Túl a gúzsba kötő függetlenségen

2011. november 18. 11:45

A gazdasági függetlenségi harc következtében a magyar gazdaságpolitika mozgástere csökkent.

2011. november 18. 11:45
Valentinyi Ákos
Index

„Magyarország az elmúlt évtizedet a gazdasági fejlődés szempontjából elvesztegette.  Sajnos úgy tűnik, hogy az előttünk álló évtizedtől sem várhatunk mást, mint alacsony gazdasági növekedést és stagnáló foglalkoztatást. Rövid távú kilátásaink még ennél is sötétebbek, egy nagyobb visszaesést sem zárhatunk ki. Mindezt pedig elsősorban nem a külső körülményeknek, hanem a magyar gazdaságpolitikának, nem kis részben az elmúlt másfél év gazdaságpolitikájának köszönhetjük.

A magyar kormány elmúlt másfél éves gazdaságpolitikai intézkedéseivel nem az a gond, hogy nem szokványosak. Új helyzetek mindig új megoldásokat kívánnak. Válságok idején a tankönyvi megoldásokat nagyrészt sutba dobják. Az elmúlt másfél év gazdaságpolitikai intézkedéseivel az a gond, hogy nem a magyar gazdaság krónikus problémáinak megoldására irányultak. Az intézkedésekkel vagy egyszerűen a költségvetési bevételeket növelték – lásd ágazati különadók, nyugdíjpénztár államosítás, adóemelések –, vagy rövid távú gazdaságpolitikai feszültségeket enyhítettek (lásd devizahitelek rendezése). Az egyetlen potenciálisan növekedést serkentő intézkedést pedig sikerült rossz időben, rosszul bevezetni (egykulcsos adó). A lépések nyomán nem javultak, hanem romlottak a növekedési kilátásaink. A gazdasági függetlenségi harc következtében a magyar gazdaságpolitika mozgástere csökkent.

A magyar gazdaság középtávú stagnálásának két oka van. Egyrészt a nyugdíjpénztárak államosítása, a devizahiteleknek a bankok kárára való rendezése egyenértékű volt a magántulajdon állami kisajátításával. Ezzel a magyar kisajátítási kockázat megnőtt, ami egyike a befektetési és beruházási kedvet negatívan befolyásoló legfontosabb tényezőknek. Másrészt a pénzintézeti különadó és a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedések csökkentik mind a vállalati mind a lakossági hitelezést. Hitel nélkül pedig nincs gazdasági fellendülés. E két tényező együttes hatása miatt számottevő növekedésre nem számíthatunk az előttünk álló években.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jancsipapa
2011. november 18. 18:15
A bankok fő problémája manapság az,hogy veszélyben a szabad rablás eddig szentnek és sérthetetlennek hitt intézménye,és ezt szörnyűségként élik meg. Sajnos nem ez a helyzet a multikkal,a közszolgáltató cégekkel.Ezt meg mi éljük meg szörnyűségként.
soelmo
2011. november 18. 17:24
Mi csökken? Mikor már a kommunisták magyarországi pártja is a Kossuth-címeres logot használja?
tarackos
2011. november 18. 13:27
Ákos, ezt ma már tudjuk, talán érti már a Jobbkéz és kétfejű teste is. Talán rájöttek már, hogy elkúrták mint Ferenc. A volt kisztitkárok már csak ilyenenk, elkúrosak...;)
barang
2011. november 18. 13:06
Kedves Valentinyi ur, javitson ki, ha rosszul emlekszem, de mintha a banki hitelezes mar a kulonadok elott is praktikusan nullan allt volna. ugy emlekszem, hogy abban az idoszakban ezek a bankok azzal voltak elfoglalva, hogy hazakuldtek az itt megkeresett penzt (2009/10-ben 1000 milliardos nagysagrendben). szerintem a bankok ott helyezik ki a hitelt, ahol jobban megeri. mivel Mao epp a bankok elfakott devizatitelezesi technikaja miatt baromi serulekeny lett, itt mindenkeppen magas arfolyam es növekedesi kockazattal kellett volna szamolni. tehat szerintem a bankok igy is ugy is elvittek volna a penzt. ebbol tartott valamennyit itt a kulonado. raadasul ha a kulonadot a bankok helyett a fogyasztoktol szedik be, az visszavetette volan a keresletet, akkor meg ügye ki akar beruhazni. a magyar növekedesi kilatasokat az korlatozza, hogy nincs sajat tökenk, es ez eleg nagy baj a kapitalizmusban. most ugy nez ki egyhamar a vilagban sem lesz tökefelesleg, tehat nem, vagy csak baromi dragan fogunk töket kapni kölcsönbe. en tudom, hogy Orban el sok mindenröl tehet, valszeg az ön frusztraciojarol is, de vilag tökeellatottsagat nem ö szabalyozza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!