Jogszerűen távolíthatták el az Orbán-lányok táncolós videóját

2013. július 15. 12:45

A videó nem volt fenyegető, sem zaklató, csak sértő.

2013. július 15. 12:45
Keserű Imre
JogIQ

„Miért távolíthatta el a szolgáltató a videót? A jelenleg hatályos Polgári Törvénykönyvünkben található meg a személyhez fűződő jogainknak a védelme, azon belül is a képmáshoz való jog. Ezen a jogon belül lehet értelmezni azt, ha valakiről videó, vagy fénykép készül. A vonatkozó szakasz értelmében a »képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához – a nyilvános közszereplés kivételével – az érintett személy hozzájárulása szükséges.« Mint ahogyan korábban írtam, az Egyik Orbán-lány a kamera/mobiltelefon eltakarásával (kvázi ráutaló magatartásként) jelezte, hogy nem kívánja, hogy őt videóra vegyék, vagyis nem járul hozzá sem a készítéséhez, és ezzel együtt a nyilvánosságra hozatalhoz sem. Álláspontom szerint azzal, hogy a lányok a miniszterelnök lányai, még abból automatikusan nem következik az, hogy közszereplők lennének a lányok, még akkor sem, ha a miniszterelnök lányaival mutatkozott már a sajtó előtt akár nyilvános, akár nem nyilvános eseményen.

A fentieket figyelembe véve a YouTube jogszerűen távolította el a kérdéses videót, mert sértette az irányelveket. A videó nem volt fenyegető, sem zaklató, csak sértő, mégpedig vonatkozó jogszabályok megsértésével hozták nyilvánosságra a videót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tyrker
2013. december 12. 22:49
A video eltávolítása jogszerűnek jogszerű, ezt senki sem vitatta; elvégre a Google kb. azt távolít el a YouTube szervereiről, amit akar: "YouTube reserves the right to remove Content without prior notice." Ez elég világos. A kérdés az, hogy a felvétel elkészítése és publikálása jogszerű volt-e. Mivel nyilvános rendezvényen készült tömegfelvételről van szó, alapvetően igen. Vitázni maximum azon lehet, hogy a felvételen szereplő személyek NEVÉT közzé lehetett-e tenni. Ha a 444 simán publikálja a videót, és csak annyit ír alá-fölé-mellé, hogy "Na, ki látható a filmen?", akkor abba nem lehetne belekötni.
liberálzöld.
2013. szeptember 16. 17:18
68? Nem 69? :)
liberálzöld.
2013. szeptember 16. 17:18
S íme a Nemzeti nép megoldása a problémára: "Szomszédasszony, hallja-e, hallja-? Szép a lánya, szeretni, hallja-e? Ha nem hagyja, zárja be a kalitkába, Senki szíve ne fájjon utána."
Kettes
2013. július 27. 19:31
Na megnézem, ahogy Orbán apuka megkorbácsoltatja az internetet, amikor mémhősök lesznek a lányokból. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!