A hordózórakétát nem lehet a Holdra vinni

2012. szeptember 05. 13:05

Megértettük, hogy a Critical Mass kiürült, miközben a több évtized múlva is szükséges szakmai szervezetünk haldoklik.

2012. szeptember 05. 13:05
Sinka Károly, Kürti Gábor
Criticalmass.hu

Megértettük, hogy a Critical Mass kiürült, miközben a több évtized múlva is szükséges szakmai szervezetünk haldoklik. Az addigi távolságtartás és az ingyen érdekképviselet nimbusza miatt a Critical Mass mozgalom nem tűzhette előkészítés nélkül őszi zászlajára a Kerékpárosklub megmentését konkrét tagdíjak befizetésére irányuló toborzással. »Hát hogy nézne az ki?« Azonban ha a legfontosabb aktuális problémát sem kezeljük, akkor minek vonulunk fel? Ekkor dobtuk be a törölközőt. Most úgy gondoljuk, hogy a Kritikus Tömeg - nagyban nekünk köszönhetően - zsákutcába vonult. Ebben a helyzetben a legjobb döntésnek azt tartjuk, hogy 15 alkalom után most leüljünk inkább, és elmagyarázzuk, hogy a kerékpározás terjedésének hosszú távú fenntartásához már elsősorban nem Kritikus Tömegre, hanem szakmai munkára van szükség, és ennek hiányában mi feleslegesek vagyunk. Ha ebben sikeresek leszünk, folytatódhat a bicikliutak, kerékpársávok, tárolók elterjedése, a jogszabályok, KRESZ, oktatás, és más feltételek változása. Amennyiben mégsem, úgy azok örülhetnek akiknek még ingyen ölükbe pottyant egy-egy bicikliút vagy sáv (nem is tudják hogyan), de akik ma is a több sávos utak melletti járdákon, szétesett gyalog- kerékpárutakon, településközi útpadkákon tekernek, magukra maradnak. Ahogy annak idején a civil összefogás bevett eszközeit, módszereit, most a Kerékpárosklub finanszírozását kell forradalmasítanunk és közösségivé, és ezzel a kerékpárosoktól függő viszonnyá alakítanunk. Meg kell fizetnünk az érdekképviselet árát! Napi egy kifli, heti egy kávé, havi egy korsó sör árába kerül.

Úgy döntöttünk azonban, hogy ezzel nem fű alatt, szégyenlősen, mellékszálként becsempészve, hanem megkerülhetetlen kérdésként kell szembesülnünk. Az eddigi tevékenységünk megvitatása, az új cél felvetése túl nagy falat ahhoz, hogy a szervezői munka közben merüljünk el a megvitatásában. Ezért a felesleges munkát nem vállalva, lemondtuk a felvonulást, és egy remélhetőleg jó végkifejletű vitát kezdeményezünk a fentiekről. Tavasszal egy utolsó nagy Critical Mass keretében pedig el is búcsúznánk, ettől a korszaktól. A Critical Mass mozgalomnak ezután is maradna a létjogosultsága, a központilag szervezett rendszeres nagy felvonulások azonban teljesítették a feladatukat, és a helyüket ideális esetben a helyi közösségek önszerveződésének kellene átvenniük, de már sokkal erősebb szövetségben a szakmai szervezetünkkel. A keret adott, a Kerékpárosklub Budapesten és néhány nagyvárosban már megvetette a lábát helyi szervezetek formájában, akik tárgyalnak, terveznek, esetleg tüntetnek a helyi kerékpározásért. Tegnap éppen panaszkodott egy nagymarosi futárunk, hogy miért nincs bicikliút Királyrétre, mert a helyiek is használnák, és rengeteg család kirándulna rajta. Ez az a pont, amikor a jövőben beindulhat az új struktúra. A civil útmérnökök átnézhetik a terepet, a környék közössége helyi területi szervezetet alkothat, kampányba és tárgyalásokba kezdhet. A központ sajtónyilvánossággal, tervezéssel, tanácsokkal, háttértámogatással, és a regionális, vagy akár országos tagság mozgósításával segíthet. Siker esetén minden újabb alkalommal nagyobb súllyal és több tapasztalattal léphet fel. Ahogy eddig is, most is minden a bringások civil kurázsiján múlik. Bárhogy is alakuljon, köszönjük mindenkinek aki az elmúlt években tett a kerékpározás terjedéséért, mindig büszkék lehetünk rá, hogy elértük a kritikus tömeget, ami után a kerékpár újra közlekedési eszköz lett. Abban reménykedünk, hogy jövő tavasszal a Critical Mass utolsó és a maradék falakat is ledöntő feledhetetlen bicikliemelésének végén mindenki annak tudatában teszi le a bringát, hogy nem emelgette hiába 9 évig. Utána az évi 2 napos Critical Mass helyett a minden nap biciklizők tömegei és az értük folyamatos szakmai munkát végzők 365 napossá teszik a Critical Mass-t.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. szeptember 06. 15:54
Na, pont ezt vártam. Én eddig is csengettem, eztán is fogok, nem orvul, mögélopakodva aztán teli kraftból, hanem picit megbökve a csengőgombot, kellő messziről, és ez eddig mindig bejött. Pont az alatt a kb 4-5 mp. alatt amíg odaérek, a gyalog felfogja hogy mit hallott, honnan hallotta, és koordinálja a mozgását. Igazából ennyire van szükség, nem többre, és gyalogosként én is értékelem ha nem kell állandóan a nyakamat tekergetnem. Vigyázz, jövök, megelőzlek. Ennyiről szól ez a gesztus. Úttesten is lehet csengőzni, érdemes is, kérdés hogy a feltekert ablak mögött dübögő tuctucon mi hallatszik át, de ott eleve nem feltételezzük a körültekintést.
holnaPinap
2012. szeptember 06. 15:53
én napi 20-30-at tekerek a városban, azt látom, hogy a mozgalom elérte a célját. végre valós alternatívaként tekint mindenki a városi biciklizésre, az infrastruktúra is kellően kiépített lett ahhoz, hogy ne kelljen kamazok között szlalomozni. VISZONT. mivel elérte a biciklis forgalom is a kritikus tömeget, jöhet a jogszabályi ráhatás. 1, aki mp3-at hallgat tekerés közben, az 50 ropi, + baleseti halál esetén azonnal vigyék a veséjét a rászorultaknak. 2, aki nem használ lámpát (elsőt is!!!) szintén 50 ropi. ha autóba ülök, mindig rettegek a szürkületben ezektől a ninjáktól. 3. CSENGŐ felapplikálása minden drótszamárra. sajnos a hazai kultúrában az autós dömpemódi jött át a bicikliutakra is, sok futár/hegyimenő/önjelölt kamikaze akar 60km/h sebességkülönbséggel megelőzni néma csendben. eddig még nem öltek meg, pedig csak 1 pittyentés kellene h felhívják magukra a figyelmet. ha csengő nincs a brinyón, 30 ropi. és a +1 a kutyát sétáltató végtelenített pórázas papák/mamák kitiltása a kerékpárutakról. Kb ennyi, elsőre megteszi.
Feketestucni
2012. szeptember 06. 15:07
Ihol van-e: http://www.facebook.com/events/199108116886729/?refid=12&_rdr
Feketestucni
2012. szeptember 06. 12:45
Le vagyok maradva már tegnap elkezdték toborozni a masszát :D JUHÉ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!