A Janus-arcú kerékpár és az ő útjai

2012. június 13. 14:40

A kerékpár kettős természetével a hazai döntéshozók szemlátomást nem is tudnak mit kezdeni. Lehet, nem is akarnak.

2012. június 13. 14:40
Simor Árpád
Kerékváros Online

A kerékpár fura egy jószág. Gyorsít az ember életén és nagyobb terhek távolabbra juttatásában segít neki – tehát jármű. Annyira az, hogy a harmadik világba sok gazdag országból juttatnak bringákat, mert nagyobb hatósugara segít, hogy mérséklődjön a nyomor és az éhezés. Járműnek viszont a kerékpár lassú is és kicsiny is, közelebb van a gyalogoshoz. Emiatt azután a használói is gyalogeszközként bánnak vele egy sor helyzetben: bedobnak egy pofa sört a hőségben, átmennek vele a zebrán és hajtanak a járdán – és az esetek döntő részében az égvilágon semmi gond nincs is ezzel. Kettős természetű jószág tehát: bizonyos vonásaiban jármű, másokban pedig gyalog. Nem egyszerű eset…

A kerékpár kettős természetével a hazai döntéshozók szemlátomást nem is tudnak mit kezdeni. Lehet, nem is akarnak. A végeredmény, a szabályozási környezet ezért is kiábrándító. A másik ok a félszívűség. Akarnak is engedni egy általuk nyomasztónak érzett igénynek, de nem is tudnak szabadulni attól, hogy ez az egész a szegények és a bolondok passziója csupán. Ezért aztán hiányoznak az ütős, valóban turistacsalogató létesítmények, a jó célpontok és a bringabarát útvonalak. Amik révén megtekinthetők lennének a valóban jó költekezőkéjű, gazdag kerékpárosok…

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2012. július 06. 01:48
Én nem értem, ha valaki kerékpárra ül, mitől változik meg a világképe? És azt sem értem, a társdalom és a hatóság miért tolerálja a kerékpárosok törvényszegéseit? Meg kell halni majd egy kerékpárral elütött embernek, vagy kisgyereknek a sétálóutcában?
békalepcse
2012. július 06. 01:41
Bármikor le lehetne zárni a belvárosban ahol van két sáv az egyiket és máris megoldódna a város közlekedése, mert akkor a kevésbé bátrak is bringáznának!!! A zautósok meg nyaljanak boxot ha nem tudnak bringázni... Üljenek öt órát a járművükben az öt perces bringázás helyet!!!! Egyetlen ok lehetséges, amiért ezeket a hülye, autózást könnyítő döntések sokaságát hozzák, a lobbi érdek. A helyes döntésektől nagyon lecsökkenne a züzemanyagok forgalma...- és a gyóccerfogyasztás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!