Kerékpáros fejlesztések sora Józsefvárosban

2014. március 16. 21:48

Kétirányú kerékpáros közlekedésre alkalmassá tett utcák, MOL Bubi-állomások, kerékpártárolók – ezek tehetik őszig kerékpárosbarátabbá a VIII. kerületet.

2014. március 16. 21:48

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint számos kerékpárosbarát fejlesztés valósul meg Józsefvárosban 2014 őszéig. A Luther utca a Rákóczi út és a Népszínház utca között megnyílik a kétirányú kerékpáros forgalom számára. A Luther utcában a Rákóczi úttól külön kerékpársávon lehet biciklizni a II. János Pál pápa tér felé, míg a gépjárműforgalom számára az utca továbbra is egyirányú lesz.

A II. János Pál pápa tér mentén kerékpáros nyomok segítik a kétirányú biciklis közlekedést. A Rákóczi úti csomópont is módosul, mivel az új kialakítás szerint a VII. kerületi Szövetség utcát is mindkét irányban használhatják a kerékpárosok. Itt új jelzőlámpás kerékpáros átvezetés is létesül. A József körútra csatlakozó utcák közül a Bérkocsis utcánál, a Kölcsey utcánál és a Krúdy Gyula utcánál lesz előretolt kerékpáros-felállóhely. A Krúdy Gyula utca Nagykörútra nyíló rövid egyirányú szakaszán, a Kőfaragó utcában, a Gyulai Pál utcában és a Mária utcában két irányban lehet majd kerékpározni.

Változik a belső Üllői út forgalmi rendje. A Kálvin tér és a József körút között mindkét irányban kerékpársáv épül. A Szabó Ervin tértől a Nagykörút irányába vezető IX. kerületi oldalon az Erkel utcától az út szélén párhuzamosan lehet majd parkolni. A parkolósáv mellett épül ki a kerékpársáv, majd a közúti sáv, amely a Kinizsi utcai torkolat előtt két sávra bővül. A VIII. kerületi oldalon is új parkolóhelyek létesülnek. Ezáltal az Üllői út Szabó Ervin tér és József körút közötti szakaszán a parkolóhelyek száma 50 férőhellyel bővül. Az Üllői út–Mária utca csomópontban előretolt kerékpáros-felállóhely létesül. A József körút felől a szélső kerékpársávon érkezők balra kanyarodását segítve balra kanyarodó kerékpáros-felállóhely is lesz, ahonnan biztonságosabban lehet majd a Kinizsi utcára hajtani. 

A Palotanegyedben a Bródy Sándor utca egy szakaszán, a Reviczky utcában, az Ötpacsirta utcában, a Pollack Mihály téren, a Trefort utcában, a Stáhly utca egy szakaszán, a Somogyi utcában, valamint a Rökk Szilárd utcában és a Krúdy utcában módosul a forgalmi rend. Ezeken az utcaszakaszokon az egyirányú gépjárműforgalom megtartásával mindkét irányban lehet majd kerékpározni.

2015-től a Baross utca belső szakaszán, a Szabó Ervin tér és a Rigó utca, illetve a Vajdahunyad utca között kerékpáros nyomok segítik a biciklis közlekedést. Innen egészen a Szeszgyár utca, illetve a Dobozi utca kereszteződéséig mindkét irányban az út szélén kialakított külön kerékpársávon lehet kerékpározni. A Szigony utcánál ezután mindkét irányban a közös busz és kerékpársávot vehetik igénybe a biciklisek. Emellett új busz- és kerékpársáv létesül a Kálvária térnél a belváros irányába.

A kerületben létesülő tíz MOL Bubi gyűjtőállomáson kívül 13 helyen épülnek közterületi kerékpártárolók összesen 206 férőhellyel.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2016. július 07. 15:40
"számos kerékpárosbarát fejlesztés valósul meg Józsefvárosban 2014 őszéig." miért nem indokolják meg, hogy miért pont a nyóckerben? ahol büdös van és kerékpártolvajlás. miért nem Budán? ahová a legszívesebben mennek a kerékpárosok?
Csörgő-Palló-Munkács-Técső
2014. április 03. 20:20
Európa legdrágább autópályája miatt nem rinyált az index-cink-444 alakváltó.
Csörgő-Palló-Munkács-Técső
2014. március 17. 15:41
1. közkerékpárrencert épp oda kell, ahol egyébként a bicódat simán ellopják 2. buda hegyeire sportolni megy a kerékpáros, amihez épp a közkerékpár alkalmatlan de csak fröcsögj tovább büdösallib, ha az ilyen szardarab húzza a száját, akkor ott valami jó történik
Csörgő-Palló-Munkács-Técső
2014. március 17. 15:41
1. közkerékpárrencert épp oda kell, ahol egyébként a bicódat simán ellopják 2. buda hegyeire sportolni megy a kerékpáros, amihez épp a közkerékpár alkalmatlan de csak fröcsögj tovább büdösallib, ha az ilyen szardarab húzza a száját, akkor ott valami jó történik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!