Minek nekem autó? Vagy bárkinek?

2010. május 26. 15:17

Van egy rakás normális hely, ahol nem vesznek azért autót, mert az ember egy olyan állat, akinek autója van. Egyszerűen felesleges.

2010. május 26. 15:17

„Van tehát egy rakás normális hely, ahol nem vesznek azért autót, mert az ember egy olyan állat, akinek autója van. Egyszerűen felesleges. Ha más városba, országba, földrészre utaznak, az úgyis repülővel történik, különlegesen normális helyeken, mint például Amszterdamban gyakran közlekedő, kényelmes gyorsvasút visz a városközpontba, onnan meg már nem horror a taxi akárhová. Vonaton lehet olvasni, enni-inni, ki mit nyom, ismerkedni, laptopon dolgozgatni, netezni. Nem kell kamionokat előzni, tankolni, pisiszüneteket beiktatni, aggódni a jobb első kerék felől érkező furcsa búgás miatt, vagy hogy a mindenit, nincs pótkerekünk, jaj, csak defektet ne kapjunk. Egy barátom, akinek jogosítványa sem volt, egyszer kiszámolta, mennyibe kerül neki a közlekedés alapvetően taxival, néha közösségi közlekedéssel. Csak egy nagyon kicsivel volt olcsóbb a taxi, de a nagyságrend stimmelt. Autót fenntartani horror drága, és – a már említett normális helyeken – felesleges is. (én egyszer adtam össze csak a kötelező szervizeket).

A ritkábban lakott helyek természetesen normálisak akkor is, ha ott tényleg kell autó. Egy átlagos magyar, lengyel, amerikai vagy afrikai faluban nehéz autó nélkül meglenni. Az autótlan ember röghöz kötött, kiszolgáltatott, a közösségi közlekedés a munkába járásra van kitalálva, de nagyon ritka két ember, akinek tök ugyanolyan a munkabeosztása. Egy busz reggel, egy busz este – egyszóval falun az autó inkább létszükséglet. És hát nem is falun okoz problémát a csúcsforgalom, maximum, amikor a tehenek hazafelé ballagnak a főutcán.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. május 27. 08:02
Vettem egy Meridát (két kerekü) vagy öt éve. Ma már évente kb. 4500 km-t használom. A városba mindenhová, még bevásárolni is vele járok. Télen, nyáron használom, hóesésben olyan, mintha síelnék, úgy csap az arcomba a hó. Ennél jobb beruházásom még nem volt, már többszörösen megtérült abból, hogy gondolkodás nélkül mindig oda megyek vásárolni, ahol akcíós nap van, ez évi cca.60-70 eFt megtakarítást jelent, mert nincs semmi költsége az utazásnak. A kocsit csak helyközi közlekedésre használom, ezért vettem 4500 Ft-ért egy processzor vezérelt akkutöltőt, ami életben tartja az áramforrást. Kivánom, hogy sokan kezdjék el ezt a paradigma váltást, megéri, olcsó, egészséges, nem szennyezem annyíra a környezetet, és többet látok a környezetemből, mióta nem autóval közlekedem.
Ricochet
2010. május 26. 22:46
Én most vettem egy 98-as Ford Escort Turniert, kb. két hónapja. Jó, hogy azóta már ráköltöttem egy rakás pénzt, de nincs annál lélekmelengetőbb, mint amikor kora délután hazaérek a munkából, a gyerek még alszik, de a nejem már mondja, hogy amint felkel, vinni kell az orvoshoz, aki nincs olyan közel. Kint vízszintesen esik az eső, fúj a szél, és amolyan Roland Emmerich-filmbe illő viszonyok uralkodnak. Amikor meg felkel a gyerek, csak lazán berakom a népet a kocsiba, és elmegyünk a dokihoz. Hazafelé még álljunk meg a Pennynél, mert nincs ez, nincs az, nincs amaz. Megvesszük és lazán hazadöcögünk. Én voltam Amszterdamban. Vannak taxik, de mindenki bringázik. Ott van a világ egyik legnagyobb bringatárolója: gigantikus, többszintes hodály. Tulajdonképpen nincsenek távolságok, meg ott ez a mindennapok része. Nincs sok értelme ott autót tartani, mert kicsik az utcák és macerás a parkolás, de aki akarja, annak van autója. Miért ne lehetne? Winkler most kb. olyan, mint a pornószínész, akinek már csömöre van mindentől, de mégsem száll ki abból, amit csinál. Fenntarthat egy/több autót, de sír a szája. Biztos nem annyit keres, mint én. De ettől még ugyanúgy beszáll a kocsijába, tankol és kifizeti a rakás pénzeket. A kocsi a civilizáció eredménye. Lehet szeretni, meg lehet nem szeretni, de élni nélküle már lehetetlen. Jobb megbékélni vele, mint harcolni ellene. Olyan mókás ez az ellentmondás, mint amikor a buddhista Steven Seagal tönkrever mindenkit, miközben porig égeti az alaszkai tájat a Lángoló jégben. Aztán beszáll az SUV-jába (tökegyedül!!!), ami egy benzintemető. Nem kell a WC-re is autóval járni és akkor tiszta lelkiismerettel lehet végig nézni egy környezetvédelmi akciófilmet; ez az én tanácsom.
Bombur
2010. május 26. 20:08
Tényleg nagyon király. És nem tudom, érdemes-e ellenvéleményt írni, mert minden, amit itt állít teljesen logikus. Az autókra meg én sem a budapesti csúcsforgalomban, hanem inkább a Top geart nézve verem a nyálam. Vagy éppen a Totalcart, bár asszem, az már nincs TV-ben.
miloka
2010. május 26. 19:56
Jó írás és még a lényeget is látja kis hazánk közlekedési viszonyairól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!