Előterjesztés Ferenc Józsefnek

2010. október 06. 10:55

A legmélyebb hódolattal jelentem felségednek, hogy az aradi haditörvényszék tizennégy ott fogságban levő felkelőfőnök ügyében meghozta az ítéletet.

2010. október 06. 10:55
„Haynau előterjesztése Ferenc Józsefnek

Nr. 50. prasidial (elnöki).

 

Felséges uram !

A legmélyebb hódolattal jelentem felségednek, hogy az aradi haditörvényszék tizennégy ott fogságban levő felkelőfőnök ügyében meghozta az ítéletet, és hogy jelentésemmel egyidejűleg futár indul Aradra az általam megerősített ítéletekkel.

Felséged a mellékelt jegyzékből méltóztassék legkegyelmesebben tudomásul venni, hogy az említett felkelőfőnököket milyen ítélet sújtja.

Ács, 1849. október 2.

Haynau
táborszernagy

 

Kiss Ernő+ ezredes lőpor és golyó általi halálra,

gróf Vécsey Károly+ őrnagy kötél általi halálra,

Török Ignác+ hadmérnök alezredes kötél általi halálra,

Aulich Lajos+ alezredes kötél általi halálra,

Schweidel József+ őrnagy kötél [!] általi halálra,

Láhner György+ őrnagy lőpor és golyó [!] általi halálra,

Nagysándor József+ kapitány kötél általi halálra,

Poeltenberg Ernő+ kapitány kötél általi halálra,

gróf Leiningen+ Károly százados kötél általi halálra,

Damjanich János+ százados kötél általi halálra,

Dessewffy Arisztid+ kapitány lőpor és golyó általi halálra,

Lázár+ János [!] kilépett hadnagy lőpor és golyó általi halálra,

Knezić Károly százados kötél általi halálra,

Gáspár András+ kapitány tízévi várfogságra,

valamint Gáspár+ kapitány kivételével valamennyien minden ingó és ingatlan vagyonuk elkobzására ítélve.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2010. október 06. 19:51
Mellesleg a forradalmi hadsereg tábori főorvosa ugyancsak egy zsidó volt. (mindehhez elég elolvasni "Az 1848-as forradalom és szabadságharc tisztjei és főtisztjei" c. monográfiát).
várúr
2010. október 06. 19:48
És nem hiszem, hogy 1848-ban polgárháború (is) volt. Nem. Voltak a labancok, helyesebben akkor is voltak - és voltak a hősök, beleértve a német Leiningen-Westerburg Károly grófot, a horvát Knézichet, a szerb Damjanichot, de még azt a zsidó mérnökkari őrnagyot is, aki a szabadságharc után hat évet húzott le a kufsteini várbörtön kazamatáiban.
Karcsi75
2010. október 06. 19:44
Philiph H. Sheridon: "Csak a halott labanc a jó labanc!"
várúr
2010. október 06. 19:41
Honfitársaim. A tények kedvéért csak annyit: 1849-ben őcsászári és királyi felsége, I. Ferencz József a magyar zsidókat egymillió (1.000.0000) aranykorona büntetésre ítélte a szabadságharcban való részvételükért. Ki is perkálták, különben a felekezet összes vezetőit bekaptározták volna. Az aradi vértanúk valódi gyilkosa pedig Ferenc József anyja, a magyargyűlölő Zsófia főhercegnő. Az akkor 18 éves Ferenc József a kivégzésekről nem tudott, másnap értesítették, erre azonnal leváltotta Haynaut, remélve, hogy az ítélet végrehajtására még nem került sor. Ezen háborodott fel (joggal) Haynau - hogy szabályos bűnbakká tették. Ezzel persze a gyilkos végrehajtót eszembe sincs védelmezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!