Nem kellene a halálba menetelni

2013. november 20. 18:47

A magyar társadalom legégetőbb problémájának tekintem a népesedési helyzet alakulását.

2013. november 20. 18:47
Muki
Fejlövés

„Sír a szánk, hogy fogy a magyar. Tényleg fogyik. És fogyni is fog. Ahogy pár napja, úgy e percben is a magyar társadalom legégetőbb problémájának tekintem a népesedési helyzet alakulását. De nem csak az a gond, hogy kevés gyerek születik. De sok a halál is. Még mindig. Jó három évtizede van ez így. Pontosan ismertek a gyermekvállalási kedv csökkenése mögött meghúzódó okok. Címszavakban: anyagi és egzisztenciális helyzet elégtelensége, a munkaerőpiac rugalmatlansága, a gyerekes nőkkel szembeni előítéletek, egészségügyi okok vagy éppen egyéni döntés figyelhető meg.


Picit bővebben: a munkalehetőség és a munkaerőpiacon való részvétel nagyon nem egyenlő a biztos egzisztenciával, és talán látható, érthető az a kockázat, amit havi százhúszezer nettó jelent ebben a kérdésben. Plusz albi. A lakásvásárlás önmagában olyan kihívás, aminek keretében évtizedekre adósíthatja el magát a tag, már ha engedik neki. Sokan nyögik hiteleiket, miközben sokan vannak olyanok is, akik a feltételeknek sem felelnek meg, miközben a belüket kidolgozzák. Esélye sincs saját otthonra. A munkaerőpiac családbarát jellege pedig gyakorlatilag mérhetetlen, és nem a rossz szabályozás, hanem valamilyen torz és főleg profitszemléletű gondolkodás miatt. Humánerőforrás-mendedzsment egyes, ülj le, fiam. Amúgy semmi bajom a profittal – de a mértéktelenséget és a nyereség fetisizálását ki nem állom.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. november 21. 00:28
Halálba mi? Az utóbbi pár évtized kivételével nem élt soha több ember Magyarországon, mint ma. Jelenleg nincsen mire fel szaporodni és szükség sincsen rá. Ha a népesség a korábbiakhoz hasonlóan tovább növekedett volna, akkor ma attól a kb. +2 millió embertől csak a nyomor lenne nagyobb. Úgy sem lenne munkájuk, ha mégis az csak a nyomorult tengődéshez elegendő. Sohasem lenne pénzük saját otthonra, így nincsen hova családot alapítani. Tele az ország eladó lakásokkal, de az embereknek akiknek szükségük lenne rájuk nincsen pénzük megvenni azokat. Amint valóban szükség lesz több emberre újra indul a szaporodás is, nem kell aggódni.
Forsz
2013. november 21. 00:12
Unortodox szemléletre van szükség ebben a kérdésben is. Az '50-es évekkel bezárólag a férfi, mint demográfiai problémamegoldó ki lett iktatva. Talán, ha a pénzkereső automatánál több megbecsülésben részesítené a társadalom, talán, ha visszakapnák a férfiak a családban korábban meglévő szerepüket, talán, ha nagyobb nimbuszt jelentene az apa szerep, talán, ha a társadalom észrevenné, hogy tulajdonképpen a férfiak negatív hozzáállása zuhantatta meg a demográfiai mérleget, akkor talán ez is segíthetne. De nem bízom egy ilyen fordulatban. A társadalom elvakult, a férfiak pedig élvezik a női felszabadultsággal járó örömöket. Így nem lesz előrelépés. Nem hiszek abban, hogy anyagi a probléma. Sokkal szerényebb körülmények, sokkal kedvezőbb eredményt mutattak az évszázadok során. A fejekben van a baj. Szemléletváltásra, ÚJSZERŰ PROPAGANDÁRA van szükség!!
tabakur
2013. november 20. 22:47
Itt az új téma.A kormány kezdi felvezetni a választások utáni nyugdíjreformját. Ami biztos,hogy fájni fog. Az,hogy a magyar majd hirtelen több gyereket vállal az csak álom.Annyi pénz nincs az országban és sokáig nem is lesz. Megoldás csak a bevándorlás lenne. Más megoldás nincs.Attól meg a nemzeti kormányunk fél. Így csak az a kérdés,hogy milyen ütemben fogy a magyar nem az,hogy lesz e fenntartható nyugdíjrendszerünk.
garyhun
2013. november 20. 21:24
"A megállapítás helyes, miszerint a legfontosabb problémánk a demográfiai helyzet, de következtetés fals. Nem az anyagi, egzisztenciális helyzettel van baj, hanem a fejekkel. A gyerekvállalás nem kényelmes. Ezért nincs gyerek." Attól még, hogy a gyermekvállalás nem kényelmes, sokkal több nő lenne hajlandó gyermeket vállalni, ha az elitista adókedvezmény helyett -esetleg mellette - egész egyszerűen a főállású anyák számát növelnénk. Ez nyilván több pénzbe is kerülne,de sokkal hatékonyabb lenne, mint az adókedvezmény. El kellene dönteni, hogy több stadionra, vagy több gyermekre lenne szüksége ennek az országnak. És most ne az legyen a válasz, hogy "jönnek a megélhetési gyerekszülők", mert az állam ugyanúgy ledolgozott évek vagy végzettség szerint is válogathatna azok között a nők között, akiket főállású anyának választhatna ki. Miért ne lehetne megélhetési gyermekvállalás, ha az anya már ledolgozott x évet vagy megfelelő végzettséggel rendelkezik és vélhetően normálisan tudná a gyermekeit felnevelni? Az adókedvezmény hatékonysága szinte a nullával egyenlő,valamilyen más megoldás (is) kell, ha azt akarjuk, hogy a magyarság ne pusztuljon ki. A főállású anyák számának növelése lehet az egyik megoldás a népesedési katasztrófa elkerülésére. Az igazat megvallva gyakorlatilag semmilyen más megoldás nem tűnik hatékonynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!