Az önkritikus tömeg

2012. szeptember 12. 09:21

Nem vagyok biciklis, de ahhoz tényleg csont hülyének kell lenni, hogy ne vegyük észre, a biciklismozgalmárok és a nyomukban tekerő polgárok milyen jót tettek ezzel a várossal.

2012. szeptember 12. 09:21
Uj Péter
NOL

Sinya és kollégája, Kükü biciklis mozgalmat szervezett, felvonulást, ez az a bizonyos Critical Mass. Nyolc év alatt tizenötször tekertek végig a városon, először pár tucatnyian, végül már több tízezren. A városi biciklizést valahogy menő dologgá tették. Nem egyedül ők, nyilván, de hogy nagyon benne volt a kezük-lábuk, az biztos.

Nem vagyok biciklis, soha nem is voltam, nem is leszek, minden bajom van vele, töri a seggemet, fáj tőle a derekam, de ahhoz tényleg csont hülyének kell lenni, hogy ne vegyük észre, a biciklismozgalmárok és a nyomukban tekerő polgárok milyen jót tettek ezzel a várossal.

Most Sinyáék úgy érzik: a munkát befejezték. Kész. Lehetne még órabérben civilmozgalmárkodni, fürödni egy kicsit a dicsőségben. (A dicsőség így is megvan: ott teker több ezer mozgó kis érdemrend az utcákon.) Ez a gesztus, az elégedett befejezés, lemondás is heroikusnak számít Magyarországon. Finom, elegáns önkritika a csúcson. Nem gyakori. És az időzítés: amikor kell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. szeptember 23. 12:19
Nem baromság. 1. Nincsen mindenhol áram. 2. Sokan amúgy is bicikliznek, így nincsen semmiféle tízszeres ár, sőt, hasznosabbá válik a kerékpározás. Eddig is bicikliztek csak nem fejlesztettek áramot közben, legfeljebb a világításhoz, de ma már az is inkább elemes. Ezután is bicikliznek, de közben áramot is fejlesztenek, ami hasznosabbá, hatékonyabbá teszi a biciklizést. Azaz nem tízszeresére növekszik az ára, hanem éppen ellenkezőleg, javul a biciklizés költséghatékonysága.
Akitlosz
2012. szeptember 23. 12:18
Afrikában rohamosan terjed a mobiltelefonhasználat, miközbnen elektromos áram az nincsen, ami megnehezíti a telefonhasználatot. Telefontöltő boltokban töltik a telefonokat akkumulátorokról egy dollárért, ami nagyon drága. Kenyai egyetemista diákok ezért biciklire szerelhető mobiltelefontöltőt fejlesztettek ki, amivel biciklizés közben feltölthető a mobiltelefon. Mivel az emberek arrafele úgyis sokat bicikliznek ez nem, jár nekik többletidő ráfordítással. Mindenesetre a jövő az, hogy így vagy úgy, de a járókelő ember termeli az áramot, ami elég a nála, rajta lévő elektromos kütyük üzemeltetéséhez, feltöltéséhez. Módszer sokféle lehet, mozgási energia átalakítása a járásból, napelemes nanotechnológiás ruházat, energiatermelő fotoszintetizáló sejtek. De ez a kenyai biciklis moboltelefonfeltöltő is jó ötlet, csak errefele azért mégsem annyira elterjedt a biciklizés, és hálózati áram is jobban akad.
Akitlosz
2012. szeptember 23. 12:17
Olyan egészséges a városi biciklizés, mint a városi futás. Úgy néznek ki egyes biciklisek, mint idegen szörnyek egy másik bolygóról. Nem csak az idétlen sisakjuk miatt, de egyesek nagyon helyesen, ha már bicikliznek védőmaszkot is hordanak. Meg kellene vizsgálni, hogy az arcuk eltakarása nem gyengíti-e a terrorista ellenes harcot. Hogy is van ez a biciklisták eltakarhatják az arcukat, a csadorosok pedig nem? Na lesznek itt még érdekes jogi esetek!
hátakkor
2012. szeptember 23. 12:17
biciklizni jó, de ettől nem leszek elempés..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!