Véres pénzzel – usanka a Fradi-sason?

2024. április 23. 22:02

A Gazprom a Fradi hátán jutna vissza az európai futballba.

2024. április 23. 22:02
Budapest, 2024. április 20.
A szurkolók ünnepelnek a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Kisvárda Master Good mérkőzés után a Groupama Arénában 2024. április 20-án, mert az FTC matematikailag megnyerte a bajnokságot.
Rácz András
Rácz András
Facebook

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

„Még mindig remélem, hogy nem igaz az, hogy a Gazprom tényleg a Ferencváros fő szponzora lesz.

1. Elsősorban azért, mert a Gazprom nem egyszerűen egy orosz állami vállalat, hanem egy olyan orosz állami vállalat, amelyik tevőlegesen, harcoló erőkkel vesz részt az ukrajnai háborúban.

A Gazpromnak ugyanis van legalább három, saját alapítású és fenntartású katonai magánvállalata, a Potok (Vezeték), a Plamja (Láng) és a Fakel (Fáklya). Bár formálisan katonai magánvállalatok nem létezhetnek Oroszországban, ezek mégis működnek, ugyanúgy, ahogyan a Wagner-csoport is tudott működni.

Ezt is ajánljuk a témában

A három gazpromos katonai magánvállalat létrejötte valamikor 2023 elejére tehető: a Meduza oknyomozása szerint (1. forrás) a Gazprom egy leányvállalatát, a Gazpromnyeftyet ekkor utasította Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, hogy állítson fel egy hivatalos védelmi célúnak nevezett magánvállalatot. Ez lett a Gazpromnyefty Ohrana – és aztán döntően ennek az állományából hozták létre a fent említett három katonai magánvállalatot.

Ha lehet hinni a kevés, nyilvánosan elérhető forrásnak (pl. a 2. forrás), a Potok és a Fakel állományába csak a Gazprom munkavállalói kerülhetnek be (elsősorban biztonsági őrök és más, védelmi feladatokkal foglalkozó szakemberek), míg a Plamja önkénteseket is fogad.

Mindhárom alakulat a Redut nevű, az orosz védelmi minisztérium által működtetett katonai magánvállalat alárendeltségében működik, ez pedig a vezérkartól kapja a parancsokat ugyanúgy, mint az orosz reguláris erők.

A három alakulat pontos létszáma nem ismert, de orosz és ukrán források egyetértenek abban, hogy nem képviselnek különösebben jelentős harcértéket – leginkább azért, mert elsősorban nem (egykori) katonákból állnak, hanem egy gázipari vállalat biztonsági munkatársaiból, ami alapvetően más előéletet és tapasztalatot feltételez.

Ezzel együtt a Gazpromhoz köthető katonai magánvállalatok harcoltak Bahmutnál tavaly tavasszal, illetve a dél-donyecki térségben is. Másképp fogalmazva, a Gazprom által közvetlenül szponzorált és fenntartott harcoló alakulatok működnek Ukrajnában. Na, ennek a Gazpromnak a logója lenne a Ferencváros mezén.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Lattmann Tamás

Facebook

Idézőjel

Annyi tartás még a mocskosschalkéban is volt, hogy az Ukrajna elleni nyílt offenzíva után felbontsa a mezszponzori szerződést az orosz maffiaállam kirakatcégével.

2. Külön a Ferencváros szempontjából releváns lehet az is, hogy a Gazprom ugye ugyanannak az orosz államnak a cége, amelynek egy másik katonai magánvállalata, az egykori Wagner-csoport több tucatnyi civilt mészárolt le Maliban 2023-ban (3. forrás). A történetet az teszi pikánssá, hogy a Fradi játékoskeretében ott van a Maliban született Adama Traoré (4. forrás). Kötődik is Malihoz, tavaly játszott a mali válogatottban Dél-Szudán ellen – szóval nem tudom, milyen érzés lesz neki egy orosz állami csapat mezében futballozni azután, amit az orosz állam zsoldosai a hazájában műveltek.

3. Azt persze értem, hogy ez az egész a Gazpromnak miért lenne jó.

A saját szempontjukból minimális pénzért cserébe visszatérhetnek az európai és nyugati futballba, ahonnan a 2022-es, Ukrajna elleni támadás után lényegében száműzték őket.

A német Schalke, amelynek a Gazprom volt a fő szponzora, az invázió után négy nappal, 2022. február 28-án szerződést bontott a Gazprommal, és hasonlóan tett az UEFA is (5. forrás).

(...)

Ki tudja, lehet, hogy van az pénz is, amiért a Ferencváros vezetése usankát tenne a zöld sas fejére...?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­ö­g­ö­­s­ ­­l­­á­n­y­­o­­­k­­­ ­­­v­á­­­r­n­­a­­k­ ­­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
HuCon1
2024. április 26. 08:41
"Véres pénz" - undorító ez az álszent, képmutató, moralizáló balfaszkodás. Gondolom szerinte minden USA dollár patyolattiszta, mi?
zsocc44
2024. április 25. 12:32
A szíriai olajmezőket “őrző” USA hadsereg? Hm? Rácz?! Afganisztánból, Irakból és meg sorolhatnám javak? Tudod amit az USA a demokrácia export ürügyén rabolt el? Csak pár millió civil halt bele! Az nem véres, Rácz?! Szerintem maradj csendben!
pesszimista
2024. április 25. 12:04
Nem lepődnék meg , ha kiderülne, hogy Ráczot a CIA pénzeli, mert csak úgy magától senki nem lehet ilyen agyalágyult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!