A gyorsúszás is hungarikum?

2012. augusztus 02. 09:31

A gyorsúszást angolul nem „fast swimming”-nek, hanem „freestyle”-nak, azaz „szabad stílus”-nak hívják. Honnan ered ez az elnevezés? Tényleg bármilyen stílusban lehet úszni a freestyle számban?

2012. augusztus 02. 09:31
Nyest.hu

„A freestyle-nak nevezett úszó számban ugyanis valóban szabadon választott technikával lehet úszni. A szabály csupán annyi, hogy a medence mindkét végét meg kell érinteni a fordulóknál, valamint nem lehet függeszkedni a medence szélén és nem lehet a sávokat elválasztó kötélbe csimpaszkodni. Alacsonyabb szintű versenyeken tehát tényleg nincs más megkötés: úszhatunk, ahogy a leggyorsabbak vagyunk.

Az olimpiai játékokon azonban azt is kikötik, hogy nem lehet más, szabályozott úszásnemben úszni (azaz háton, mellben vagy pillangóban), de lehet bármilyen nem szabályozott technikával: háton úgy, hogy egyszerre csapkodunk a két karunkkal és békatempózunk a lábunkkal, és bizony kipróbálhatjuk a kutyaúszást is. Arra azonban oda kell figyelnünk majd az olimpián, hogy a vegyes úszás számában a freestyle-t nem válthatjuk ki mellel, háttal, gyorssal, pillangóval, marad a kutyaúszás.

És hogy mi az oka annak, hogy mégis mindenki nagyjából egyféle technikával csinálja a freestyle úszást, méghozzá azzal, amit magyarul gyorsúszásnak hívunk? Ez is nagyon egyszerű: a kutyaúszással próbálkozóknak nem sikerült még olimpiai kvótát szerezniük, mert úgy tűnik, ez a technika gyorsabb. (...) Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik. Magyarul a technikát és a számot is gyorsúszásnak nevezzük. Így ne lepődjünk meg majd azon, ha egyszer valaki a gyorsúszó számban nem gyorsúszással fog indulni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetahó
2012. augusztus 02. 10:02
Orbán most próbálkozik a vízen gyaloglással. Állítólag elég jól megy neki.
hapcimanokacska
2012. augusztus 02. 09:51
Minden nyelv valahogy leképzi magának a világban fellelhető dolgokat. Vegyük a mobil telefont: Az amerikai "cell phone"-nak mondja a technológia után; Az angol "mobile phone"-nak a hordozhatósága miatt; A német pedig "handy"-nek a viszonylag kis méret miatt.
Aldo Raine hadnagy
2012. augusztus 02. 09:48
régebben ha jól tudom, gyorúszásban piallangózva is mentek, csak gondolom a gyorsúszás tempója annyit fejlődött, hogy egy idő múlva már nem volt érdemes, aztán meg külön szám lett.
Kronikas
2012. augusztus 02. 09:37
Eredetileg ez egy unortodox hátúszás volt :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!