7 legjobb bringatúra hazánk legszebb tájain

2012. június 19. 14:28

Akár egy, akár többnapos túrát tervezünk, az ország számtalan szebbnél szebb szeglete vár felfedezésre a Balaton környékétől egészen a Tisza-tóig.

2012. június 19. 14:28
Vas László
Origo

1. Kis-Balaton

Talán mindenki emlékszik a Tüskevárból ismert beregre, Matula bácsi birodalmára, nos a Kis-Balaton környékén járva szinte minden úgy fest, ahogy a regény lapjain olvashattuk. Hatalmas területen, ritka madárfajokat figyelhetünk meg, s még télen is élénk vízi élettel találkozhatunk.

Zalakarosról kiindulva egy könnyű 30 kilométeres túra keretében fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket a Zalakaros - Zalakomár - Kápolnapuszta - Balatonmagyaród - Kányavári sziget - Zalavár - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros útvonalon. A Kis-Balaton környékének egy részén tilos kerékpárral közlekedni, a festői Kányavári sziget azonban szabadon bejárható, így akár kerékpárról is megismerhetjük a gazdag madárvilágot.

A szigetet egy tanösvényen járhatjuk körbe, amelyen a kiállított tablókon információkat is kaphatunk a Kis-Balaton környékén élő madárvilágról. Érdemes elsétálni a sziget közepén lévő kilátóba is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A sziget tavasztól őszig kitűnő horgászhely. A 30 km-es útvonal ezen kívül is sok érdekességet rejt: van itt bivalyrezervátum, a tó történetét bemutató kiállítás a Kis-Balaton házban, de Cirill és Metód emlékhelyét is érdemes felkeresnünk.

2. Dunakanyar

Ez az útvonal az egyik legnépszerűbb a budapesti bringások körében. Az útvonal jobbára a Duna mellett halad, így gyakran élvezhetjük a folyam látványát, betekinthetünk a szigetek és az ártéri erdők élővilágába. A kerékpárút többször érinti a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét, ahol számos természeti látnivalóban gyönyörködhetünk. A természeti értékeken túl figyelmet érdemelnek a terület kulturális és történelmi emlékei is, így például Vácott a vármaradványok, a barokk templomok, a »Memento Mori«kriptakiállítás, Verőcén a Gorka, Zebegényben a Szőnyi István emlékmúzeum. Akinek ez a távolság nem elég, vagy megerőltetőbb terepviszonyokra vágyik, Nagymarosnál kitérőt tehet a Börzsöny lejtői felé, esetleg meghosszabbíthatja a túrát az Ipoly völgyében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!