Nulladik generációs biciklivédelem

2012. május 06. 20:34

Havi két óra ingyen munka, cserébe viszont garantált, hogy nem lopják el a bringád. De legalábbis jelentősen csökken az esélye.

2012. május 06. 20:34
Szakács Béla
Cívishír

Egy szó mint száz, sem a rendőrség, sem a törvény sem Áder János de még Brasch Bence sem képes arra, hogy ne lopják el a biciklidet. Igy én újfent a politikamentes civilekben látom a megoldás kulcsát. Ahol nincs pénzmozgás, ingatlanspekuláció, tanulmányút és szakértői díj ott még becsületesen működnek a dolgok.

Ötletem amolyan nulladik generációs legalábbis az épülő negyedik generációs stadionunkhoz viszonyitva. Ebben ugyanis nincs semmi extra. A város több pontján alakulna ki önkéntes biciklimegőrzés. Első körben a már létező nagyobb kerékpár tárolókat lehetne őrizni. Amennyiben az indulásnál úgy 5-600 önkéntes vállalna havi 2 órás szolgálatot már működne a rendszer. Mondok egy konkrét példát. XY áruház előtt reggel 8-tól -18.00 óráig lenne őrzés. Ehhez napi öt önkéntes szükséges. Egy hónapban 150-en pazarul el tudnák látni a feladatot. Havi két óra ingyen munka, cserébe viszont garantált, hogy nem lopják el a bringád. De legalábbis jelentősen csökken az esélye. Amennyiben jól működne a rendszer előbb-utóbb a város több frekventált pontján lehetnének biciklimegőrzők. Talán újjak és épülnének (bár ebben még én sem hiszek). Az idősebbek nyilván csóválják a fejüket az ötletre, ám a mai tizen- huszonévesek már másként látják a világot. Ők hisznek abban, hogy az önzetlen munkának, vállalásnak van látszatja. A szívünkben, közérzetünkben mindenképp. Aztán ha egyszer ismét normális ország lesz Magyarország akkor a környezetünkben is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!