A miniszter megold

2013. április 29. 17:19

A Fidesz láthatólag két irányban próbálja áttörni az etnikai elkülönítés tilalmának korlátait.

2013. április 29. 17:19
Becker András
hvg.hu

„A Fidesz láthatólag két irányban próbálja áttörni az etnikai elkülönítés tilalmának korlátait: egyrészt az egyházi fenntartású (szegregált) intézményekben, másrészt a »felzárkóztatás« örve alatt. A program mindkét vonalon ugyanaz persze, de az érv- és fogalomkészlet eltér egymástól. Az egyház valami olyan többletet ad a maga Istentől való küldetése révén, hogy ténykedése fölötte áll minden emberi értékelésnek, így a közoktatási intézményeken keresztül folytatott »cigánypasztoráció« esetében sem releváns szempont az elkülönítés tilalma - nagyjából így foglalható össze az egyházi érvelés lényege. A nyíregyházi Huszár-telepi iskola újraindítása miatt indított deszegregációs per esetében ez alperesi érvelésként konkrétan így néz ki: a szülők választása volt, hogy egyházi iskolába adják a gyereküket, ez pedig a vallásszabadság hatálya alá tartozó kérdés; ergo, ha a bíróság megszüntetné a nyíltan szegregáló gyakorlatot folytató iskolát, akkor ebben az alkotmányos alapjogában korlátozná a szülőket. (Az érvelés premodern szépségéhez képest apróság, hogy mindössze két család vallotta magát görögkatolikusnak. A többség ennél sokkal prózaibb okból: a közelség miatt választotta az újraindított telepi iskolát.)


Hasonlóképp próbálja relativizálni a szegregáció tilalmát a miniszter kedvenc kifejezése, a felzárkózás/felzárkóztatás. Hogy pontosan mi is a tartalma ennek, hogy milyen oktatáspolitikai koncepciót takar, az sajnos most sem derült ki. A miniszter tanúvallomása egy pontján kisfiús mosollyal bevallotta, hogy afféle »amatőr nyelvújítóként« ő maga kreálta a »társadalmi felzárkózás« kifejezést, mert nem talált az elképzeléseinek megfelelőt a szakpolitikák bevett terminológiájában. Bár Balog kedvtelve szokta magyarázni, mekkora újdonság a műveltetető képző elhagyása a kifejezésből – »így az egyén felelőssége is előtérbe kerül« – mostani vallomásában mégis gyakran az eredeti, az elmúlt évtizedekben kissé leharcolt formát, a »felzárkóztatás«-t használta. Hogy majd az egyházi iskola előbb felzárkóztat, és fölkészít arra az élet-halál harcra, ami a többségi közegben várja a gyerekeket. Hiszen – érvel a miniszter – mit hozott az integráció eddig ezeknek a telepi gyerekeknek? Csupa kudarcot. Jöjjön inkább a felzárkózás. Külön – ez a Balog-i gondolatmenet lényege.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bábeli békák
2013. április 29. 19:51
Mi az apátok faszáért nem "zárkóztattátok fel" hatvan év alatt a felzárkóztatandókat? Idióta.
miloka
2013. április 29. 19:30
A "kedves" szerző elfelejtette megemlíteni ( gondolom tudatosan!) hogy a szülők többsége ugyan nem görög katolikus, de elégedettek az iskolával! A legtöbben ( akiket nem sikerült Mohácsivész asszonyságnak felhergelnie) továbbra is szeretnék, ha megmaradna az iskola. A másik, amit szintén készakarva nem említ, hogy hasonló iskola működik Szolnokon, nagyon eredményesen.
barang
2013. április 29. 19:23
a kedves Szerzöt, akit nagyra becsülünk oknyomozo kepessegeiert, felkernenk, hogy menjen el Györbe, ahol sikkerrel bezarattak Mohacsi kisasszonyek az önkormanyzati felzarkoztato iskolat. a kerdes az lenne, hogy ment-e a vilag ettöl elebb. az en nullhipotezisem az, hogy nem söt, azota kisegitoben van az egykori diakok többsege. nyilvan az Ön nullhipotezise, hogy azota klasszul integralodtak a diakok. ha Önnek lesz igaza, szidhatja Balogot, ha nekem, akkor kerem legyen ujratervezes.
Odoaker
2013. április 29. 18:58
Két kérdésem van: 1) Van-e gyereke az istenadta szerzőnek? 2) Ha igen, zavarná-e, ha az osztályában az intellektuális és viselkedési képesség mondjuk finoman szólva szórna? (Itt hangsúlyozottan nem bőrszínt említek, mielőtt jönnének a jogvédő sápítozók.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!