Így múlik el a Csanád dicsősége

2012. július 31. 13:18

A Jobbik körüli balhékból a Fidesz nem profitál már. 2010-ben még előfordulhatott, hogy hihetetlen pergőtűzbe véve a szélsőjobboldali alakulatot 2-3%-ot elhalásztak előlük az utolsó pillanatokban.

2012. július 31. 13:18
Hont András
Hont András
HVG

„Miközben javában zajlott a Szegedi-ügy, és a korábban őt bajtárásnak nevező pártelnök raportra hívta a politikust, két időközi választást is tartottak az országban, mindkettőt Északkeleten. Nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az ilyen választások eredményéből, és ez nem az a lap, amelyik egymásnak homlok egyenest ellentmondó tapasztalatokból is ugyanarra a következtetésre jut, nevezetesen: mindenki fogjon össze Gyurcsány Ferenccel, de azonnal. Mégis figyelemre méltó a hétvégi két voksolás, már csak azért is, mert mindkét helyen a részvétel szinte pontosan ugyanakkora volt, mint a két évvel ezelőtti, általános helyhatósági választás alkalmával.

Az egyiket a borsodi ötszáz lelkes kisközségben, Szakáldon rendezték, és a falu lakossága leradírozta a Fideszt. A kormánypárt által támogatott polgármesterjelöltnek 6%-ot sikerült elérnie, míg a helyi képviselő-testületet Fidesz-mentesítették. Azt a testületet, amelyik immár felerészben jobbikos. A másik választást Balmazújváros egyik egyéni körzetében tartották, és Jobbik itt ugyan nem diadalmaskodott, ám ez az eredmény sem kedvezőtlen számukra. Legutóbb a Fidesz jelöltje 72-28 arányban győzött a nemzeti radikális ellenfelével szemben, most több független jelölt is ringbe szállt, és összesen a szavazatok 55%-át szerezték meg. (A választást egy független nyerte.) Ami minket jobban érdekel, az a Jobbik-Fidesz reláció. A radikális párt is visszaesett valamelyest, ezúttal 21%-ra volt jó a jelöltje, ám a Fidesz aspiránsa elvesztette a korábbi Fidesz szavazók kétharmadát, és 23%-kal éppen hogy megelőzte a Jobbikot.

Tehát – még egyszer megismétlem: nem túlértékelve ezeket a számokat – valószínűsíthető, hogy a Jobbik körüli balhékból a Fidesz nem profitál már. 2010-ben még előfordulhatott, hogy hihetetlen pergőtűzbe véve a szélsőjobboldali alakulatot 2-3 %-ot elhalásztak előlük az utolsó pillanatokban. Most viszont úgy néz ki, hogy a párt bázisát meg sem érintik a sajtót lázba hozó ügyek, sőt, ha marad a kormány által erőltetett függetlenségi retorika, és marad a szociális kérdésekre koncentráló ellenzéki taktika, akkor párt minden ellenére erősödni fog, mert ezek összekapcsolása pontosan a Jobbik területe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JackHárpi
2012. július 31. 19:44
... hát ha a Jobbik valami történelmi dolgot játszik, akkor Szegedi Csanád az az SA vezér Röhm, Novák az Himler az SS meg a Gestapó-gárda, a Vona az meg Hitler. De akkor Novák elrendelheti Röhm kivégzését igaz a történet vége hogy Vona főbe lövi magát. Himlert meg elkapják. No akkor mi lesz itt??
adambum
2012. július 31. 18:36
Lehet, de az is bizonyos, hogy ha választási helyzet lesz, nem a Jobbik fog profitálni ezekből az ökörségekből, amiket produlkál :)
puszika
2012. július 31. 18:30
"Most pedig ebből a két mini szavazásból egy NAGY gyönyörű cikket irsz Andriskám!" - mondta a főszerkesztőd.Te meg pontosan tudtat mi a feladatod,elvégre a HVG-től kapod a lóvét
puszika
2012. július 31. 18:30
"Most pedig ebből a két mini szavazásból egy NAGY gyönyörű cikket irsz Andriskám!" - mondta a főszerkesztőd.Te meg pontosan tudtat mi a feladatod,elvégre a HVG-től kapod a lóvét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!