Óriási lehetőség előtt Budapest: az atlétikai világbajnokság miatt egymilliárdan láthatják a főváros nevezetességeit

2023. augusztus 25. 19:36

Hétvégén rendezik a vébé maratoni versenyszámait. A Hősök terétől a Várkert Bazárig vezető útvonal a vb kiemelt helyszíne lesz, a versenyek miatt teljes útzárat és parkolási tilalmat vezetnek be.

2023. augusztus 25. 19:36
ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG

Augusztus 26-27-én utolsó két versenynapjához érkezik az atlétikai világbajnokság, a Nemzeti Atlétikai Központban tömött lelátók előtt zajló versenyszámok mellett a Hősök teréről szombaton reggel 7:00-kor startol a női, majd másnap, vasárnap 7:00-kor a férfi maratonfutás.

Budapest legszebb turisztikai látványosságait érinti a maraton útvonala: a Hősök teréről indul és az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Lánchídon és az Alagúton keresztül egészen a Várkert Bazárig vezet, majd fordul vissza kiindulópontja, a Hősök tere felé”

– ezt a 10 kilométeres kört a versenyzők négyszer teljesítik.

A vb sosem látott lehetőséget hoz Magyarország és a főváros számára: a helyszínen több százezren, a tv készülékek előtt ülve pedig világszerte több mint egymilliárdan látják a versenyeket köztük a maraton helyszínét, Budapest csodálatos városképét és turisztikai látványosságait. És még ennél is többet, mert egy 980 méter hosszan a Hősök tere és a Kodály körönd között a magasban futó kábelkamera-rendszer a város további panorámáját is megmutatja a nézőknek, akik az eddigi összesített nézettségi adatok szerint várhatóan többen kísérik figyelemmel a budapesti vb-t, mint amennyien a 2017-es londoni atlétikai világbajnokságot nézték.

A maraton igazi fesztiválhangulatot varázsol a városba,

a szervezők a versenyek útvonalán szurkolói pontokat építettek, amelyeken ismert zenészek, zenekarok adnak koncerteket. Augusztus 26-án, a női maraton reggelén a Follow the Violin fellépése alapozza majd meg a hangulatot, míg másnap, a férfiak versenye előtt a Szakács Gergő Akusztik zenél, de játszik még a Magyar Honvédség zenekar, s az útvonalon olyan sztárok is fellépnek, mint Miklósa Erika.

NÉMETH Balázs
A szervezők a lelkes szurkolás mellett mindenkit a vízivásra is buzdítanak! Fotó: Budapest2023 Zrt.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy az elmúlt napok rekkenő hősége és a hétvégén várható kánikula miatt a szervezőbizottság a Nemzeti Atlétikai Központban már megszokott módon, az utcai versenyek alatt is gondoskodik a nézők megfelelő vízutánpótlásáról.

A szurkolók térítésmentesen kapnak palackozott vizet a szurkolói pontokon, a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel.

Vasárnap a férfi versenyszám után a maraton útvonalán indul a Hősök Futása, amelyen bárki részt vehet, ki előzetesen regisztrált. A hőség miatt rendkívüli intézkedéseket hozott a szervezőbizottság. Minden futó vizet kap a rajtnál és az útvonal mellett is megsokszorozzák a frissítőpontok kapacitását. Az indulók az életre szóló élmény mellett ajándékot is kapnak.

Ezt azok is hazavihetik, kik korábban beneveztek, de a rendkívüli időjárási körülmények miatt nem teljesítik távot, csak kimennek szurkolni a pálya mellé.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szintén arra kérte a versenyre benevezett futókat, mindenki elemezze a kockázatot és csak az fusson, akinek a szervezete hozzászokott a meleghez. Hozzátette, ez a verseny az élményről és nem az eredményről szól, így javasolta, hogy aki kicsit is rosszul érzi magát, nyugodtan sétáljon, vagy akár álljon meg egy kicsit pihenni.

A legfontosabb tanácsa azonban, hogy mindenki igyon nagyon sok vizet és gondoskodjon a sópótlásról is.

KOVÁCS István
Olimpiai és világbajnok ökölvívónk, Kovács Kokó István is rajthoz áll a Hősök futásán Fotó: Budapest2023 Zrt.

A Hősök futása vasárnap lesz a férfi maraton után. 11.00 órakor indul a 10 km-es és 13.00 órakor a 2023 méteres táv. Az atlétikai vb utcai versenyei Budapest legszebb arcát mutatják a világnak, de át is alakítják a város közlekedését. Augusztus 26-án reggel, valamint augusztus 27-én reggel és délelőtt teljes útzár és parkolási tilalom lesz, a megelőző napokban pedig zajjal és átmeneti forgalmirend-változással jár a felkészülés.

Nyitókép: wabudapest23.hu

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. augusztus 27. 09:38
A vb dugókat és agyament lezárásokat hozzott a fővárosba,aminek közlekedő lakóit egész nyáron szopatták a városukat diszletként használó, futkározó, kerekpározó woke balfaszok és a lefizetett autósellenes fővárosi városvezetés. Fesztiválhangulatnak a stadionokban kellene lenni, vagy olyan helyszineken, ahol a lakókat, adót fizető helybenlakókat nem szuttyogatják önjelölt és gátlástalan profitvadászok, akik a forró aszfaltoj tantorogva, szédelegve, a városlakokat szopatva csinálják a kibaszott profitjukat. Rohadjon meg mindegyik!
rugbista
2023. augusztus 26. 07:21
Ne csak válaszként álljon itt! Magyarországon van egy számolás az 1-6. helyek alapján. Ennek sora atlétikában 1972. óta: 5, 9 (Németh Miki), 7, 2, 8 (érem nélkül), 8 (Kiss Balázs aranya), 0, 8 (Kővágó ezüstje, az elvett 2 arany botrányával), 3, 7 (Pars), 4 (Márton bronza), 0. 50 év alatt 3 arany (ez még elfogadható), és csak 5 érem! 50 év alatt 57 olimpiai pont! Két 0 pontos olimpiával a sorban. Jó, ez egy nagyon elterjedt sport, nem könnyű eredményt elérni, genetikai okai is vannak. De ez akkor is égés! Talán nem ártott volna egy kegyetlen Széchy Tamás az atlétikában sem. Nézzük az úszás, a másik "alapsport" pontjait 1972 óta! 23, 5 (a mélypont), 30, 43, 63, 38, 14, 21, 19, 28, 43, 36. Jó, tudom, Afrikában víz sincs, de azért mégis...
az a helyzet
2023. augusztus 26. 07:08
A Baranyi nevű szutykot meg a hozzá hasonló "haladónak" mondott bohócot pedig szobafogság vágni!Nem turistacsalogató látvány egyik sem!
Chekke-Faint
2023. augusztus 26. 06:54
Ilyet ne irjatok mert a lipcsik megsértődnek. Azok azt szeretik, ha nem jön senki, mert akkor nem kell felkészülni semmire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!