Ortodox kalauz IMF nélküli kormányoknak

2012. január 02. 14:59

Csak az első lépés a nehéz. Minden azt követő lépés valójában az előző következménye. Az első után már megállni nehéz, nem tovább lépni.

2012. január 02. 14:59
Valentinyi Ákos
Index

Csak az első lépés a nehéz. Minden azt követő lépés valójában az előző következménye. Az első után már megállni nehéz, nem tovább lépni. A jegybank függetlenségének a felszámolása ideig-óráig ugyan megkönnyíti a devizaadósság törlesztését, de a várható tőkemenekülés miatt a deviza tartalékok a vártnál gyorsabban fognak csökkeni, és azért új deviza forrásra lesz szükség. A jegybanki refinanszírozási hitelek növelésével elő lehet segíteni, hogy a bankok államkötvényt vásároljanak, de ez nem más, mint pénzteremtés, aminek következtében nő az infláció. A belföldi kötvénytulajdonosok állampapírjai elinflálódnak.

Ilyen szokványos megoldásokat a magát a nem szokványos megoldások bajnokának valló kormány aligha alkalmazna. Ráadásul nyilván azzal is tisztában vannak, hogy a jegybank devizatartalékainak felhasználásának kísérlete jelentős tőkemenekülést idéz elő. Tudják, hogy az államkötvényeknek a bankokra tukmálása csökkenti a vállalatok számára rendelkezésre álló forrásokat, és ezért a gazdasági növekedést. Végiggondolták azt is, hogy a jegybanki refinanszírozásra épülő erőltetett vállalati hitelezés nem gazdasági növekedést, hanem inflációt generál. Ezért aztán a fent vázolt ortodox forgatókönyv teljesen valószínűtlen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. január 02. 16:05
Miért kevés az iparunk??? Mert a Horn kormány anno eladta még a jol menő ipart is, amit utánna megszüntettek.
Narancsliget
2012. január 02. 15:27
Ugassatok csak! Minél többet ugattok, annál jobban tudjuk, jó úton haladunk! Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország!
bookmark
2012. január 02. 15:22
En meg azt nem ertem, hogy miert van az, hogy nincs egy db vallalkozas ebben az orszagban, amelyiknek nincs szuksege hitelre ahhoz, hogy valamit is csinaljon. Le kellene szokni a hitelbol elesrol es akkor teljesen mindegy lesz, hogy mennyi deviza tartaleka lesz az orszagnak. Addig kellene nyujtozkodni, ameddig a takaro er. Ja es tisztessegesen minden szamlat, mindenkinek ki kellene fizetni. Ez olyan mint egy keresztezodesben, ahol elromlott a kozlekedesi lampa. A dugoban mindenki elallja a masik utjat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!