Ki őrzi az őrzőket?

2011. május 10. 11:18

Szeretnénk-e, hogy önbíráskodó szabadcsapatok ellenőrizzék a közrendet, vagy meghagyjuk ezt a feladatot az államnak és a rendőrségnek?

2011. május 10. 11:18

„A közrend felbomlásának kérdése igencsak megmozgatta a filmkészítők fantáziáját, azonban a szerzők más és más következtetésekre jutottak. A bűnözés elharapódzása és a rendfenntartó erők tehetetlensége a város lesüllyedését hozzák magukkal. Az egyszerű polgár kiszolgáltatottá válik a bűnözőkkel szemben, sem a rendőrség, sem az általuk óvott törvények nem képesek szavatolni az emberek biztonságát. Ez az általános alaptörténet. Ekkor jelenik meg a hős vagy valamilyen szuperhős formáció, aki/akik a kezükbe veszik az eseményeket, mivel ezt senki más nem teszi meg helyette/helyettük. Erre a történetre alapul nagyjából az összes képregényfilm: a Batman, Flash, Superman, stb. A probléma azonban ott kezdődik, hogy ezek a hősök is emberi természettel rendelkeznek - még ha erejük az istenit is közelíti. Nem képesek mindig minden esetben racionális döntéseket hozni és ugyanakkor olyannyira individuumok, hogy a legtöbb esetben az együttműködésre sem képesek. Batman mind a két esetre kiváló példa. A Dark Knight című filmben, amikor Joker döntési kényszer elé kényszeríti, hogy választhat, hogy szerelmét, avagy az új államügyészt, Harvey Dentet akarja-e megmenteni, Batman emocionális döntést hoz, és nem a közösség érdekét tartja szem előtt. Valamint olyannyira antiszociális, hogy mindig a maga útját járja - nem lesz tagja az Igazság Ligájának sem. (...)

És akkor eljutunk ahhoz a problémához, hogy ki őrzi az őrzőket? Ha ugyanis nem kérte fel őket senki sem arra, hogy megmentsék a világot - magyarul nem rendelkeznek demokratikus felhatalmazással -, akkor nincsen joguk ahhoz, hogy a rend és törvény nevében lépjenek fel. További probléma, hogy ha nincs ilyen felhatalmazásuk, akkor nem ellenőrzi működésüket sem senki és semmi. Szubjektív érték- és erkölcsszemléletük miatt pedig akcióik gyakran a visszájára sülnek el és azzá válnak, amik ellen harcoltak. A kérdés tehát az, hogy szeretnénk-e, hogy önbíráskodó szabadcsapatok - mint a Knight Riderből ismert Jog és Igazságért Alapítvány - ellenőrizzék a közrendet, vagy meghagyjuk inkább ezt a feladatot az államnak és a rendőrségnek?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Billy the kid
2011. május 10. 16:35
Nem Hanszólómájerrel van a probléma elsősorban, hanem már könnyen elképzelhető, hogy a kormány is knight rider, watchman, és batman filmek feelingje alapján kormányozza az országot. Legalábbis nagyon úgy néz ki. Addig pedig a nyájas író óvatosan kiáltson rendőr után, amíg a kormányfő inkább Hajdú Péterrel enyeleg, ahelyett hogy a rendőrökkel próbálna egyezkedni.
Bubka69
2011. május 10. 15:43
Kérdezném SZODOMAyer Balázskát,hogy Ő is ott ült Szögi Lajos kocsijában és a lányokkal együtt várta a rendőröket?
Biomechanoid
2011. május 10. 14:09
Jaj, hát ez a Szolomayer név oly' be szép magyar név! Mi ez, Han Solo leszármazottja? A név meg, ugyi, kötelez. Gyakorlatilag nem történik más, mint az, hogy a Fidesz feláldozza a vidéket azért, hogy fővárosi harci állásait bebetonozza. Ősi sé.., izé szokás, ismerjük az SZDSZ-től. Az SZDSZ-nek nem jött be, szerintem a Fidesznek sem fog. Sajnos én csak megkésve láttam a tudósításokat Gyöngyöspatáról. Általánosan elmondható mindegyikről, hogy mellőzik a helybéli magyar lakosság véleményét közölni. Legfeljebb az beszédes, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mellett egyetlen nap alatt ötezer aláírás gyűlt össze. A Véderőt nem tudom hová tenni, mert a Jobbik, - bár a kormány uralta és a liberális sajtó igyekszik összemosni őket - elhatárolódik tőlük. Milyen (melyik) nemzetnek a kormánya az, ahol a helybéli magyar nemzetiségűeket senki nem kérdezi arról a konfliktusról, ami ott kialakult? Az egyetlen olyan tudósítás, ahol magyar nemzetiségűek is szót kaphattak, arról emlékezetes, hogy nem jutottak szóhoz, mivel Pintér Sándor a (valamilyen)nemzeti kormány belügyminisztere kijelentette, ott bizony csak ő kiabálhat. Szavainak nyomatékot kezének fenyegető felemelésével adott.
blás
2011. május 10. 12:57
Egyszerűbb lenne ha a rendőrséget várnák tapssal meg kávéval máyer.Talán tenni is kéne érte valamit, objektívan.Nem szaladgálni jobbra-balra,hangulatot kelteni a szegíny elesett romák meghurcoltatásáról.Faszkalap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!