Nyílt levél a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nek

2013. január 22. 13:59

Sajnos évek óta azt tapasztaljuk, hogy sok helyen nem takarítják el a havat, de még azt sem tudjuk, mely útszakaszon ki a felelős ezért a feladatért.

2013. január 22. 13:59
Kürti Gábor, Halász Áron
Magyar Kerékpárosklub

Tisztelt Horváth László!

A kerékpárral közlekedők érdekeit védő Magyar Kerékpárosklub non-profit civil szervezet nevében, és a Critical Mass kerékpáros mozgalom támogatásával írunk Önnek. A kerékpárral közlekedők érdekeiért fellépő szervezetekként nagy elvárás felénk, hogy tegyünk a kerékpározást nehezítő körülmények ellen, melyekből a bicikliutakra takarítatlanul lefagyó hó az egyik legnagyobb. Sokan egyenesen leteszik miatta a kerékpárt, így télen elsőszámú feladataink egyike, hogy ezt megoldjuk. Ebben szeretnénk a lehető leghamarabb együttműködést kezdeni cégükkel. 

Talán Ön is tapasztalja, hogy a kerékpározók száma az utóbbi években rohamosan nő, legutóbbi felmérésünk szerint minden nyolcadik budapesti használ biciklit közlekedési eszközként, de a növekedés évi 50-60 százalékos. 2012 decemberében már annyian közlekedtek biciklivel Budapesten, mint 2010 nyarán, 2010 decemberéhez képest pedig háromszoros a növekedés. A megfelelően és kiszámíthatóan takarított kerékpáros infrastruktúrára vonatkozó igény is egyre nagyobb, mivel enélkül a hidegben egyébként szívesen tekerő biciklisták napokra, vagy akár tavaszig elteszik kerékpárjukat hóesés idején. Nemzetközi tapasztalatok szerint ez nem szükségszerű, sőt kedvező feltételek biztosításával akár 80%-ra is emelhető a télen is aktív bringások aránya.

Sajnos évek óta azt tapasztaljuk, hogy sok helyen nem takarítják el a havat, de még azt sem tudjuk, mely útszakaszon ki a felelős ezért a feladatért. A Critical Mass mozgalommal összefogva fényképes felmérésbe kezdtünk. Ez a várt eredményt hozta, Budapest legtöbb kerékpárútját a havazás után napokkal később (rosszabb esetben sosem) tisztítják le. Ez azért különösen veszélyes, mert a letaposott, eljegesedett utakon veszélyesebb, és sokkal fárasztóbb a kerékpározás, de a lefagyott, letaposott jég Önöknek is nagyobb feladattá válik.

A helyzet megváltoztatásáért most kampányt indítunk Hó24! néven, azzal a kitűzött céllal, hogy a Budapesten kiszámítható rutinná váljon a kerékpárút-hálózat letisztítása a havazás megszűnését követő 24 órán belül. A kampány fényképgyűjtést követő második lépése ez a nyilvános levél, melyben a jelenlegi helyzet megértéséhez, és a változás eléréséhez szükséges információt szeretnénk megszerezni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cirmicica
2013. február 18. 21:39
Én annak is örülnék, ha legalább a többi évszakban takarítanák, neadjisten karbantartanák az útfelületet!
szpal
2013. január 25. 21:30
Írd inkább azt, hogy télen úgy is kevesen bicikliznek, minek fáradni feleslegesen? Viszont erre lehet mondani, hogy ott van a számláló a múzeumnál, télen is vannak elég sokan biciklin, és az ő szabad mozgásuk is érvényesülhet az Alaptörvény alapján.
narmer
2013. január 25. 21:28
Az ápoltak arról ismerszenek meg, hogy éjjel- nappal nyílt leveleket irogatnak boldog boldogtalannak. Csak valahogy a Demszky országlása alatt bicsaklott meg a fenenagy igyekezet..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!