Európa és ők

2013. január 01. 15:21

Minket a kereszténység és a történelem akár személyes kapcsolatainkban is Európához köt.

2013. január 01. 15:21
Bezerédi
KerDem blog

„Nem gondoljuk ugyanis, hogy Budapest meghatározott vendéglátóipari egységei egyfajta modern Nyugat-Berlinként védenék Európát a keleti szocializmus mucsáján. Mégis, nem tagadható, hogy kedveljük a Dudás által említett szórakozóhelyet és éttermeket, sőt, az idelátogató külföldi barátainkat is időnként elvisszük ezekre a helyekre és nem szeretjük a csendrendeleteket. Azonban az a rossz hírünk van, hogy e »szellemi köldökzsinórokban« nem a fejlett Európa kódolt üzeneteit adják át nekünk. Vendégeink ilyen helyek látogatásakor csak annyit közölnek, hogy örülnek magyarországi tartózkodásuknak. Lehet azonban közös pont Dudás gondolataival: mi van, ha Magyarország – nagyon figyeljünk egymásra! – Európában van?! Így aztán nemcsak fenti kiemelt fővárosi lokálok, de akár még Szeged, a több ezer éves Sopron, Szombathely, Gorsium és Valcum, de horribile dictu még az óbudai (Aquincum) Index-székház is Európában lehetnek, illetve ahhoz »kötnek minket«. A Szimpla mélyén sustorogva nyugati vendégeinkkel a kereszténység elterjedése (vaksi szerzetesek Umberto Eco főeurópai író által is megénekelt körmölése) nyomán kialakult újlatin nyelveken, illetve egy olyan nyelven beszélünk, amely félig újlatin, félig germán gyökerekből ered. Erasmus-programon veszünk részt, mintha európaiak lennénk, és ottani keleti és nyugati társainkkal éjszakai borozásokon közös pontként arról is beszélünk, hogy keresztény királyaink nevét kölcsönösen elsajátítottuk az iskolában. Nyugatra megyünk, templomokba járunk, és ateista nyugati barátunk is elviteti magát velünk a Szent István Bazilikába, meg Pannonhalmára. Vannak keresztény barátaink is, pl. Ausztriából, Bajorországból (ami ugye szintén Európa), és hozzájuk az köt minket, hogy időnként együtt megyünk misére, vagy a történelemről beszélgetünk. Azaz, ha a dudási értelemben vett »minket« szerény személyünket és családunkat is takarja, akkor minket a kereszténység és a történelem akár személyes kapcsolatainkban is Európához köt. Nyilván olyan is van, akit három fröccs után egy kocsmai mosdóajtó nyugati kéz általi meglengetése köt Európához. Sokfélék vagyunk: a mi közösségeinknek vannak határozott elképzelései Európáról, annak múltjáról és jövőjéről. Eközben vannak, akik Európa címszó alatt csak piában és kajában, esetleg a beömlő turisztikai GDP-ben gondolkodnak (micsoda hasonlóság bizonyos Zimmer Ferivel…).
Vannak, akik szerint nyugati vendégek érkezése köt minket Európához, ez bizonyára a német nyugdíjasok által megszállt Thaiföldhöz lehet hasonló státusz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2013. január 01. 20:34
Lehet, hogy félreértettem, de gondolom azt ha minket emlit és europai kapcsolatot ránk vonatkoztattja és eközben utal a "közös" nyelvre is ami jellemzi europát akkor mire kellett volna gondolni. Mellesleg az angol aminek az eredetét indoázsiainak is szokták definiálni és a germán mely a kárpátmedencében is előfordult kb 8000 évvel ezelött a szláv nyelvekkel együtt és ráadásul a magyar,(nem így nevezték) mint ősi kárpátmedencében elterjedt a nagy népek vándorlásakor keletről nyugatra, majd északról délre és afrikából europába és a földközi tengeri népek, melyek latint hozták.Sok nép eltünt, de nyelvi kulturája beépült az együttélések során. Ezekből alakultak ki a mai europai külömböző nyelvek, melyek gyökereikben hordozzák a jegyeket. Ezért gondolom, hogy europa a mai értelmezésünk szerint semmi szin alatt nyelvi azonosság miatt europa, hanem a keresztény kulturkör ami meghatároza. Ide tartozik a keleti(Bizánc) és nyugati(Roma) központu, valamint a zsidó-keresztény kulturkör is. Meggyözödésem, hogy europa a mai civilizációjában addig fog fennmaradni, mig a kereszténység, mint kulturális gyökeret megtartja. Europát addig lehet europának definiálni amedig keresztény lesz. Ha ez nem lesz domináns akkor nem tudom, hogy mi lesz, hogyan definiálják majd, de, hogy az a mai értelemben europa lenne nem hiszem.
bini
2013. január 01. 19:47
Valaki mesélje már el nekem, hogy a mi nyelvünk mióta "ujlatin" és "germán " eredetü. Most dobtam egy hátast. Azért az sem ártana, ha elmagyaráznák a buta agyamnak, hogy europa, mint definició mióta határozza meg a nyelvi eredet. Eddig ugyanis úgy tudtam, hogy europa a mai értelmezésünk és meghatározása a keresztény kulturkör hozta magával, mely europa gyökerét adta meg. Europa ettől lett europa ami földrajzilag korábban(ma is) ázsia félszigetének definiálták, mint földrésznek. Elég, ha valaki ránéz a globuszra ezzen nincs mit vitatkozni.
balbako_
2013. január 01. 18:10
Aztán itthon, ha leülünk és beszélgetünk EU tagországban élőkkel hallhatjuk mi a gondjuk. Ugyanaz, mint nekünk! A francia gyűlöli Párizst, mert az egy sohasem volt néger állam fővárosa, a hollandok otthagynak csapot, papot és végleg ideköltöznek, mert az már nem fapapucsos, tulipános, sajtos hazájuk, hanem a világ minden pontjáról odasereglett kábszeresek, buzeránsok, keleti kurvák Mekkája a zsidó gyémántkereskedők világa az őslakosoknak élhetetlen.
packó_
2013. január 01. 16:43
Ez egy nagyon jó írás! Az jutott eszembe, hogy a Mandinak kicsit össze kellene kapni magát. Mondjuk több értelmes írást szemlézni. Esetleg írni?... Kicsit szomorúan olvastam a Mandi blogot. Mert nyugodtan lehet bírálni Orbánékat. De nem az itteni trollok szintjén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!