neki bölcsi," jellegű hangulatkeltéseket hagyjuk. Maradjunk a lényegnél. "Ahol a társadalmi érdek és a magánérdek közös, ott a finanszírozásnak is annak kell lennie. Sem az állam, sem az egyén nem vonulhat ki belőle" Az állam nyugodtan. Mert ugye miért kell a bölcsőde? Hát azért, hogy a gyerekre addig is vigyázzon valaki, amíg a szülők dolgoznak. Ha a szülők dolgoznak, akkor van pénzük bölcsődére. Ha nem dolgoznak, akkor ugyan nincs, de szükségük sincs rá. Persze, ha mindenki fizetésének felét elveszi az állam, hogy például olyanoknak is legyen bölcsőde, akik nem dolgoznak, akkor a pénze a dolgozónak elmegy már erre anélkül, hogy érdemben hasznosulna. Mert van ám most oylan, hogy bölcsődébe nem veszik fel a gyerekét egy dolgozni vágyó családnak, mert a bölcsődébe szociális(!) alapon olyanokat vesznek fel előbb, akiknek nincs szegények, mert például nem dolgoznak, hanem otthon vannak. Hát hol van ebben a logika? Ha a bölcsőde fizetős és ezzel párhuzamosan az adót is csökkentik, akkor értelem szerűen pont azoknak jut bölcsőde, akiknek erre szükségük is van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!